Prețul medicamentelor ar putea crește în acest an. Ce spune directorul Agenției Medicamentului

30 Ian. 2023, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Ian. 2023, 09:17 // Actual //  MD Bani

Prețul la medicamente ar putea crește în acest an cu 7%, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Potrivit acestuia, în 2023, instituția va continua negocierile cu producătorii internaționali pentru a suplini stocurile de produse antibiotice , antivirale și antiinflamatorii din țară. Comercializarea acestor medicamente crește de 3-4 ori în sezonul rece al anului , pacienții fiind nevoiți să viziteze mai multe farmacii pentru a le găsi, scrie radiomoldova.md.

Numărul mic al populației, procedura dificilă de înregistrare a produselor și prețurile mici la care pot să își vândă produsele, nu le atrag pe marile țări producătoare de medicamente pe piața moldovenească.

Mai mult, unele au decis micșorarea exporturilor și consolidarea stocurilor naționale, pentru a preveni eventuale crize, a explicat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Dragoș Guțu. Cu toate acestea, funcționarul asigură populația că medicamentele cele mai solicitate se vor regăsi în farmaciile din Republica Moldova, deși ar putea fi mai scumpe.

„La volumul mic de vânzări și la prețurile plafonate profiturile sunt mici și respectiv nu este interesant pentru o companie mare farmaceutică să-și extindă prezența în țări mici precum Republica Moldova. Totuși avem o diversificare a surselor de import de medicamente. Decizia unei țări aparte ne afectează dar nu este dramatic. Noi am creat acum cinci săptămâni un grup de lucru, monitorizăm toate stocurile la medicamente de maximă importanță, antibiotice, antivirale, antipiretice. Părerea mea este că produsele medicamentoase vor crește în preț în 2023 cu 5, 6 sau 7 %, nu mai mult”, spune Guțu.

În Republica Moldova activează 7 producători de medicamente, care acoperă 8% din necesarul țării. 20 % din produsele medicamentoase sunt importate în țara noastră din România, 30 la sută din Ucraina, 20% din Turcia, China, India și restul din alte țări precum Franța, Spania, Germania, Polonia și Slovenia.

Criza medicamentelor este resimțită în multe țări ale lumii din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat producția farmaceutică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Ian. 2025, 15:28
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 15:28 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În decembrie 2024, cetățenii și oamenii de afaceri din Moldova au deschis depozite noi în bănci în valoare de 6,05 miliarde de lei, aproape dublu față de luna noiembrie 2024. Comparativ cu decembrie 2023, valoarea acestora a crescut cu 2,1%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Ponderea depozitelor în lei a fost de 64%. Depozitele persoanelor fizice au atins cota de  3,9 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 82,8% față de luna precedentă. Depozitele persoanelor juridice au crescut și ele, ajungând la 2 miliarde de lei. În moneda națională, creșterea a fost de 2,7 ori, iar în valuta străină, a fost de 30,9%.

Rata medie a dobânzii pentru plasamentele în lei a fost de 3,69% pentru persoanele fizice și de 2,83% pentru persoanele juridice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală