Scholz a plecat în America de Sud să caute litiu pentru giganții auto Mercedes și Volkswagen

30 Ian. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Ian. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Cancelarul Olaf Scholz speră ca vizita sa în America Latină din acest weekend să ajute Germania să își asigure provizii suplimentare din litiu de care au nevoie giganții auto Mercedes-Benz Group AG și Volkswagen AG pentru bateriile vehiculelor electrice.

Chile este al doilea cel mai mare furnizor de litiu din lume după Australia și o mare parte din producția sa este în prezent comandată de China. Scholz, care se va întâlni duminică la Santiago cu președintele chilian Gabriel Boric, dorește să aibă o cotă mai mare din litiul livrat, în detrimentul Chinei, scrie Bloomberg.

Guvernul german are pregătită o ofertă imbatabilă în fața celei a Chinei, spun surse familiare cu discuțiile.

Principalele țări dezvoltate, cum ar fi Germania, concurează între ele pentru resurse din ce în ce mai rare, iar accesul la metale și pământuri rare este crucial pentru tranziția către economii mai verzi și mai avansate din punct de vedere tehnologic.
În cursa globală pentru multe dintre mărfuri, China a devenit furnizorul sau procesatorul dominant, ceea ce a atras atenția asupra influenței masive a guvernului de la Beijing.
Germania, care și-a creat o dependență puternică de importurile de combustibili fosili din Rusia în ultimele decenii, încearcă după invazia lui Putin să-și diversifice furnizorii de materiale de care are nevoie economia.

La Buenos Aires, Germania și Argentina au semnat sâmbătă un memorandum de înțelegere care are scopul de a asigura accesul Berlinului la resursele bogate de litiu ale țării.

Doar două companii produc litiu în Chile – Albemarle Corp. cu sediul în SUA și firma locală SQM, în care Tianqi Lithium Corp. din China deține o participație de peste 20%. Ele produc în principal carbonat de litiu, din care peste 90% merge în Asia.

În timp ce Chile și Australia asigură cea mai mare parte a aprovizionării globale cu litiu, China are mai mult de jumătate din întreaga capacitate mondială de a-l prelucra și transforma în produse chimice specializate pentru baterii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău