Preţul ţiţeiului ajunge la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani

24 Iun. 2021, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2021, 14:55 // Actual //  MD Bani

Preţul ţiţeiului a urcat joi pentru a doua zi, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani, după scăderea peste aşteptări a stocurilor în SUA, ceea ce confirmă perspectivele privind cererea robustă de combustibil.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut joi cu 0,71%, ajungând la valoarea de 75,34 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a urcat cu 0,62%, la 73,30 dolari. Miercuri, cotaţia barilului de petrol Brent a înregistrat un avans de 0,5%, iar cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ o creştere de 0,3%, ajungând ambele la cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.

“Datele privind scăderea peste aşteptări a stocurilor de ţiţei în SUA sunt încurajatoare, sugerând majorarea cererii şi înăsprirea furnizării. Dacă Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) nu decide săptămâna viitoare să majoreze producţie mai mult decât se estima din august, preţul ţiţeiului va rămâne o perioadă la acest nivel ridicat”, a apreciat Tetsu Emori, directorul general al Emori Fund Management Inc.

Oficialii OPEC+, care se vor întâlni la 1 iulie, discută evoluţiile de pe piaţa petrolului, dar încă nu s-a luat nicio decizie, au declarat pentru Reuters surse din cadrul grupului.

Anul acesta, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu peste 45%, în urma prognozelor grupului OPEC+ potrivit cărora cererea de petrol va depăşi oferta semestrul doi din 2021 şi a reducerii producţiei. Unii directori din industrie se aşteaptă la revenirea cotaţiei barilului de petrol la nivelul de 100 de dolari, pentru prima dată din 2014.

Luna trecută, OPEC+ a anunţat că şi în iulie va continua majorarea graduală a producţiei de ţiţei, pe fondul aşteptărilor privind îmbunătăţirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău