Primăria Capitalei anunță un nou sistem de echilibrare a cheltuielilor de întreținere și dezvoltare a rețelei de transport public

15 Iun. 2022, 13:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2022, 13:47 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primăria municipiului Chișinău anunță despre implementarea noilor tarife pentru călătoriile în transportul public, ce au scopul de echilibrare a cheltuielilor de mentenanță a rețelei transportului public municipal.

Astfel, din 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală, inclusiv în suburbii, va constitui șase lei. De asemenea, călătorii care folosesc frecvent transportul public vor avea posibilitatea de a-și procura abonamente, care vor diminua prețul biletelor până la cinci ori, în funcție de numărul călătoriilor și durata abonamentului. Prețul unui abonament lunar va constitui 234 de lei, un abonament pentru trei luni va costa 594 de lei, iar un abonament de șase luni – 972 de lei. În cazul unui abonament lunar, două călătorii pe zi vor costa câte 3,9 lei, atât în troleibuz, cât și în autobuz. Două călătorii zilnice cu abonamentul pentru jumătate de an, vor costa 2,6 lei fiecare, iar dacă numărul de călătorii crește până la șase pe zi, atunci prețul unei călătorii va scădea sub doi lei. Abonamentele vor fi valabile pentru troleibuze și autobuze la același tarif, atât în oraș cât și în suburbii.

Adresele de unde pot fi procurate abonamentele pot fi găsite atât pe site-ul Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație și pe paginile de pe rețelele de socializare ale Direcției. De asemenea, amplasarea punctelor de vânzare ale abonamentelor pentru transport pot fi găsite atât pe site-ul www.rtec.md al Regiei Transport Electric Chișinău, cât și pe site-ul www.pua.md al Parcului Urban de Autobuze.

În context, Primăria municipiului Chișinău informează că rețeaua de vânzare a abonamentelor urmează să fie extinsă.

În același timp, de tarife preferențiale sau de călătorii gratuite vor beneficia mai multe categorii de persoane. Este vorba despre elevi, studenți, pensionari pentru limita de vârstă, angajați în sistemul educației, capi ai familiilor monoparentale și familiilor cu mulți copii, care vor beneficia de facilități la procurarea abonamentelor.

Conform legislației în vigoare, categoriile de persoane care vor beneficia de călătorii gratuite sunt:

– copiii cu vârsta de până la șapte ani;

– elevii claselor 1-4;

– pensionarii pentru limita de vârstă;

– persoanele cu dizabilități;

– funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră);

– carabinierii care se află în deplasări de serviciu;

– membrii gărzii populare înregistrați în municipiul Chișinău (care se deplasează în interes de serviciu cu insignă, legitimație și cu purtarea brasardei);

– cetățenii decorați cu distincția de stat „Ordinul Republicii”, Eroii Uniunii Socialiste, persoane decorate cu odinele „Slava” de trei grade;

– veteranii de război și persoanele cu diferite grade de invaliditate;

– cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău;

– angajații Inspectoratului Ecologic de Stat;

– colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali;

– aleșii locali;

– persoanele supuse represiunilor politice;

– ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.

Tarifele pentru călătoriile în transportul public din municipiul Chișinău nu au fost modificate din anul 2009, în timp ce cheltuielile pentru întreținerea rețelei de transport au crescut în fiecare an. Până în prezent, acestea au fost compensate din bugetul Primăriei, în detrimentul dezvoltării infrastructurii drumurilor, instituțiilor de învățământ sau celor medicale.

Din 2019, Primăria capitalei a subvenționat transportul public cu 3,5 miliarde de lei, ceea ce constituie, în final, 80 la sută din prețul unui bilet de călătorie. În acest an, din cauza scumpirii considerabile a carburanților și energiei electrice, volumul subvențiilor va depăși un miliard de lei, iar în situația în care veniturile rămân neschimbate, există riscul ca întreprinderile din sistemul de transport public să ajungă în prag de faliment. Odată cu implementarea noilor tarife, cheltuielile din sistemul de transport vor fi acoperite în mare măsură, volumul subvențiilor va scădea, iar resursele vor fi redirecționate în alte domenii de importanță vitală pentru municipiul Chișinău.

Capitala are o alternativă, să se dezvolte!

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău