VIBE Academy s-a deschis și la Cahul. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană

15 Iun. 2022, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
15 Iun. 2022, 13:27 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Cu suportul Uniunii Europene, VIBE Academy s-a deschis și la Cahul. VIBE Academy este o întreprindere socială ce va oferi mai multe posibilități copiilor din familiile social-vulnerabile, în special celor din zonele rurale. Pentru deschiderea filialei, antreprenoarea socială Maria Pasat a beneficiat de un grant de 35.000 de mii de euro.

VIBE Academy reprezintă o Academie IT ce vine să vă propună cursuri actuale pentru a dezvolta generație a viitorului și competentă pe piața muncii. Astfel, copii vor avea acces la diverse cursuri de robotică, design 3D, imprimare 3D, Photoshop, Adobe Illustarator, Adobe Premier.

„Copiii din familii social-vulnerabile din raionul Cahul și anume din zonele rurale vor avea acces gratuit la studii în domeniul IT la toate cursurile pe care noi le oferim. De asemenea, vor fi create abonamente pentru a se deplasa și com încerca să le oferim posibilitatea de a beneficia de hrană.” a declarat Maria Pasat, antreprenoare socială.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, fiind implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact.

„În cadrul proiectului „Societatea Civilă contribuie la economică, incluzivă și durabilă a țării” am finanțat crearea a 15 întreprinderi sociale” a declarat Ana Ciurac, coordonatoarea proiectului, FEE.

Primii vizitatori VIBE Academy au rămas încântați de noul Centru și subliniază importanța lui pentru dezvoltarea digitală a copiilor.

De asemenea, odată cu deschiderea filialei VIBE Academy de la Cahul au fost create noi locuri de muncă pentru locuitorii din orașul Cahul, printre ei fiind și tineri specialiști.

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală