Primele detalii despre răpirea lui Nicolai Ceaus din Moldova: Brățara electronică și două luni în arest la domiciliu

05 Aug. 2021, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Aug. 2021, 09:53 // Actual //  MD Bani

Fostul judecător Nicolai Ceaus, care a fost răpit din Moldova în primăvara acestui an, oferă primele detalii cum a ajuns a fi privat de libertate. În cadrul unei ședințe cu ușile închise, Ceaus a fost trimis în arest la domiciliu pentru o perioada de două luni, nu înainte de a le oferi detalii procurorilor.

Astfel, Nicolai Ceaus afirmă că până a fi răpit, a fost servit cu o gumă de mestecat care conținea substanțe chimice. Presa din Ucraina nu scrie cine este persoana care l-ar fi servit pe Ceaus. Ulterior, acesta a devenit inconștient de acțiunile sale.

De asemenea, fostul magistrat a menționat că i-a fost întinsă o cursă, scrie Realitatea.md.

În următoarele două luni, Ceaus se va afla în arest la domiciliul fiind obligat să poarte o brățară electronică.

Din 2016, Ceaus se afla în Moldova. Potrivit informațiilor, judecătorul a ajuns în Moldova cu suportul oamenilor din anturajul fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko. Acesta a fugit în Moldova pe fundalul unor acuzații că ar fi primit mită în valoare de 150 de mii de dolari.

Rada Supremă a Ucrainei și-a exprimat acordul pentru ca judecătorul să fie reținut. Cu toate acestea, Ceaus, profitând de imunitatea judiciară, a părăsit teritoriul Ucrainei.

Amintim că, la începutul lunii aprilie, de pe o stradă din Chișinău, Nicolai Ceaus ar fi fost răpit de persoane necunoscute. Se presupune că la mijloc ar fi fost implicate serviciile secrete ucrainiene, precum și angajați ai Ambasadei Ucrainei la Chișinău, care ar fi asigurat transportarea nestingherită a lui Ceaus în Ucraina, lucru infirmat de structurile diplomatice.

Din aprilie și până la sfârșitul lunii iulie, Ceaus a apărut de câteva ori în vizorul presei. Acesta preciza că nu a fost răpit, ci de fapt, era ținut cu forța în Moldova.

Pe 30 iulie, Ceaus și-a făcut apariția într-un sat din regiunea Vinița, Ucraina, fiind îmbrăcat doar în lenjerie intimă. Ceaus le-a spus polițiștilor că a fost răpit de către persoane necunoscute. În următoarele zile, acesta a fost transportat la Kiev.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ