Proiectul de lege care pune la zid companiile de construcții. PAS: vrem să stopăm construcțiile ilegale

29 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Sept. 2021, 04:30 // Actual //  Lupu Eduard

Construcțiile ilegale din Chișinău vor fi stopate urmare a unui proiect de lege înregistrat de fracțiunea PAS în Parlament. Legea le dă dreptul consilierilor locali și ONG-urilor să conteste în instanță deciziile administrației publice locale. Acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul companiilor de construcții, care spun ca acest lucru va lovi dur în ramura.

Proiectul de lege, dacă trece de comisii și este adoptat de legiuitori, ar permite consilierilor și ONG-urilor să conteste orice act administrativ emis de autoritatea locală. Ceea ce înseamnă că lucrările de construcție vor fi stopate.

“Personal, am contestat câteva decizii ale Consiliului Municipal Chișinău, pe care instanța a refuzat să le examineze pe motiv că nu sunt subiect al contestării. În acest sens, am elaborat un proiect de lege. În momentul în care nimeni nu poate să îl conteste, consilierii nu pot sa îl conteste, iar primarul și majoritatea au fost pentru această ilegalitate, acesta se consumă și se execută și nimeni, nimic nu poate face. În situația în care aceștia vor putea contesta, acest lucru, acest document poate fi contestat în instanța de judecată și opri o schemă de corupție”, a explicat deputatul PAS, Vasile Grădinaru în cadrul discuțiilor publice privind situația din domeniul construcțiilor din municipiul Chișinău

Reprezentanții câtorva companii de construcții prezenți la discuții au declarat că acest lucru va lovi dur în activitatea dezvoltatorilor. ”Dacă unii încalcă legea nu înseamnă că toți trebuie puși într-o oală. Vom înregistra pierderi că nu vom putea da în exploatare la termen construcțiile, pentru că cineva poate cere suspendarea construcției. Vom acționa în judecată autoritățile locale pentru a recupera pierderile pentru tergiversarea dării n exploatare a blocurilor de locuit”.

În data de 7 septembrie, Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat să instituie un moratoriu până pe 1 aprilie 2022 pentru construcțiile din centrul capitalei.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie