Proiectul de lege care pune la zid companiile de construcții. PAS: vrem să stopăm construcțiile ilegale

29 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Sept. 2021, 04:30 // Actual //  Lupu Eduard

Construcțiile ilegale din Chișinău vor fi stopate urmare a unui proiect de lege înregistrat de fracțiunea PAS în Parlament. Legea le dă dreptul consilierilor locali și ONG-urilor să conteste în instanță deciziile administrației publice locale. Acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul companiilor de construcții, care spun ca acest lucru va lovi dur în ramura.

Proiectul de lege, dacă trece de comisii și este adoptat de legiuitori, ar permite consilierilor și ONG-urilor să conteste orice act administrativ emis de autoritatea locală. Ceea ce înseamnă că lucrările de construcție vor fi stopate.

“Personal, am contestat câteva decizii ale Consiliului Municipal Chișinău, pe care instanța a refuzat să le examineze pe motiv că nu sunt subiect al contestării. În acest sens, am elaborat un proiect de lege. În momentul în care nimeni nu poate să îl conteste, consilierii nu pot sa îl conteste, iar primarul și majoritatea au fost pentru această ilegalitate, acesta se consumă și se execută și nimeni, nimic nu poate face. În situația în care aceștia vor putea contesta, acest lucru, acest document poate fi contestat în instanța de judecată și opri o schemă de corupție”, a explicat deputatul PAS, Vasile Grădinaru în cadrul discuțiilor publice privind situația din domeniul construcțiilor din municipiul Chișinău

Reprezentanții câtorva companii de construcții prezenți la discuții au declarat că acest lucru va lovi dur în activitatea dezvoltatorilor. ”Dacă unii încalcă legea nu înseamnă că toți trebuie puși într-o oală. Vom înregistra pierderi că nu vom putea da în exploatare la termen construcțiile, pentru că cineva poate cere suspendarea construcției. Vom acționa în judecată autoritățile locale pentru a recupera pierderile pentru tergiversarea dării n exploatare a blocurilor de locuit”.

În data de 7 septembrie, Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat să instituie un moratoriu până pe 1 aprilie 2022 pentru construcțiile din centrul capitalei.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 10:21 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Veronica Dragalin a fost selectată de către Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție, anunță Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).

Potrivit deciziei Comisiei speciale, etapa de preselecție în cadrul concursului la funcția de procuror-șef al Procuratura Anticorupție a fost promovată de către candidată Dragalin Veronica.

Veronica Dragalin este Doctor of Law la University of Virginia School of Law şi Assistant US Attorney în biroul procuraturii federale din districtul central al Californiei. Nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală. Ea vorbește romană , engleză, spaniolă, rusă, germană şi italiană.

Fostul premier Ion Sturza spune că știe personal familia Dragalin. Potrivit lui familia a obținut un succes științific la nivel mondial.

„Cunosc familia Dragalin de mai mulți ani. Au plecat la începutul anilor ’90 în lume și au reușit o cariera excepțională științifică la nivel mondial. Dar cea mai mare realizare sunt cele doua fete. Una este procurorul Veronica Dragalin!”

Precizăm că, la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție au participat patru candidați: Dragalin Veronica, Bordianu Adrian, Brînză Victor și Iachimovschi Octavian.

Fișele de evaluare individuale sunt disponibile aici.

Interviurile candidaților pot fi accesate aici.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău