Proiectul de lege care pune la zid companiile de construcții. PAS: vrem să stopăm construcțiile ilegale

29 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Sept. 2021, 04:30 // Actual //  Lupu Eduard

Construcțiile ilegale din Chișinău vor fi stopate urmare a unui proiect de lege înregistrat de fracțiunea PAS în Parlament. Legea le dă dreptul consilierilor locali și ONG-urilor să conteste în instanță deciziile administrației publice locale. Acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul companiilor de construcții, care spun ca acest lucru va lovi dur în ramura.

Proiectul de lege, dacă trece de comisii și este adoptat de legiuitori, ar permite consilierilor și ONG-urilor să conteste orice act administrativ emis de autoritatea locală. Ceea ce înseamnă că lucrările de construcție vor fi stopate.

“Personal, am contestat câteva decizii ale Consiliului Municipal Chișinău, pe care instanța a refuzat să le examineze pe motiv că nu sunt subiect al contestării. În acest sens, am elaborat un proiect de lege. În momentul în care nimeni nu poate să îl conteste, consilierii nu pot sa îl conteste, iar primarul și majoritatea au fost pentru această ilegalitate, acesta se consumă și se execută și nimeni, nimic nu poate face. În situația în care aceștia vor putea contesta, acest lucru, acest document poate fi contestat în instanța de judecată și opri o schemă de corupție”, a explicat deputatul PAS, Vasile Grădinaru în cadrul discuțiilor publice privind situația din domeniul construcțiilor din municipiul Chișinău

Reprezentanții câtorva companii de construcții prezenți la discuții au declarat că acest lucru va lovi dur în activitatea dezvoltatorilor. ”Dacă unii încalcă legea nu înseamnă că toți trebuie puși într-o oală. Vom înregistra pierderi că nu vom putea da în exploatare la termen construcțiile, pentru că cineva poate cere suspendarea construcției. Vom acționa în judecată autoritățile locale pentru a recupera pierderile pentru tergiversarea dării n exploatare a blocurilor de locuit”.

În data de 7 septembrie, Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat să instituie un moratoriu până pe 1 aprilie 2022 pentru construcțiile din centrul capitalei.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău