Peste 45% din beneficiarii programelor de suport lansate de ODIMM sunt tineri. Cum sunt încurajați să lanseze afaceri

28 Sept. 2021, 18:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Sept. 2021, 18:05 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) oferă o gamă largă de mecanisme de suport antreprenorial pentru tinerii din Republica Moldova care vor să inițieze propriile afaceri. Cu acest mesaj a venit directorul general ODIMM, Iulia Costin, în cadrul workshop-ului: „Stimularea Culturii Antreprenoriale în Rândul Tinerilor. Oportunități și Obstacole”, organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Pe parcursul anilor, ODIMM a elaborat și implementează numeroase programe, proiecte și instrumente de suport, care au drept scop integrarea tinerilor din Republica Moldova în circuitul economic, prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale și susținerea financiară pentru lansarea și dezvoltarea unei afaceri sustenabile. Din numărul total al beneficiarilor programelor de suport, gestionate de   ODIMM, peste 45% sunt persoane tinere” a subliniat Iulia Costin.

În context, a fost evidențiat faptul că ODIMM implementează din anul 2019 o inițiativă de suport dedicată în exclusivitate persoanelor tinere – Programul „Start pentru Tineri”, prin intermediul căruia 240 de tineri au fost susținuți financiar pentru a-și deschide propriile afaceri, iar peste 2 000 au primit educație antreprenorială.

De asemenea, până la sfârșitul anului curent se planifică lansarea Programului de suport și mentorat pentru întreprinderile sociale care va facilita lansarea și dezvoltarea afacerilor sociale și angajarea, inclusiv, a tinerilor din păturile social-vulnerabile și cu dezabilități, în special din zonele rurale.

„ODIMM va continua să susțină implicarea tuturor grupurilor sociale în ecosistemul economic și să creeze oportunități palpabile de creștere pentru ÎMM-urile sociale. Crearea oportunităților pentru tineri și suportul oferit antreprenorilor în spiritul bunăstării sociale generale este cel mai bun mijloc de combatere a dezavantajelor pe piața muncii și a excluziunii sociale, în general. Grupurile dezavantajate pot pune la dispoziție economiei resurse prețioase, care necesită a fi valorificate în beneficiul tuturor și pentru o economie competitivă și sustenabilă”, a concluzionat directorul ODIMM, Iulia Costin.

Participanții la eveniment au abordat subiecte privind politicile economice și oportunitățile tinerilor în materie de antreprenoriat social prin prisma cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și dezvoltarea educației financiare în rândul tinerilor în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de către stagiari și tinerii cercetători participanți în cadrul programelor #StagiuIPRE2021 și #YoungFellowsIPRE2021 în cadrul proiectului IPRE „Schimbarea începe cu tine! – #BetheChange: Tinerii pentru Europenizarea Republicii Moldova”, implementat în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Sectorul aviatic se îndreaptă către o altă eră. În următorul deceniu, taxiurile aeriene electrice ar putea revoluționa sectorul aviatic.

În ultima perioadă, tot mai multe companii din SUA, inclusiv mai multe startup-uri au început să dezvolte taxiuri electrice aeriene ce au ca scop să scoată maşinile de pe şosea şi să mute traficul în aer, transmite CNBC, citat de news.ro.

Un exemplu în acest sens este compania Delta Air Lines, care în luna octombrie s-a alăturat listei companiilor aeriene ce susţin startup-urile de tehnologie pentru vehicule electrice, cu o investiţie de 60 de milioane de dolari în Joby Aviation, o companie ce dezvoltă avioane electrice cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL), destinate să funcţioneze ca serviciu de taxi aerian.

În 2021, când Joby şi-a anunţat planul de a-şi lansa taxiurile aeriene asemănătoare Uber până în 2024, a generat critici din partea analiştilor din industrie cu privire la capacitatea de a se lansa până la acea dată.

Dar investiţia Delta în Joby este un parteneriat de cinci ani pentru a opera eVTOL-uri exclusiv în reţeaua Delta.

United Airlines este, de asemenea, într-un parteneriat cu o startup cu sediul în Suedia, Heart Aerospace, pentru a avea avioane electrice care zboară pe rute regionale până în 2030, acesta adăugându-se altor două investiţii eVTOL ale companiei aeriene.

Una este de 15 milioane de dolari cu Eve Air Mobility, pentru 200 de avioane, iar cealaltă de 10 milioane de dolari cu Archer Aviation, pentru 100 de eVTOL.

American Airlines a investit 25 de milioane de dolari în Vertical Aerospace, o companie cu sediul în Marea Britanie, cu o comandă pentru 50 de avioane. În acest ritm, analiștii spun că taxiurile aeriene ar putea ajunge pe pieţe în anii 2030.

„În timp ce marile companii aeriene încheie acorduri cu startup-uri globale, este important să ne amintim că acestea sunt condiţionate. Depinde de certificarea acestor aeronave şi de cât de repede le pot fabrica companiile”, a declarat Savanthi Syth, director general de cercetare în capital, acoperind companiile aeriene globale şi mobilitatea la firma Raymond James.

Odată ce aceste avioane sunt certificate şi încep să-şi intensifice producţia, Syth a spus că dimensiunea potenţială a pieţei depinde în mare măsură de cât de aproape pot ajunge companiile eVTOL de unde sunt consumatorii.

Companiile vor ca eVTOL-urile să utilizeze infrastructura existentă pentru a funcţiona, cum ar fi crearea de ”vertistop-uri”, în cazul în care aeronavele aterizează deasupra clădirilor din zonele urbane pentru a transporta pe distanţe scurte sau ”vertiporturi”, care utilizează aeroporturile regionale pentru a transporta pe distanţe mai lungi, aproximativ peste 100 de mile.

Potrivit lui Syth, dacă companiile pot crea vertistop-uri şi vertiport-uri în apropierea consumatorilor din zonele rezidenţiale, atunci dimensiunea pieţei ar putea fi mare.

„Credem că veţi vedea operaţiuni mici ale eVTOL începând cu 2025, iar certificările vor începe, sperăm, în 2024. Dar pentru a vedea o mulţime de avioane zburând deasupra capului, probabil că va fi mai probabil în anii 2030”, a completat Syth.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău