Putin rămâne fără arma secretă cu care poate șantaja Chișinăul! Moldovenii fug pe capete din Rusia

15 Aug. 2022, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Aug. 2022, 14:51 // Actual //  Lupu Eduard

Migranții moldoveni care muncesc în Rusia a părăsit într-un număr foarte mare țara. La începutul lunii mai 2022, în Federația Rusă erau 76.645 de persoane, potrivit unui studiu realizat de specialiști de la Institutul de Analiză Socială și Prognoză al Academiei Ruse de Economie și Administrație Publică din subordinea Președintelui Federației Ruse (RANEPA), relatează mold-street.com.

În urmă cu exact un an, la începutul lunii mai 2021, numărul cetățenilor moldoveni în Rusia s-a înjumătățit, iar față de mai 2020, s-a redus de aproximativ 3,5 ori. Față de mai 2019, numărul moldovenilor din Federația Rusă a scăzut de peste patru ori, iar față de sfârșitul anului 2014, reducerea a fost de aproximativ 7,5 ori.

Autorii studiului notează că dintre migranții statelor CSI, numărul moldovenilor care au părăsit țara a fost cel mai mare.

De exemplu, din 2014 până în mai 2022, numărul azerilor a scăzut de aproximativ trei ori, kazahi și ucraineni – de 2,5 ori, armeni – de 1,5 ori. În același timp, numărul migranților din Belarus nu sa schimbat, iar al celor din Kârgâzstan și Tadjikistan chiar a crescut.

„Migrația forței de muncă devine din ce în ce mai puțin diversificată: 83% dintre migranți sunt cetățeni din Asia Centrală: Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan (în 2019, ponderea cetățenilor acestor țări a fost de 72% din total, iar în 2015 – 65%). Față de 2019, numărul migranților din aceste trei țări a scăzut cu doar 12%, în timp ce numărul migranților din Moldova și Ucraina a scăzut de 5 ori, din Azerbaidjan de aproape 2 ori, iar din Armenia cu 40%”, precizează experții.

Potrivit studiului, la începutul lunii mai 2022, în Rusia se aflau aproximativ șase milioane de cetățeni străini, dintre care 91% proveneau din țările CSI. Totodată, cei care muncesc sunt în număr de 3,35 milioane.

Migranții moldoveni sunt arma secretă a lui Putin pe care o utilizează pentru a șantaja Chișinăul. Astfel, moldovenii care nu au acte de ședere în Rusia sunt amendați sau chiar expulzați cu aplicarea interdicției de intrare în Federația Rusă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 14:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 14:14 // Actual //  Lupu Eduard

Istoria reală a unei femei de 32 de ani, agresată fizic și amenințată de soț, este relatată într-un nou spot social lansat de Ministerul Afacerilor Interne. Din fericire, victima a reușit să ceară ajutor la timp, să își salveze propria viață și viața viitorului copil.

„Am 32 de ani și lucrez în calitate de vânzătoare. Soțul nu este angajat. Într-o zi, când am revenit de la muncă, l-am găsit în stare de ebrietate. M-a amenințat că mă ucide pe mine și copilul pe care îl port. Am reușit la timp să scap și să chem poliția, care mi-a oferit ajutor și l-a îndepărtat. Îmi pare rău că nu am cerut ajutor mai devreme”, povestește protagonista, rolul căreia este jucat de o actriță a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Mesajul spotului social este adresat tuturor victimelor violenței în familie, care sunt încurajate să raporteze toate cazurile de abuz la numărul unic de urgenţă 112 sau la telefonul de încredere 08008 8008.

„Suntem alături, pentru că siguranța și viața ta contează. Sună la orice oră la 112 sau la telefonul de încredere 0 8008 8008. La Centrul de Justiție Familială vei fi ajutată și protejată de polițiști, medici, psihologi și alți specialiști calificați, care te vor consulta gratuit și vor fi alături de tine pe toată durata procesului de asistență și protecție. Știm prin ce treci și te vom ajuta să depășești aceste momente grele”, transmite MAI.

Prin lansarea acestui nou spot social, MAI continuă campania de sensibilizare a societăţii şi de încurajare a victimelor violenţei în familie pentru a raporta abuzurile şi să apeleze la ajutorul autorităţilor. Spotul precedent era adresat victimelor violenţei sexuale, iar îndemnul a rămas același: „Nu ești singură! Nu este vina ta! Ai încredere în puterea ta!”. 

„Prin lansarea aceastei campanii ne propunem să informăm, sensibilizăm şi să atragem atenţia societăţii asupra tuturor formelor de violenţă în familie care există, inclusiv a celei psihologice, care în ţara noastră nu este percepută ca formă a violenţei în familie”, notează MAI.

Conform datelor Ministerului de Interne, în perioada ianuarie – noiembrie 2023 au fost înregistrate 766 de cazuri de violență în familie, 11 dintre ele fiind soldate cu vătămarea corporală gravă şi decesul victimei. În anul 2022, 24 de femei şi-au pierdut viaţa urmare a acţiunilor violente în mediul familial.

Pentru a proteja victimele violenţei în familie, în 2023 au fost monitorizate 635 de ordonanțe de protecţie, emise de către instanţele judecătoreşti, dintre care în 554 de cazuri este vorba de monitorizare prin intermediul brățărilor electronice, aplicate agresorilor.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău