Putin rămâne fără arma secretă cu care poate șantaja Chișinăul! Moldovenii fug pe capete din Rusia

15 Aug. 2022, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Aug. 2022, 14:51 // Actual //  Lupu Eduard

Migranții moldoveni care muncesc în Rusia a părăsit într-un număr foarte mare țara. La începutul lunii mai 2022, în Federația Rusă erau 76.645 de persoane, potrivit unui studiu realizat de specialiști de la Institutul de Analiză Socială și Prognoză al Academiei Ruse de Economie și Administrație Publică din subordinea Președintelui Federației Ruse (RANEPA), relatează mold-street.com.

În urmă cu exact un an, la începutul lunii mai 2021, numărul cetățenilor moldoveni în Rusia s-a înjumătățit, iar față de mai 2020, s-a redus de aproximativ 3,5 ori. Față de mai 2019, numărul moldovenilor din Federația Rusă a scăzut de peste patru ori, iar față de sfârșitul anului 2014, reducerea a fost de aproximativ 7,5 ori.

Autorii studiului notează că dintre migranții statelor CSI, numărul moldovenilor care au părăsit țara a fost cel mai mare.

De exemplu, din 2014 până în mai 2022, numărul azerilor a scăzut de aproximativ trei ori, kazahi și ucraineni – de 2,5 ori, armeni – de 1,5 ori. În același timp, numărul migranților din Belarus nu sa schimbat, iar al celor din Kârgâzstan și Tadjikistan chiar a crescut.

„Migrația forței de muncă devine din ce în ce mai puțin diversificată: 83% dintre migranți sunt cetățeni din Asia Centrală: Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan (în 2019, ponderea cetățenilor acestor țări a fost de 72% din total, iar în 2015 – 65%). Față de 2019, numărul migranților din aceste trei țări a scăzut cu doar 12%, în timp ce numărul migranților din Moldova și Ucraina a scăzut de 5 ori, din Azerbaidjan de aproape 2 ori, iar din Armenia cu 40%”, precizează experții.

Potrivit studiului, la începutul lunii mai 2022, în Rusia se aflau aproximativ șase milioane de cetățeni străini, dintre care 91% proveneau din țările CSI. Totodată, cei care muncesc sunt în număr de 3,35 milioane.

Migranții moldoveni sunt arma secretă a lui Putin pe care o utilizează pentru a șantaja Chișinăul. Astfel, moldovenii care nu au acte de ședere în Rusia sunt amendați sau chiar expulzați cu aplicarea interdicției de intrare în Federația Rusă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău