Paradisurile fiscale de pe insulele britanice atrag investitori. Revenirea criptomonedelor

15 Aug. 2022, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Aug. 2022, 13:11 // Actual //  Lupu Eduard

Pe măsură ce lumea financiară pare să se fi îndrăgostit de bitcoin, Insulele Channel – un șir de mici teritorii britanice – oferă investitorilor cripto stimulente pentru a-și muta banii din paradisurile fiscale.

Jersey și Guernsey – situate în largul coastei franceze – atrag cripto, blockchain și alte firme fintech datorită legilor lor fiscale favorabile. Nicio insulă nu are câștiguri de capital sau impozit pe moștenire, ceea ce le face locații atractive pentru firmele de investiții.

Jersey a atras firme, inclusiv CoinShares, care gestionează active în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari. Grupul din Elveția a folosit Jersey pentru a-și înființa produsul tranzacționat la bursă Physical Bitcoin, susținut de cripto, în ianuarie 2021. Între timp, directorul executiv al Guernsey Finance a făcut o călătorie recentă la Miami, care s-a impus ca unul dintre cele mai cunoscute hub-uri cripto din SUA.

Acest lucru face parte dintr-un efort de a atrage investitorii cripto occidentali pe insulă și departe de paradisurile fiscale rivale precum Insulele Cayman, potrivit lui Barney Lewis, un manager de fond din Guernsey, la firma de investiții Zedra. „Concurăm direct cu Cayman și vedem migrarea fondurilor americane de acolo”, a spus el. „Investitorii brazilieni și sud-americani s-au îndrăgostit de Cayman și mută capital în Guernsey”.

Efortul Insulelor Channel de a atrage investitorii cripto a coincis cu o retragere pe scară largă a activelor digitale în ultimele nouă sau zece luni. Bitcoin a scăzut cu 49,7% până la puțin sub 24.000 de dolari în 2022, în timp ce tokenul de mare capitalizare Ethereum a scăzut cu 49,8% la sub 1.900 de dolari.

De asemenea, acțiunile s-au prăbușit în 2022, ceea ce înseamnă că investitorii tradiționali încep să se îndoiască de eficiența cripto-ului ca potențial diversificator, în special pe măsură ce inflația de consum a crescut în întreaga lume.

Există un oarecare optimism în Insulele Canalului că o abordare proactivă pentru a atrage investitorii acum va pune Jersey și Guernsey într-o poziție ideală pentru a profita de pe urma revenirii criptomonedelor, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 10:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 10:17 // Actual //  Lupu Eduard

ANAF din România a emis decizie de impunere gigantului petrolier rus Lukoil, în urma unei inspecții fiscale, solicitându-i să plătească impozit suplimentar în sumă totală de peste 50 de milioane de lei echivalentul a 10,2 milioane de euro pe profituri obținute în 2021, din operațiuni din România de vânzare de produse petroliere, inclusiv la export.

Soarta principalelor business-uri ale gigantului rus Lukoil în România, cel de rafinare și cel de distribuție carburanți, depinde de posibilitatea importului de materie primă prin intermediul terminalului Caspian Pipeline Consortium (CPC) din portul rusesc Novorosisk, scutit de la sancțiunile UE, terminal prin care este alimentată și cea mai importantă rafinărie din România, Petromidia, deținută de grupul kazah KMG.

La acest moment, este evocată posibilitatea vânzării atât a afacerii din România, cât și a celei din Republica Moldova.

Decizia de impunere a fost emisă de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești din cadrul ANAF pe numele sucursalei locale a Litasco, divizia de trading de țiței și produse petroliere înregistrată în Elveția a grupului Lukoil, divizie prin intermediul căreia rușii își controlează cele mai importante business-uri din România, respectiv rețeaua de benzinării Lukoil și rafinăria ploieșteană Petrotel.

Acestea au raportat pentru 2021 profituri nete (după plata impozitului) cumulate de peste 182 milioane lei, potrivit termene.ro, grosul fiind înregistrat de stațiile de alimentare cu carburanți (peste 160 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproape 8 miliarde lei). Rafinăria a obținut în anul respectiv profit net de circa 22 milioane lei, la rulaj de peste 1 miliard de lei.

Litasco SA Geneva Sucursala București (inițial Sucursala Ploiești) a fost înființată în România de traderul Lukoil în noiembrie 2020, ca sediu permanent al său, și a raportat pentru 2021 un profit net de numai circa 250.000 lei, la o cifră de afaceri de 7,2 milioane lei.

Pentru operațiunile menționate, ANAF a stabilit pentru Litasco București o bază de impozitare suplimentară de 317.285.628 lei, pentru care a calculat impozit pe profit de 50.765.701 lei. În plus, Fiscul a dispus companiei să ia și o serie de măsuri contabile și de raportare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău