Se consideră că locul de baștină al acestui soi tradițional românesc, Rara Neagră, descendent direct din via sălbatică, sunt podgoriile Nicoreşti, judeţul Galaţi. Din această regiune, soiul a migrat către cele patru puncte cardinale, stabilindu-se în plantaţie în sudul Moldovei şi în Vrancea. Rara Neagră mai este întâlnită sub denumirea de Poama Rară, Băbească Neagră şi Serexia. În total, în diferite zone ale lumii, are aproximativ 80 de denumiri.
“Este un soi foarte productiv, asigurând cantități foarte mari la hectar, în anii buni de până la 15 tone per hectar, iar în medie 8-10 tone. Strugurii de Rara Neagră sunt de mărime medie – mare, conici, rămuroși, cu boabe rare şi neomogene, cantitatea de zaharuri acumulată fiind în medie de 180 grame per litru. Soiul este afectat de geruri, este relativ rezistent la boli precum mană și filoxeră, dar sensibil la făinare și putregaiul cenușiu”, spune Gheorghe Nicolaescu, conferenţiar universitar, Departamentul Horticultură, UTM.
Vinul de soi Rara Neagră are o culoare roşu-rubiniu, o fructuozitate medie-ridicată şi o corpolenţă lejeră, datorită taninurilor şi a acidităţii destul de ridicate pentru un vin roşu. Acest soi de vin autohton poate uşor concura cu vinuri arhi-cunoscute la nivel mondial.
“Din punct de vedere aromatic, etalează deopotrivă atât arome de fructe roşii – vişine amărui şi prune uscate, cât şi tonuri florale – violete, bujori, irişi. Gustativ, vinul este lejer, cu note de fructe roşii, susţinute de o aciditate considerabilă, cu o tentă tonică, subtilă, în post-gust. Rara Neagră se apropie destul de mult din punct de vedere al şablonului structural-aromatic de soiuri precum Pinot Noir, Cadarcă, Zweigelt, Gamay, St. Laurent sau Blaufrankisch”, precizează expertul.
Sursa foto: Gheorghe Nicolaescu
Din aceeaşi struguri se obţine şi un veritabil Rose Rara Neagră.
“Este o metodă aparte de producere – metoda Saignée, care presupune extragerea a 25-30% a mustului din vinificator şi umplerea acestuia din nou cu mustuială. Astfel se obţine un vin rose uşor. Chiar şi baricat, acest vin se recomandă a fi consumat în maxim 5 ani de la îmbuteliere”, a mai adăugat Doctorul în vitcultură.
În Republica Moldova, Rara Neagră se întinde pe o suprafaţă de aproape 190 de hectare de viţă-de-vie. Cele mai multe plantaţii cresc în raionul Cahul, urmat de Ştefan Vodă şi UTA Găgăuzia. Aşa cum soiul este sesibil la geruri, Rara Neagră nu este cultivată în practic toate raioanele din nordul ţării.