Războiul ruso-ucrainean se duce și în plan religios. Sturza: Retorica belicoasă a bisericii ne duce în fundamentalism

15 Mart. 2022, 16:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mart. 2022, 16:43 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza susține că retorica belicoasă pro-război fratricid a bisericii ruse ne întoarce în vremurile întunecate ale fundamentalismului. Anterior, capul bisericii ruse, Patriarhul Kiril declara că susține atacul rușilor în Ucraina. El susține că e „o respingere fundamentală a presupuselor valori oferite astăzi de cei care pretind că au puterea mondială”.

Fostul premier vorbește despre Nicolai Gundeaev alias Kirll că a făcut parte dintr-un cerc foarte restrâns cu care Putin și-a împărtășit ideea diabolică de a ataca Ucraina. Nu a protestat împotrivă, ci a început subtil să pregătească opinia publică pentru războiul fratricid.

După invazie, nu numai că nu a condamnat, a devenit propagandistul numărul unu. „Argumente” trase la indigo de la propaganda oficială. Dar și idei metafizice, mesianice despre rolul rușilor în cruciada împotriva Vestului decadent, plin de homosexuali.

Cândva, la începutul anilor ‘90 l-am cunoscut personal pe Gundeaev, pe atunci responsabil cu relațiile externe ale Bisericii Ortodoxe Ruse. Părea un intelectual, plin de rafinament și cunoștințe enciclopedice. Un lucru m-a mirat atunci, anturajul – foști activiști de vază, comuniști și kaghebiști „oficiali”. Poate ar fi vrut omul, dar trecutul, bată-l norocul…”, susține fostul premier.

Ceea ce se întâmplă acum cu biserica rusească și conducerea ei este o tragedie pentru toți creștinii ortodocși. Retorica belicoasă pro-război fratricid ne întoarce în vremurile întunecate ale fundamentalismului.

Evident, acest lucru nu trebuie să pună sub întrebare credința noastră și nici unitatea bisericii creștine. Dar trebuie să facem o distincție clară între credință și unii „slujitori” ai bisericii, care s-au rătăcit în poalele propagandei rusești. Majoritatea absolută a creștinilor din lume au condamnat ferm invazia rușilor în Ucraina și au îndemnat la pace”, a punctat fostul premier.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău