Reacţia Kievului după ce a reuşit să evite intrarea în incapacitate plată

11 Aug. 2022, 05:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 05:01 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul ucrainean de finanțe a declarat miercuri că un acord de doi ani cu creditorii pentru înghețarea plăților pentru o datorie externă de 20 de miliarde de dolari este o dovadă a dorinței investitorilor de a sprijini Kievul, informează Reuters.

„Datorită solidarității cu Ucraina de care a dat dovadă comunitatea investitorilor privați, alături de sectorul public, vom putea satisface nevoile bugetului de stat al țării în timp de război”, a declarat ministrul de finanțe, Sergii Marchenko.

Fără nicio perspectivă de pace sau încetare a focului după aproape 6 luni de lupte de la declanșarea invaziei pe 24 februarie, instituțiile financiare care dețin obligațiunile emise de statul ucrainean au fost de acord să amâne încasarea dobânzilor și plățile de capital legate de 13 obligațiuni suverane cu termen de maturitate între 2002 și 2033.

Guvernul de la Kiev lansase o solicitare oficială în acest sens pe 20 iulie, afirmând că îl va ajuta să economisească în jur de 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni în contextul în care se confruntă cu o reducere drastică a încasărilor bugetare și cheltuieli enorme din cauza războiului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că economia țării sale se află în „comă”, minimalizând importanța plecării primului vas cu cereale ucrainene din porturile țării de la izbucnirea războiului în data de 24 februarie. Vasul ajunsese pe 2 august în Turcia.

Ajuns la destinația finală o săptămână mai târziu, transportul a fost refuzat marți de cumpărătorul libanez al cerealelor din cauza întârzierilor de livrare, provocând noi dureri de cap oficialilor de la Kiev, aceștia preconizând deja că recolta de grâu a Ucrainei va scădea la jumătate anul acesta din cauza războiului.

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 17:55 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii occidentali nu cred că Vladimir Putin își va duce la capăt amenințările cu folosirea armelor nucleare, în contextul răzbiului din Ucraina. Aceștia cred că dictatorul de la Kremlin nu va fi lăsat de aliații săi să folosească armele de distrugere în masă. Ei cred că este vorba despre o cacealma prin care Putin încearcă un nou șantaj la adresa țărilor occidentale, după amenințarea cu tăierea gazelor care nu a mers foarte bine.

Mai mulți analiști consideră că Vladimir Putin joacă la cacealma atunci când amenință cu folosirea armelor de distrugere în masă. Tot în acest context prezintă și mobilizarea celor 300.000 de rezerviști ruși care urmează să fie trimiși în război, pe frontul din Ucraina.

Experții cred că este reacția unui lider care minte sau care nu înțelege în ce situație se află. Aceștia sunt de părere că aliații săi nu l-ar lăsa să folosească armele nucleare și să pună în pericol inclusiv existența statului rus.

Peter Duncan, profesor la Școala de Studii Slave și Est-Europene de la University College London (UCL), este de părere că aliații lui Putin l-ar elimina înainte ca acesta să-și pună în practică amenințările cu folosirea armelor nucleare. În opinia sa, Putin este rupt de realitate, când face se folosește de amenințarea nucleară.

„Pur și simplu nu înțelege nici Rusia, nici ceea ce gândesc oamenii în străinătate, cu alte cuvinte de pretutindeni. Și de aceea fac greșeală după greșeală”, a declarat Peter Duncan.

Profesorul britanic este de părere că acest lucru se datorează în parte faptului că aliații lui Putin și propriul său serviciu de securitate se tem de el și îl induc în eroare. Aceștia îi prezintă o altă situație de fapt decât cea reală, astfel că Putin nu are informații corecte despre ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina.

„Oamenilor le este frică să-i spună adevărul. În special, FSB – Serviciul de Informații al Rusiei – se teme să-i spună adevărul, așa că el nu știe ce se întâmplă”, spune Peter Duncan.

Expertul crede că aliații lui Vladimir Putin vor interveni înainte ca acesta să apese butonul nuclear și probabil chiar îl vor elimina, dacă va încerca să meargă până la capăt. În acest scenariu, profesorul crede că aceștia „ar trebui să atragă oameni din FSB care să-i ajute să-l omoare pe Putin”.

„Încă cred că, dacă Putin ar începe să folosească arme nucleare, sau dacă i-ar ordona lui Șoigu (ministrul Apărării) și Gherasimov (șeful Statului Major al Forțelor Armate) să folosească arme nucleare, nu să le desfășoare, ci să le folosească undeva în Ucraina, cred că este foarte probabil ca [ei] să refuze și apoi să fie nevoiți să meargă împotriva lui Putin și să-l omoare pentru că nu ar fi ascultat de un ordin”, a detaliat Duncan, după cum relatează publicația spaniolă 20 Minutos, conform Rador.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău