Recolta de grâu moale a Franței, la cel mai scăzut nivel din ultimele patru decenii!

06 Sept. 2024, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Sept. 2024, 12:20 // Actual //  Lupu Eduard

Asociaţia Generală a Cultivatorilor de Grâu şi alte Cereale din Franța avertizează că randamentele la hectar au fost afectate în mod „structural”.

Potrivit reprezentanților asociației, recolta de grâu moale a Franţei din acest an este preconizată să coboare la cea mai mică valoare din ultimii 40 de ani, notează  Bloomberg.

Preşedintele AGPB, Eric Thirouin, a avertizat joi că producţia de grâu moale din acest an se va situa la aproximativ 26 milioane de tone, un declin de 26% faţă de situaţia de anul trecut. De asemenea, randamentul culturilor de grâu a scăzut cu 17%, până la 6,2 tone la hectar, continuând un trend descrescător care a început în anul 2015.

„Acest trend ne sugerează nouă fermierilor o cădere mult mai gravă şi mai structurală decât am înregistrat în ultimii ani şi care înseamnă distrugerea reală a agriculturii franceze. Acesta este primul meu semnal de alarmă”, a subliniat Eric Thirouin. Potrivit acestuia, veniturile fermierilor vor fi cu trei miliarde de euro mai mici comparativ cu situaţia de anul trecut, în condiţiile în care prăbuşirea recoltei coincide cu creşterea facturilor la energie şi salarii.

Exporturile de cereale ale celui mai mare producător agricol din Uniunea Europeană sunt prognozate să coboare la cel mai redus nivel de după 2001-2002. Ploile fără încetare, lipsa soarelui şi temperaturile scăzute au favorizat răspândirea bolilor, au redus randamentele şi au afectat calitatea culturilor în majoritatea regiunilor agricole din Franţa.

La începutul acestui an, fermierii europeni au organizat demonstraţii de amploare în care au criticat creşterea costurilor, importurile ieftine şi reglementările stricte din UE precum cele incluse în Pactul Verde. Exporturile sunt limitate şi de competiţia venită din Rusia şi Ucraina, a spus Thirouin.

„Avem din ce în ce mai multe reglementări, restricţii şi interdicţii care au căzut asupra noastră, a fermierilor, fără încetare timp de peste 20 de ani şi care, pe cale de consecinţă, ne-au afectat mijloacele de producţie”, a conchis acesta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 11:02 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile locuinţelor noi din China au scăzut în august cu cel mai rapid ritm din mai bine de nouă ani, conform datelor oficiale, deoarece măsurile de sprijin nu au reuşit să stimuleze o redresare semnificativă a sectorului imobiliar, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Preţurile locuinţelor noi au scăzut cu 5,3% faţă de anul precedent, cel mai rapid ritm din mai 2015, comparativ cu o scădere de 4,9% în iulie, conform calculelor Reuters bazate pe datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

În termeni lunari, preţurile caselor noi au scăzut pentru a paisprezecea lună consecutiv, cu 0,7%, declin egal cu cel din iulie.

Piaţa imobiliară continuă să se confrunte cu problema dezvoltatorilor profund îndatoraţi, cu apartamente nefinalizate şi cu scăderea încrederii cumpărătorilor, punând sub tensiune sistemul financiar şi punând în pericol ţinta de creştere economică de 5% pentru 2024.

Un sondaj al Reuters a estimat că preţurile locuinţelor din China vor scădea cu 8,5% în 2024 şi cu 3,9% în 2025, în timp ce sectorul încearcă să se stabilizeze.

Piaţa imobiliară din China este încă în curs de stabilizare, deoarece cererea, veniturile şi încrederea cumpărătorilor de locuinţe vor avea nevoie de timp pentru a se recupera, a declarat Zhang Dawei, analist şef la agenţia imobiliară Centaline.

”Piaţa aşteaptă cu nerăbdare o politică mai puternică”.

Investiţiile imobiliare au scăzut cu 10,2%, iar vânzările de locuinţe au scăzut cu 18,0% în primele opt luni, faţă de ceeaţi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă.

Factorii politici chinezi şi-au intensificat eforturile pentru a sprijini sectorul, inclusiv prin reducerea dobânzilor ipotecare şi reducerea costurilor de cumpărare a caselor, ceea ce a revitalizat parţial cererea în marile oraşe.

Oraşele mai mici, care se confruntă cu mai puţine restricţii de cumpărare a locuinţelor şi au niveluri ridicate de stocuri nevândute, sunt deosebit de vulnerabile, evidenţiind provocările cu care se confruntă autorităţile pentru a echilibra cererea şi oferta în diferite regiuni.

Din cele 70 de oraşe chestionate de BNS, doar două au raportat în august creşteri ale preţului locuinţelor atât în ​​termeni lunari, cât şi anuali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău