Recolta de grâu moale a Franței, la cel mai scăzut nivel din ultimele patru decenii!

06 Sept. 2024, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2024, 12:20 // Actual //  bani.md

Asociaţia Generală a Cultivatorilor de Grâu şi alte Cereale din Franța avertizează că randamentele la hectar au fost afectate în mod „structural”.

Potrivit reprezentanților asociației, recolta de grâu moale a Franţei din acest an este preconizată să coboare la cea mai mică valoare din ultimii 40 de ani, notează  Bloomberg.

Preşedintele AGPB, Eric Thirouin, a avertizat joi că producţia de grâu moale din acest an se va situa la aproximativ 26 milioane de tone, un declin de 26% faţă de situaţia de anul trecut. De asemenea, randamentul culturilor de grâu a scăzut cu 17%, până la 6,2 tone la hectar, continuând un trend descrescător care a început în anul 2015.

„Acest trend ne sugerează nouă fermierilor o cădere mult mai gravă şi mai structurală decât am înregistrat în ultimii ani şi care înseamnă distrugerea reală a agriculturii franceze. Acesta este primul meu semnal de alarmă”, a subliniat Eric Thirouin. Potrivit acestuia, veniturile fermierilor vor fi cu trei miliarde de euro mai mici comparativ cu situaţia de anul trecut, în condiţiile în care prăbuşirea recoltei coincide cu creşterea facturilor la energie şi salarii.

Exporturile de cereale ale celui mai mare producător agricol din Uniunea Europeană sunt prognozate să coboare la cel mai redus nivel de după 2001-2002. Ploile fără încetare, lipsa soarelui şi temperaturile scăzute au favorizat răspândirea bolilor, au redus randamentele şi au afectat calitatea culturilor în majoritatea regiunilor agricole din Franţa.

La începutul acestui an, fermierii europeni au organizat demonstraţii de amploare în care au criticat creşterea costurilor, importurile ieftine şi reglementările stricte din UE precum cele incluse în Pactul Verde. Exporturile sunt limitate şi de competiţia venită din Rusia şi Ucraina, a spus Thirouin.

„Avem din ce în ce mai multe reglementări, restricţii şi interdicţii care au căzut asupra noastră, a fermierilor, fără încetare timp de peste 20 de ani şi care, pe cale de consecinţă, ne-au afectat mijloacele de producţie”, a conchis acesta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2025, 14:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Grîu Tatiana
03 Dec. 2025, 14:54 // Bani și Afaceri //  Grîu Tatiana

Noi cerințe de calitate pentru pâinea și pastele făinoase au fost aprobate în cadrul ședinței Guvernului din 3 decembrie. Documentul introduce un cadru actualizat la regulile existente din 2007.

Regulamentul acoperă toate etapele lanțului alimentar, de la selecția materiilor prime până la depozitarea produsului final. Sunt definite clar tipurile de produse de panificație, inclusiv cele proaspete, congelate, cu umplutură sau fără, sortimente cu umiditate redusă sau produse tradiționale precum lipia, lavașul ori ciabatta, dar și pastele făinoase în diverse categorii, inclusiv cele fără gluten. Documentul conține clasificări precise pentru fiecare grupă de produse și descrie caracteristicile fizico-chimice admise, de la gradul de porozitate a miezului pâinii până la elasticitatea pastelor după fierbere, cu variații în funcție de tipul de făină utilizat.

Pe segmentul materiilor prime sunt introduse cerințe obligatorii: sarea folosită la panificație trebuie să fie iodată, apa trebuie să respecte parametrii legii privind calitatea apei potabile, iar ingredientele și produsele sunt supuse limitelor maxime de contaminanți stabilite în regulamentele sanitare. De asemenea, se impune respectarea condițiilor de depozitare: pâinea, chiflele, produsele tradiționale și cele fără gluten trebuie păstrate la minimum 6°C, cu umiditate de cel mult 75%, iar aluatul foietaj are nevoie de aproximativ 18°C. Pentru produsele congelate și semifabricatele din aluat se menține temperatura obligatorie de minus 18°C, pentru a asigura calitatea și siguranța alimentară.

Noile norme cer ca producătorii să documenteze trasabilitatea loturilor, să aplice proceduri de autocontrol și să fie pregătiți să retragă de pe piață produsele neconforme. Produsele trebuie comercializate astfel încât să își păstreze proprietățile nutritive și senzoriale, iar etichetarea lor trebuie să fie clară, completă și conformă legislației privind informarea consumatorului. Totodată, transportarea și distribuția se vor putea face doar cu mijloace autorizate sanitar-veterinar, pentru a preveni deteriorarea sau contaminarea.

Normele introduc și un capitol distinct pentru panificația fără gluten, precum și pentru produsele fortificate cu fier și acid folic — domenii abordate pentru prima dată într-o reglementare națională, în contextul creșterii consumului de produse specializate.

Noile cerințe vor intra în vigoare peste trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care întreprinderile își vor ajusta procedurile tehnologice, documentația și condițiile de producție. Controlul aplicării acestora revine Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII