Recruții ruși care s-au rugat de Putin prin apel video să nu-i trimită în Donețk ”să fie măcelăriți” sunt acum morți

05 Mart. 2023, 18:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mart. 2023, 18:30 // Actual //  Lupu Eduard

Aproape un întreg regiment de soldați ruși nou mobilizați ar fi murit după ce au înregistrat în ianuarie și februarie două apeluri video către președintele Vladimir Putin, spunând că sunt trimiși „să fie măcelăriți” în Ucraina.

Soldații din regiunea Irkuțk din Siberia au declarat că au primit „ordine ilegale și criminale” din partea comandamentului lor și au fost trimiși la luptă fără „niciun sprijin”, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty.
„Suntem mobilizați din regiunea Irkutsk, regimentul 1439, trimiși în autoproclamata Republică Populară Donețk din orașul Novosibirsk la 31 decembrie 2022”, a spus un soldat cu cagulă care citea un mesaj și era înconjurat de alți soldați.

„Cerem ajutor pentru a face față ordinelor ilegale și criminale ale comandamentului nostru … soldații au fost transformați într-o singură zi în unități de asalt și au fost trimiși să asalteze fortăreața Avdiivka – fără niciun fel de sprijin din partea artileriei, comunicațiilor, geniștilor, recunoașterii – pentru a fi măcelăriți.”
Avdiivka este un oraș foarte disputat, aflat în apropiere de linia frontului din Donețk.
„Comandanții RPD trag cu mitraliere și vehicule de luptă de infanterie în soldații noștri mobilizați pentru că (aceștia) refuză să se alăture unităților de asalt. Nu are niciun rost să apelăm la procuratura militară locală, deoarece aceștia au un acord tacit cu comandanții… În acest moment, acest batalion a fost aproape complet distrus”, a continuat soldatul cu cagulă.

Pe măsură ce videoclipul se apropie de final, soldatul spune că unitatea se află într-o „poziție disperată”, deoarece „comandanților RPD nu le pasă” de viețile lor.
O altă înregistrare video, tot de la presupuși bărbați din unitatea 1439, a circulat la sfârșitul lunii ianuarie.

În ea, un grup de soldați spune că sunt amenințați și că se trage în ei de către comandanții lor pentru că refuză să se alăture liniei de front și că sunt forțați să intre în luptă fără un sprijin adecvat.
„Comandamentul nostru ne spune în mod direct că suntem dispensabili. Comandanții RPD trag cu mitraliere și BMP-uri în soldații noștri mobilizați pentru că (aceștia) refuză să se alăture unităților de asalt”, a declarat un bărbat îmbrăcat în uniformă militară.Videoclipul a fost publicat pe 26 ianuarie.

Bărbatul a afirmat că mulți din unitatea sa au fost trimiși pe linia frontului în grupuri de asalt fără nicio pregătire și că, în consecință, doi oameni au murit, în timp ce alți 19 au fost răniți. De asemenea, el a afirmat că soldații plăteau pentru mâncare și apă din „propriile buzunare”, trăind într-o „dezordine totală” și tratându-se singuri pentru răni.

Rudele a doi dintre soldați au declarat reporterilor că aproape întregul regiment a fost distrus între 28 februarie și 1 martie, după ce au fost trimiși să asalteze fortificațiile ucrainene din apropierea Donețkului ocupat, a informat filiala siberiană a Radio Free Europe/Radio Liberty.

Unii dintre soldați sunt răniți, dar restul au murit și sunt dați „dispăruți”, scrie presa rusă.

Un batalion ruses este compus din 250 până la 950 de soldați și ofițeri.

La momentul când a fost difuzată inregistrarea video, guvernatorul rus din Irkuțk, Igor Kobzev, a spus pe contul său de Telegram că a cerut parchetului militar să se uite la mesajul video și a adăugat că soldații vor fi trimiși în alt loc să lupte în viitor.
Apelul militarilor din Siberia trimiși în Ucraina a avut efect. Ei vor fi transferați în curând la o nouă unitate, a declarat guvernatorul regiunii Irkuțk, Igor Kobzev, pe canalul său Telegram, potrivit publicației ruse RBC.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:24 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia, țara elenă cu mii de insule, care mai de care mai spectaculoase, continuă să surprindă turiștii dornici să exploreze comorile ascunse ale naturii.

La aproximativ 15 kilometri sud de Creta, există o insulă nelocuită, numită Chrissi, care are plaje exotice și o natură protejată, ce este supranumită ”Insula de aur a Cretei”, conform discovergreece.com.

Numele vine de la culoarea nisipului care strălucește de-a dreptul pe toate plajele. Insula este foarte mică, având o suprafață de circa 6 kilometri pătrați și o lungime de numai 7 kilometri. Apa este foarte limpede, are scoici colorate și în aer plutește mirosul de cedru.

Insula nu a fost întotdeauna părăsită. Chrissi a fost locuită în epoca bronzului și în cea romană. Dar istoria sa este mai degrabă legată de natură decât de oameni.

Scufundată în urmă cu aproximativ 350.000 de ani, acum abundă în scoici fosilizate și are una dintre cele mai mari păduri naturale de cedru din Europa, la care se adaugă peste 120 de specii de păsări migratoare. Face parte din rețeaua Natura 200, adică este un mediu protejat în Europa.

Se organizează numeroase excursii cu barca de la insula Creta pe insula Chrissi, drept urmare este accesibilă și ușor de explorat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău