Republica Moldova a dat lovitura! Exporturile de mazăre ajung și în Malaysia

16 Aug. 2024, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2024, 17:15 // Actual //  bani.md

În primele 6 luni ale anului 2024, Moldova a exportat 10.285 de tone de mazăre, depășind aproape întregul export realizat în anul 2023. Anul 2021 a fost anterior cel mai productiv, cu 9.175 de tone exportate, însă anul curent se preconizează a stabili noi recorduri. În luna iulie 2024, volumul exportului a fost de 4.617 tone, depășind volumul întregului an 2022, potrivit analizei lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

În ultimii 4,5 ani, Moldova a exportat 31.760 de tone de mazăre, având o valoare totală de 211.541 mii lei. În această perioadă, 44 de companii au participat la exportul de mazăre.

„Dinamicile veniturilor sunt complet corelate cu volumele de export ale mazărei. Prețurile medii ale mazărei prezintă fluctuații sezoniere pe parcursul anului, fiind cele mai ridicate în perioada aprilie-iunie și octombrie-decembrie, dar în acele perioade volumul exportului scade”, susțițne Rija.

Printre țările destinatari, România se menține ca lider absolut, urmată de Filipine. De asemenea, în 2024, India a devenit un nou jucător important, importând deja 2.697 de tone, ceea ce reprezintă 8% din exportul total în perioada analizată. India este, conform statisticilor din ultimii 5 ani, cel mai mare consumator de mazăre din lume.

Printre companiile exportatoare, primele 5 lideri acoperă peste 50% din totalul exporturilor, adică 16.452 de tone. Acestea sunt: SRL ALTIS IMPEX R, SATI TIRASPOL.COMBINAT HLEBOPROD, PROGRAIN ORGANIC S.R.L., AMG-KERNEL SRL. În 2024, noi participanți au apărut pe piață cu volume semnificative.

Rezultatele analizei sugerează că volumul exportului din Moldova crește datorită cererii globale în creștere pentru mazăre, datorită proprietăților sale nutritive și utilizării în diverse produse alimentare. Tendințele globale includ:

  1. Creșterea interesului pentru proteine vegetale: În multe țări, interesul pentru sursele vegetale de proteine crește, stimulând consumul de mazăre și produse derivate.
  2. Dezvoltare durabilă și conștientizare ecologică: Consumatorii sunt atrași de practicile agricole durabile ale mazărei și de amprenta de carbon redusă comparativ cu sursele animale de proteine.
  3. Schimbări în agricultură și climă: Condițiile climatice influențează producția și consumul de mazăre, cu variații în volumul producției în anumite țări din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Prețurile pe tonă au rămas relativ stabile, iar agricultorii sunt sfătuiți să ia în considerare cultivarea mazărei pentru export.

Realitatea Live

09 Nov. 2024, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Nov. 2024, 12:03 // Actual //  Ursu Victor

China a dat vineri startul unei noi runde de sprijin fiscal pentru economia sa aflată în declin, printr-un pachet care atenuează tensiunile legate de rambursarea datoriilor pentru administrațiile locale, ministrul de finanțe Lan Foan semnalând că sunt în pregătire noi stimulente, scrie Reuters.

A doua cea mai mare economie a lumii a scăzut în ultimul an, confruntându-se cu presiuni deflaționiste puternice pe fondul cererii scăzute, al unei crize imobiliare și al unor tensiuni de finanțare tot mai mari asupra administrațiilor locale, perspectivele fiind și mai întunecate de victoria în alegerile din SUA a lui Donald Trump, care a amenințat cu taxe vamale de peste 60% pentru toate bunurile chinezești.

Beijingul va permite administrațiilor locale să aloce 10 trilioane de yuani (1,40 trilioane de dolari) pentru reducerea datoriilor din afara bilanțului sau a datoriilor „ascunse”, au declarat oficialii vineri, după o reuniune parlamentară care a durat o săptămână, fără a dezvălui nicio măsură pentru a stimula cererea de consum scăzută, așa cum sperau mulți investitori.

Cota de îndatorare a administrațiilor locale va fi majorată cu 6.000 de miliarde de yuani, iar acestea vor putea utiliza alte 4.000 de miliarde de yuani din emisiunile care au fost deja aprobate pentru a finanța conversia datoriilor, cu scopul de a reduce riscurile financiare sistemice,

Cel mai înalt organism legislativ al Chinei, comitetul permanent al Adunării Naționale a Poporului (NPC), a aprobat un proiect de lege care ridică plafonul pentru ca administrațiile locale să emită obligațiuni speciale la 35,52 trilioane de yuani, de la 29,52 trilioane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău