Republica Moldova a dat lovitura! Exporturile de mazăre ajung și în Malaysia

16 Aug. 2024, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2024, 17:15 // Actual //  bani.md

În primele 6 luni ale anului 2024, Moldova a exportat 10.285 de tone de mazăre, depășind aproape întregul export realizat în anul 2023. Anul 2021 a fost anterior cel mai productiv, cu 9.175 de tone exportate, însă anul curent se preconizează a stabili noi recorduri. În luna iulie 2024, volumul exportului a fost de 4.617 tone, depășind volumul întregului an 2022, potrivit analizei lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

În ultimii 4,5 ani, Moldova a exportat 31.760 de tone de mazăre, având o valoare totală de 211.541 mii lei. În această perioadă, 44 de companii au participat la exportul de mazăre.

„Dinamicile veniturilor sunt complet corelate cu volumele de export ale mazărei. Prețurile medii ale mazărei prezintă fluctuații sezoniere pe parcursul anului, fiind cele mai ridicate în perioada aprilie-iunie și octombrie-decembrie, dar în acele perioade volumul exportului scade”, susțițne Rija.

Printre țările destinatari, România se menține ca lider absolut, urmată de Filipine. De asemenea, în 2024, India a devenit un nou jucător important, importând deja 2.697 de tone, ceea ce reprezintă 8% din exportul total în perioada analizată. India este, conform statisticilor din ultimii 5 ani, cel mai mare consumator de mazăre din lume.

Printre companiile exportatoare, primele 5 lideri acoperă peste 50% din totalul exporturilor, adică 16.452 de tone. Acestea sunt: SRL ALTIS IMPEX R, SATI TIRASPOL.COMBINAT HLEBOPROD, PROGRAIN ORGANIC S.R.L., AMG-KERNEL SRL. În 2024, noi participanți au apărut pe piață cu volume semnificative.

Rezultatele analizei sugerează că volumul exportului din Moldova crește datorită cererii globale în creștere pentru mazăre, datorită proprietăților sale nutritive și utilizării în diverse produse alimentare. Tendințele globale includ:

  1. Creșterea interesului pentru proteine vegetale: În multe țări, interesul pentru sursele vegetale de proteine crește, stimulând consumul de mazăre și produse derivate.
  2. Dezvoltare durabilă și conștientizare ecologică: Consumatorii sunt atrași de practicile agricole durabile ale mazărei și de amprenta de carbon redusă comparativ cu sursele animale de proteine.
  3. Schimbări în agricultură și climă: Condițiile climatice influențează producția și consumul de mazăre, cu variații în volumul producției în anumite țări din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Prețurile pe tonă au rămas relativ stabile, iar agricultorii sunt sfătuiți să ia în considerare cultivarea mazărei pentru export.

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 16:58 // Actual //  Ursu Victor

În primul semestru al anului 2025, agenții economici din regiunea transnistreană și-au intensificat semnificativ relațiile comerciale cu spațiul comunitar. Potrivit datelor oficiale, 76,9% din volumul total al exporturilor din regiune au fost direcționate către țările membre ale Uniunii Europene, consolidând astfel statutul UE ca principal partener comercial al regiunii, anunță Biroul politici de reintegrare.

În același timp, 45,8% din importurile efectuate de către entitățile economice din stânga Nistrului au provenit tot din UE, reflectând o orientare economică tot mai evidentă către Vest.

Printre principalele destinații ale exporturilor din regiunea transnistreană se regăsesc România, Italia și Germania, iar la capitolul importuri, Ucraina, România și Polonia ocupă primele locuri.

Această orientare clară spre piețele europene are loc în ciuda dificultăților economice și energetice persistente cu care se confruntă regiunea. În ciuda contextului regional tensionat, companiile din Transnistria continuă să găsească în Uniunea Europeană un partener comercial stabil și profitabil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA