Republica Moldova a reușit să intimideze Rusia! Importă gaze naturale din România

22 Dec. 2022, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Dec. 2022, 10:28 // Actual //  bani.md

România este astăzi exportator net de gaze, pentru prima dată în ultimul an și în premieră pentru sezonul de iarnă, din Bulgaria, intrând 11,4 milioane mc, în timp ce în Ungaria ajung 6 milioane mc, iar alți 6,4 milioane mc în Republica Moldova, relevă date analizate de Profit.ro.

Cel puțin pe timp de iarnă, România este, de regulă, importator net de gaze, consumul curent fiind acoperit din producția internă, extrageri din depozite și importuri.

Astăzi, producția autohtonă, de 24,1 milioane mc, și extragerile din depozite, de 22,6 milioane mc, sunt suficiente pentru acoperirea consumului curent, un milion de mc din aceste surse, pe lângă cele 11,4 milioane din importuri, luând calea exportului, în Ungaria și Republica Moldova.

Prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, România exportă 6 milioane mc în Ungaria, iar în Republica Moldova ajung 2,1 milioane mc prin punctul de interconectare de la Ungheni și 4,3 milioane mc prin cel de la Isaccea (via Ucraina).

Importurile de 6,4 milioane mc efectuate prin România sunt menite a alimenta Chișinăul și partea de vest a Republicii Moldova, care nu mai sunt alimentate cu gaz rusesc provenit direct de la Gazprom, care ajunge exclusiv în Transnistria.

„Pentru prima dată în istoria țării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru”, a declarat recent vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, vineri, ca, pentru luna decembrie, furnizorul MoldovaGaz să cumpere 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale de la societatea Energocom, compania de stat mandatată să achiziționeze gaze și energie de pe piețele regionale, la prețul mediu de 1108,61 de dolari pentru mia de metri cubi.

După înțelegerea cu Energocom, gazul cumpărat de Republica Moldova de la gigantul rus de stat Gazprom va fi furnizat regiunii separatiste transnistrene, loială Kremlinului, situată pe malul stâng al Nistrului, care, în schimb, va furniza Chișinăului energie electrică.

Energocom stochează gazele achiziționate în instalații din Ucraina și România, dar, notează Reuters, nu este clar de unde cumpără, la rândul său, gazul.

De altfel, nu este clar nici unde are Energocom gazele depozitate în România.

Republica Moldova cumpără gaze naturale de la Gazprom la un preț de 1.031 dolari pentru o mie de metri cubi. Însă, în luna octombrie, Gazprom a redus livrările spre Republica Moldova cu 30%, amenințând că va reduce și mai mult volumul acestora. Tot din octombrie, prețul gazului pentru consumatorii casnici a fost majorat cu aproape 30%, ajungând la circa 30 de lei moldovenești pentru un metru cub.

Vicepremierul Andrei Spînu a precizat sâmbătă că, deși prețul pentru gazele cumpărate de la Energocom este mai mare decât cel al Gazpromului, tariful pentru populație nu se va schimba, urmând să fie compensat de stat.

Cele 6 milioane mc de gaze exportate în Ungaria sunt probabil unele de tranzit, Budapesta având semnat un contract cu Gazprom, care îi livrează gazele prin Turk Stream, apoi prin cele 2 rute de transport disponibile, România și Serbia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO