Republica Moldova vrea să evite un nou șantaj al gazelor. BERD dispusă să dea bani pentru achiziția metanului

15 Dec. 2021, 23:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2021, 23:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să achiziționeze gaz în perioada de vară când prețul acestuia va mult mai mic față de cât este în prezent. „În acest sens căutăm parteneri pentru a ne ajuta financiar pentru achiziția gazului pentru minim două luni. Este vorba de 300 mil. metri cubi de gaz”, a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ieri am primit confirmarea de la BERD că este gata să ne acorde un suport financiar ca să cumpărăm aceste rezerve de gaz. Pentru aceasta e nevoie de o companie pregătită, care să facă aceste achiziții. Este vorba de Energocom, dar din păcate nu avem traderi profesioniști în țară, specializați pe procurarea gazelor de pe piața internațională. În luna octombrie a venit o echipă care ne-a ajutat să facem achiziții de gaze. Din luna ianuarie vom capacita Energocom ca ei din vară să fie gata să facă acele achiziții. Problema financiară și problema de capacitare este rezolvată. Acum intrăm în perioada de execuție și până la vară vom fim pregătiți. (…) În cazul în care găsim gaz ieftin noi putem să-l stocăm în Ucraina și România. Ba mai mult, noi nu suntem în situația anului 2019. Avem patru puncte de interconectare, inclusiv conducta Iași – Chișinău. Problema este unde să găsim gaz la un preț bun”, a menționat Andrei Spînu.

Referindu-se la situația din acest an, Spînu a menționat că nu s-au făcut rezerve în luna mai, în condițiile în care ar fi existat un accident în Federația Rusă.

Eu am primit un anumit argument, de ce nu s-au făcut rezerve, trebuie să recunosc că nu înțeleg acel argument. Și anume argumentul că în luna mai a fost un accident în Federația Rusă în care au scăzut livrările de gaz spre întreaga Europă și a fost nevoie să fie consumate acele 50 de milioane de metri cubi care erau stocate în acea perioadă. Respectiv au fost consumate. Și când am intrat în a doua jumătate a verii și a toamnei, deja nu mai erau acele stocuri. Dar repet, acest argument din punctul meu de vedere nu ține, pentru că rezerva de stat pe gaze ar trebui să fie rezerva așa cum este rezerva de grâu sau de păcură, indiferent de situație, ea este, ea nu se schimbă că undeva a avut loc un accident”, a adăugat Viceprim-Ministrul.

Chișinăul a trecut în luna octombrie printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

 

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău