Scenariul Z pentru Transnistria în cazul în care rămâne fără gaz! Parlicov: Vom negocia pe alte paliere decât metanul

08 Iul. 2024, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iul. 2024, 07:55 // Actual //  bani.md

În 2026, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom va expira, existând riscul ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat, în cadrul emisiunii „Studio politic” de la Vocea Basarabiei, că Republica Moldova monitorizează progresul implementării contractului în anul viitor.

„Sigur că noi vom monitoriza cum se progresează pe implementarea acestui contract în anul viitor. Dacă vom vedea că există riscuri eminente de a fi sistate livrările în Transnistria, din cauza altor parteneri – Gazprom, de pildă, înseamnă că va trebui să intervenim și să ne pregătim de scenariu cel mai prost, scenariul Z. Știți, chestia A, B, C, apoi că acesta este scenariul Z. Scenariul Z, în care, da, va trebui să asigurăm livrările pe malul stâng și atunci va apare întrebarea cine finanțează acest lucru și care sunt condițiile. Pentru că dacă consumatorii din stânga Nistrului nu-și asumă cheltuielile legate de acest gaz, înseamnă că o să trebuiască să negociem pe alte paliere decât doar gazele,” a explicat Parlicov.

Ministrul a reiterat, potrivit newstream.md, că menținerea calmului în regiune este esențială, cel puțin până când situația războiului din Ucraina se clarifică. Parlicov a subliniat că, în cazul în care consumatorii din stânga Nistrului nu-și asumă costurile legate de gaz, vor fi necesare negocieri suplimentare.

„Pentru noi, repet, contează să păstrăm, în primul rând, calmul în această regiune, cel puțin până nu se clarifică situația cu războiul din Ucraina. Dar ei vor achita? Deja, repet, cu certitudine, acești bani nu vor fi achitați de consumatorii de pe malul drept. Deja, cine și îi asumă? Îi asumă Gazprom-ul sau îi asumă consumatorii din stânga Nistrului?” a adăugat Parlicov.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazprom a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice,” a concluzionat ministrul Energiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO