Schemă de preluare a aeroportului Mărculești? O companie din Rusia pretinde o datorie de circa 1,5 mil. de euro

25 Nov. 2021, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Nov. 2021, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Compania de stat Aeroportul Mărculești n-a achitat plățile pentru serviciile de reparație a elicopterelor de către o întreprindere specializată AO „Spark”  din Federația Rusă în baza unor contracte încheiate în 2011-2013. În rezultat compania rusească a obținut câștig de cauză la Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg. Aeroportul nu este de acord cu decizia și a depus apel în instanţa ierarhic superioară, iar Ministerul Justiției caută companie de avocatură pentru reprezentarea în instanță.

Între AO „Spark” (Federaţia Rusă) şi Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” au fost semnate un şir de contracte în anii 2011-2013 privind repararea elicopterelor de tip MI 8, în baza cărora Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” a acumulat restanţe de plată pentru lucrările executate.

Ulterior, AO „Spark” (Federaţia Rusă) a depus la Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg o cerere de chemare în judecată împotriva Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” cu privire la încasarea datoriei şi a penalităţilor de întîrziere.

La data de 24 august 2020, Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg a emis o hotărîre prin care a admis acţiunea şi a dispus încasarea sumei de 1 095 715,03 Euro şi sumei de 48 380 dolari SUA, dobîndă de întârziere în sumă de 436 092,78 Euro şi 7 740,80 dolari SUA, dobândă pentru utilizarea unui împrumut comercial în suma de 358 430 euro și 6 362 dolari SUA, precum şi cheltuieli de judecată în sumă de 200 000,00 ruble ruseşti.

Nefiind de acord cu hotărîrea respectivă, la 11 septembrie 2020 Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești”a declarat apel în instanţa ierarhic superioară.

Experții susțin că asemenea scheme cu invocarea datoriilor sunt bine cunoscute în preluarea companiilor la prețuri de nimic. Astfel s-a întâmplat și cu compania de sta Air Moldova care a fost vândută la un preț derizoriu de 50 mil. de lei, în condițiile în care artificial au fost crescute datoriile la circa 1 miliard de lei.

În anul 2016, Centrul Național Anticorupție (CNA) a efectuat o analiză operațională în privința activității Aeroportului Internaţional Mărculeşti în perioada 2009-2015. CNA a constatat că mai multe firme fondate de managerii Aeroportului Mărculești au luat în chirie 84% din încăperile întreprinderii de stat. Un metru pătrat era închiriat cu 60 de lei pentru un an. Odată cu darea în locaţiune la preț derizoriu a imobilelor din proprietatea Aeroportului, întreprinderea de stat a înregistrat pierderi financiare. Ulterior organele de anchetă au constatat mai multe conflicte de interese dintre managerii aeroportului și rezidenții zonei economice libere.

Аеrороrtul Internațional Mărculești а fost fоndаt în аnul 2004, în baza unității militare din Mărculești și аrе о suprafață de 265 de hectare. Întreprinderea include două componente: Aeroportul Internațional Mărculești și Zona Economică Liberă. În anul 2018, Aeroportul a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării, în cea a Ministerului Economiei și Indrastructurii.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău