Scumpirile nu-i sperie pe pofticioşii de aripioare KFC! Prognoze optimiste pentru afacerea fast-food a lui Recean

27 Mart. 2023, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 10:43 // Actual //  Lupu Eduard

Sphera Group (simbol bursier SFG), operatorul în sistem de franciză al lanţurilor de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România și Republica Moldova, estimează că în 2023 vânzările din restaurante vor depăşi 320 mil. euro, echivalentul unei creşteri de 21% faţă de 2022, în timp ce EBITDA (câştiguri înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare) normalizată este preconizată să crească cu 58%, până la 32,5 mil. euro.

Totodată, profitul net normalizat va înregistra o creştere cu 88% faţă de anul precedent, potrivit bugetului pe 2023, care urmează să fie supus aprobării în Adunarea Generală Ordinară anuală a Acţionarilor din 27 aprilie.

„Suntem încrezători că tendinţa pozitivă pe care am observat-o în activitatea noastră în ultimul an va continua şi în 2023. Chiar dacă se preconizează o tendinţă de scădere a inflaţiei şi a creşterii preţurilor faţă de anul trecut, nu putem ignora faptul că şi acest an va fi unul provocator pentru companii şi consumatori, iar adaptarea la noile realităţi economice rămâne esenţială pentru a ne menţine competitivi şi sustenabili pe termen lung,” spune Călin Ionescu, CEO, Sphera Franchise Group, citat de Ziarul Financiar.

Anul trecut grupul KFC a încheiat anul 2022 cu vânzări consolidate de 1,3 miliarde lei românești (264 milioane de euro), o creștere de 32% față de 2021, cel mai ridicat nivel înregistrat de Grup până acum.

Vânzările generate în T4 2022 în România au contribuit cu 315,6 milioane lei, Italia cu 48,5 milioane lei, în timp ce Republica Moldova a atins un reper istoric, rezultatele trimestrului depășind 5,1 milioane lei echivalentul a 1 milion de euro.

Sphera Franchise Group, listată la Bursa de Valori București (BVB), deține 80% din capitalul US Food Network din Republica Moldova, filială înființată în 2008, ceilalți asociați fiind Dorin Recean și Cătălin Giosan, șeful ProTV Chișinău, cu câte 10%.

Declarația de avere a lui Dorin Recean menționează dividende de peste 35.000 euro încasate în 2021 de la US Food Network SRL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 11:17 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna noiembrie 2023 au înregistrat o creștere moderată față de luna octombrie 2023, cu aproximativ 0,2%. Comparativ cu luna decembrie 2022, creșterea cumulativă de la începutul anului curent a fost de 4,7%, iar în ultimele 12 luni față de noiembrie 2022, inflația a atins 5,5%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea prețurilor în luna noiembrie 2023 față de octombrie 2023 a fost determinată în principal de majorările înregistrate în sectoarele produselor alimentare și mărfurilor nealimentare. Astfel, produsele alimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,3%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,1%, în timp ce mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,9%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu circa 0,4%.

În cazul produselor alimentare, au fost înregistrate creșteri semnificative la ouă de găină cu 9,1%, legume cu 4,6%, în timp ce fructele au înregistrat o diminuare de 5,3%. În categoria mărfurilor nealimentare, prețurile la încălțăminte și confecții au crescut cu 2,6%, iar cele la combustibili și carburanți au scăzut cu 1,6%.

Totodată, în ceea ce privește serviciile prestate populației, tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice au înregistrat o scădere de 4,7%, iar compensațiile acordate de Guvern au dus la reduceri semnificative la gazul din rețea cu aproximativ 5,9%, la încălzirea centralizată și prepararea apei calde cu circa 18,0%.

Cu toate acestea, rata anuală a inflației a înregistrat o reducere constantă începând cu luna noiembrie a anului 2022, situându-se la 5,5% în noiembrie 2023, indicând o tendință moderată de creștere a prețurilor. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei situații și implementează măsuri pentru a gestiona impactul asupra populației și economiei.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, la prezentarea Raportului asupra inflației cu numărul 4 de la sfârșitul lunii noiembrie, a evidențiat că în luna octombrie inflația a revenit în intervalul de variație țintit de BNM.

În ultima prognoză BNM estima o inflație anuală de 6% la sfârșitul anului 2023 și de 4,6% în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău