Energia electrică se va scumpi urmare schimbării surselor de energie. Acest lucru s-ar putea întâmpla în perioada imediat următoare, a declarat fostul director ANRE, Octavian Calmîc.
„Achizițiile de energie electrică, inclusiv cele care au loc la bursa din România au loc cu plata în avans. Energocom trebuie să aibă lichidități pentru a achita în avans acele procurări de la OPCOM din România. Ele pot să aibă din două surse. De la furnizori sau de la companiile licențiate care cumpără această energie și o distribuie ulterior la consumatori. Respectiv trebuie să aibă un tarif care să acopere aceste achiziții. Sau altă soluție, lichidități de la stat. Nu există alte surse de acoperire a achizițiilor. La etapa actuală tarifele nu acoperă acel volum de lichidități, de aceea va fi nevoie de o injectare suplimentară de lichidități din partea statului”, a explicat Calmîc la emisiune „Puterea a patra”.
Potrivit lui, este inevitabil că acești bani vor trebui întorși or, recuperarea se face doar prin tarife. Când, e greu de spus, totul ține de prețul de achiziție a energii și care va fi cantitatea. „Prețul de achiziție pe piața română este de 2,5 ori mai mar e față de prețul mediu actual, respectiv trebuie să ne așteptăm la o majorare. Nu cred că 8 lei Kw/h este un preț adecvat. Sigură că va fi mai marte de 3,15 lei Kw/h cât este în prezent. Mult depinde de intervenția statului să compenseze diferența prețului de achiziție. A mai fost așa ceva, la începutul anului, în luna februarie când a crescut prețul de achiziție Guvernul a decis să compenseze furnizorii de energie electrică cu 300 – 400 mil. de lei. a fost un efect de moment”, a punctat Calmîc.
Fostul director ANRE susține că este foarte riscant ca tarifele să fie majorate până la 1 decembrie. Majorarea trebuie să fie promptă o dată cu schimbarea surselor de aprovizionare cu energie electrică. Sunt măsuri nepopulare, dar Guvernul trebuie să vină cu măsuri de compensare ca să tempereze riscurile pentru populația vulnerabilă și să scoată acea presiune de sărăcie energetică a populație.
În prezent, consumatorii Premier Energy achită un tarif de 3,15 lei Kw/h, iar cei din nordul țării – 3,21 lei Kw/h.