Se scumpește lumina! Până la sfârșit de an putea avea tarife noi

26 Oct. 2022, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2022, 11:59 // Actual //  Lupu Eduard

Energia electrică se va scumpi urmare schimbării surselor de energie. Acest lucru s-ar putea întâmpla în perioada imediat următoare, a declarat fostul director ANRE, Octavian Calmîc.

„Achizițiile de energie electrică, inclusiv cele care au loc la bursa din România au loc cu plata în avans. Energocom trebuie să aibă lichidități pentru a achita în avans acele procurări de la OPCOM din România. Ele pot să aibă din două surse. De la furnizori sau de la companiile licențiate care cumpără această energie și o distribuie ulterior la consumatori. Respectiv trebuie să aibă un tarif care să acopere aceste achiziții. Sau altă soluție, lichidități de la stat. Nu există alte surse de acoperire a achizițiilor. La etapa actuală tarifele nu acoperă acel volum de lichidități, de aceea va fi nevoie de o injectare suplimentară de lichidități din partea statului”, a explicat Calmîc la emisiune „Puterea a patra”.

Potrivit lui, este inevitabil că acești bani vor trebui întorși or, recuperarea se face doar prin tarife. Când, e greu de spus, totul ține de prețul de achiziție a energii și care va fi cantitatea. „Prețul de achiziție pe piața română este de 2,5 ori mai mar e față de prețul mediu actual, respectiv trebuie să ne așteptăm la o majorare. Nu cred că 8 lei Kw/h este un preț adecvat. Sigură că va fi mai marte de 3,15 lei Kw/h cât este în prezent. Mult depinde de intervenția statului să compenseze diferența prețului de achiziție. A mai fost așa ceva, la începutul anului, în luna februarie când a crescut prețul de achiziție Guvernul a decis să compenseze furnizorii de energie electrică cu 300 – 400 mil. de lei. a fost un efect de moment”, a punctat Calmîc.

Fostul director ANRE susține că este foarte riscant ca tarifele să fie majorate până la 1 decembrie. Majorarea trebuie să fie promptă o dată cu schimbarea surselor de aprovizionare cu energie electrică. Sunt măsuri nepopulare, dar Guvernul trebuie să vină cu măsuri de compensare ca să tempereze riscurile pentru populația vulnerabilă și să scoată acea presiune de sărăcie energetică a populație.

În prezent, consumatorii Premier Energy achită un tarif de 3,15 lei Kw/h, iar cei din nordul țării – 3,21 lei Kw/h.

 

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău