Se scumpește lumina! Până la sfârșit de an putea avea tarife noi

26 Oct. 2022, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2022, 11:59 // Actual //  Lupu Eduard

Energia electrică se va scumpi urmare schimbării surselor de energie. Acest lucru s-ar putea întâmpla în perioada imediat următoare, a declarat fostul director ANRE, Octavian Calmîc.

„Achizițiile de energie electrică, inclusiv cele care au loc la bursa din România au loc cu plata în avans. Energocom trebuie să aibă lichidități pentru a achita în avans acele procurări de la OPCOM din România. Ele pot să aibă din două surse. De la furnizori sau de la companiile licențiate care cumpără această energie și o distribuie ulterior la consumatori. Respectiv trebuie să aibă un tarif care să acopere aceste achiziții. Sau altă soluție, lichidități de la stat. Nu există alte surse de acoperire a achizițiilor. La etapa actuală tarifele nu acoperă acel volum de lichidități, de aceea va fi nevoie de o injectare suplimentară de lichidități din partea statului”, a explicat Calmîc la emisiune „Puterea a patra”.

Potrivit lui, este inevitabil că acești bani vor trebui întorși or, recuperarea se face doar prin tarife. Când, e greu de spus, totul ține de prețul de achiziție a energii și care va fi cantitatea. „Prețul de achiziție pe piața română este de 2,5 ori mai mar e față de prețul mediu actual, respectiv trebuie să ne așteptăm la o majorare. Nu cred că 8 lei Kw/h este un preț adecvat. Sigură că va fi mai marte de 3,15 lei Kw/h cât este în prezent. Mult depinde de intervenția statului să compenseze diferența prețului de achiziție. A mai fost așa ceva, la începutul anului, în luna februarie când a crescut prețul de achiziție Guvernul a decis să compenseze furnizorii de energie electrică cu 300 – 400 mil. de lei. a fost un efect de moment”, a punctat Calmîc.

Fostul director ANRE susține că este foarte riscant ca tarifele să fie majorate până la 1 decembrie. Majorarea trebuie să fie promptă o dată cu schimbarea surselor de aprovizionare cu energie electrică. Sunt măsuri nepopulare, dar Guvernul trebuie să vină cu măsuri de compensare ca să tempereze riscurile pentru populația vulnerabilă și să scoată acea presiune de sărăcie energetică a populație.

În prezent, consumatorii Premier Energy achită un tarif de 3,15 lei Kw/h, iar cei din nordul țării – 3,21 lei Kw/h.

 

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 05:45 // Uncategorized //  Lupu Eduard

Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat o nouă tactică, literalmente „prăjind” armata rusă pe front. Rușii susțin că armata ucraineană acoperă zona în care se află armata rusă cu obuze de mortier, controlând fiecare pas al mișcării ocupanților cu ajutorul unui număr mare de drone.

Tactica de conducere a armatei ucrainene se numește „izolarea zonei de luptă”. Acest lucru este raportat de armata rusă, scriind pe unul dintre cele mai populare canale militare Telegram din Federația Rusă „Martorii lui Bayraktar”.

„Într-un sat blestemat, am văzut tactica avansată a trupelor ucrainene. Se numește „izolarea zonei de luptă”. Forțele Armate ale Ucrainei folosesc un număr mare de drone zi și noapte, ridicând în aer drone cu camere termice. În scurt timp, au reușit să deschidă nodurile de apărare și rutele pentru deplasarea trupelor”, comentează rușii despre acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei.
După încheierea recunoașterii, unitățile armatei ucrainene preiau controlul deplin al focului asupra potecilor și drumurilor, suprimând cu foc de mortier orice posibilitate de deplasare a rușilor în sectorul izolat.

Sunt literalmente, fără a le oferi posibilitatea de a se mișca. Rușii blocați nu puteau evacua răniții și primi apă, mâncare și muniție.

„Părăsind satul, am simțit toate atacurile armatei ucrainene. Timp de o oră și jumătate ne-au lovit cu mortiere. Senzația nu este plăcută. Am analizat îndelung situația și am realizat că principalul factor dăunător în această tactică este frica” ​​, scrie un soldat rus.
Potrivit acestuia, în astfel de condiții, moralul ocupanților ruși scade, forțându-i să se retragă și să-și abandoneze pozițiile.Ocupantul notează că armata ucraineană folosește tactica în sectoare mici ale frontului, totuși, în curând o va putea extinde până la kilometri depărtare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău