Șeful companiei OpenAI, care a lansat în urmă cu un an platforma ChatGPT, a fost demis

18 Nov. 2023, 09:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2023, 09:12 // Actual //  Lupu Eduard

Sam Altman a fost demis cu efect imediat din funcţia de director general al OpenAI, care a lansat în urmă cu un an platforma de inteligenţă artificială generativă ChatGPT, după ce consiliul de administraţie i-a reproşat că nu a fost întotdeauna “direct” cu acesta, relatează AFP.

“Plecarea domnului Altman vine în urma unui proces de analiză deliberativă a consiliului, care a ajuns la concluzia că acesta nu a fost întotdeauna direct în comunicarea sa cu consiliul, împiedicându-i capacitatea de a-şi îndeplini responsabilităţile”, se arată într-un comunicat, în care se subliniază că forul nu mai are “încredere în capacitatea sa de a conduce OpenAI”.

Mira Murati, directorul tehnic al OpenAI, a fost desemnată să conducă interimar compania până la finalizarea procesului actual de găsire a unui succesor permanent. Ea lucrează în cadrul companiei de cinci ani.

“OpenAI a fost structurat în mod intenţionat pentru a avansa misiunea noastră: să ne asigurăm că inteligenţa artificială aduce beneficii întregii umanităţi. Consiliul de administraţie rămâne pe deplin angajat în slujba acestei misiuni”, a spus el.

“Suntem recunoscători pentru numeroasele contribuţii ale lui Sam la crearea şi creşterea OpenAI. În acelaşi timp, credem că este nevoie de o nouă guvernanţă pentru a merge mai departe”, a continuat el.

Sam Altman, în vârstă de 38 de ani, a reacţionat pe reţeaua X (fostul Twitter): “M-am bucurat de timpul petrecut la OpenAI. A fost transformator pentru mine personal şi, sperăm, pentru lume”.

Ca răspuns la demiterea lui Altman, preşedintele consiliului de administraţie, Greg Brockman – cofondator al companiei – şi-a anunţat demisia pe X, deşi Microsoft dăduse asigurări anterior că acesta se retrage, dar va rămâne membru al personalului.

Înfiinţată la sfârşitul anului 2015, OpenAI a putut conta încă de la început pe sprijinul financiar al unor colaboratori de prestigiu, printre care se numără co-fondatorul LinkedIn Reid Hoffman, investitorul Peter Thiel, precum şi Elon Musk.

Compania este finanţată de Microsoft, care a investit câteva miliarde de dolari în ea şi a integrat tehnologia în propriile produse, cum ar fi motorul de căutare Bing.

Într-un comunicat, gigantul IT a reacţionat la vestea plecării executivului: “Avem un parteneriat pe termen lung cu OpenAi, iar Microsoft îşi menţine angajamentul faţă de Mira şi echipele sale, în timp ce aducem utilizatorilor o nouă eră a inteligenţei artificiale”.

“Altman concediat din funcţia de şef al OpenAI, un şoc, dar, în cele din urmă, Microsoft va avea pur şi simplu mai mult control asupra situaţiei, având în vedere participaţia sa” în capitalul companiei, a postat analistul Wedbush Dan Ives pe X.

El “a fost crucial în ghidarea platformei până unde se află, dar faptul că nu mai este acolo creează puţine îngrijorări pentru viitor”, a adăugat el. “În urmă cu un an ar fi fost diferit.”

De când prima versiune a ChatGPT a intrat în funcţiune, la 30 noiembrie 2022, milioane de oameni au folosit-o pentru a scrie mesaje, a cere o reţetă sau a inventa o poveste pe care să o spună copiilor lor – pe care robotul conversaţional le-o poate citi apoi.

Lansarea ChatGPT a dat startul unei curse în domeniul inteligenţei artificiale, care a pus faţă în faţă giganţi precum Amazon, Google, Microsoft şi Meta.

Considerată pe scară largă drept o revoluţie comparabilă cu apariţia internetului, inteligenţa artificială generativă permite producerea de texte, linii de cod, imagini şi sunete pe baza unei simple interogări în limbajul cotidian.

În ciuda succesului lor, ChatGPT şi alte interfeţe de acest tip generează, de asemenea, îngrijorări majore cu privire la pericolele pentru democraţie (dezinformare masivă) sau pentru ocuparea forţei de muncă (meserii înlocuite), în special.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău