Preţurile petrolului au crescut cu aproximativ 4% după o săptămână de scăderi: ”Avem o revenire naturală”

18 Nov. 2023, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2023, 09:00 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile petrolului au crescut vineri cu aproximativ 4%, după scăderile puternice înregistrate pe parcursul săptămânii, după ce investitorii au marcat profiturile, ceea ce a determinat o revenire a preţurilor care scăzuseră la minimele ultimelor patru luni în cursul sesiunii precedente, în timp ce sancţiunile SUA asupra unor transportatori ruşi de ţiţei au susţinut creşterile, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 3,30 dolari, sau cu aproximativ 4,3%, la 80,72 dolaripe baril.

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a atins 75,85 dolari, înregistrând o creştere cu 2,95 dolari sau 4,05%.

”Avem o revenire naturală după marcarea profiturilor şi o acoperire scurtă, într-o anumită măsură”, a spus John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York.
Ambele benchmark-uri au înregistrat a patra scădere săptămânală consecutivă, WTI scăzând cu aproximativ 1,7% pe săptămână şi Brent cu 0,9%.

Când are loc o scădere puternică a preţului, producătorii se gândesc de două ori pentru a continua cu cheltuielile de capital şi proiectele”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

SUA au impus sancţiuni săptămâna aceasta companiilor maritime şi navelor pentru transportul petrolului rusesc vândut peste limita de preţ a Grupului celor şapte.
O creştere a stocurilor de ţiţei din SUA şi un nivel record susţinut al producţiei au exercitat presiuni asupra preţurilor petrolului în această săptămână.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău