Afacere cu jucării ecologice, la Molovata Nouă, dezvoltată cu ajutorul granturilor europene

17 Nov. 2023, 16:19
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2023, 16:19 // Slider //  MD Bani

Ideea acestei afaceri cu jucării ecologice a apărut în timpul pandemiei de Covid-19, atunci când Maxim Alexeev din Molovata Nouă, pasionat de lemnărie şi creator de jucării din lemn, s-a pomenit cu lucrări pe care nu avea unde să le vândă. Dezamăgit, bărbatul era pe punctul să ia calea străinătăţii când una dintre cumpărătoarele sale i-a propus să-şi unească forţele şi să pună pe roate o afacere. Bani pentru investiţie nu aveau şi au decis să aplice la fonduri europene. Au reuşit să obţină încrederea finanţatorilor, au procurat utileje şi s-au extins rapid.

„În mare parte la producerea jucăriilor folosim pomi fructiferi cum ar fi nucul, agudul, părul, cireşul. Materia primă o luăm de la oamenii din sat”, spune Maxim Alexeev, fondator al întreprinderii şi meşterul lemnului de la Molovata Nouă.

„Vindem pe internet, facem livrare în ţară, peste hotare, vindem în ţară la diferite târguri, peste hotare la diferite târguri”, spune Irina Agafiţa, fondatoare a întreprinderii.

Cel mai recent grant obţinut de către cei doi parteneri de afaceri vizează construcţia din temelie a unui atelier modern, supraetajat, care le va permite să producă mai multe jucării şi să angajeze mai multe persoane din localitate. Este un vis realizat după 11 ani, spune Maxim.

„Datorită acestui proiect vom avea hala de producere a visurilor mele. Am visat la ea mult timp, dar cu forţele proprii nu aş fi reuşit”, spune fericit Maxim.

„Noi am câştigat un grant în valoare de 37 mii 500 euro. Acest grant este finanţat de Uniunea Europeană şi Suedia, şi este implementat de Fundaţia Est Europeană. În cadrul acestui proiect construim hala de producere, unde o să avem o sală unde să primim copiii, pentru a face ateliere. Ne dorim să cumpărăm câteva utilaje care ne vor permite să avem o capacitate de producere mai mare şi să avem modele noi de jucării. Visul nostru şi direcţia noastră este de a începe colaborări cu magazine mari de peste hotare şi să facem export”, afirmă cu încredere Irina Agafiţa.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău