Afacere cu jucării ecologice, la Molovata Nouă, dezvoltată cu ajutorul granturilor europene

17 Nov. 2023, 16:19
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2023, 16:19 // Slider //  MD Bani

Ideea acestei afaceri cu jucării ecologice a apărut în timpul pandemiei de Covid-19, atunci când Maxim Alexeev din Molovata Nouă, pasionat de lemnărie şi creator de jucării din lemn, s-a pomenit cu lucrări pe care nu avea unde să le vândă. Dezamăgit, bărbatul era pe punctul să ia calea străinătăţii când una dintre cumpărătoarele sale i-a propus să-şi unească forţele şi să pună pe roate o afacere. Bani pentru investiţie nu aveau şi au decis să aplice la fonduri europene. Au reuşit să obţină încrederea finanţatorilor, au procurat utileje şi s-au extins rapid.

„În mare parte la producerea jucăriilor folosim pomi fructiferi cum ar fi nucul, agudul, părul, cireşul. Materia primă o luăm de la oamenii din sat”, spune Maxim Alexeev, fondator al întreprinderii şi meşterul lemnului de la Molovata Nouă.

„Vindem pe internet, facem livrare în ţară, peste hotare, vindem în ţară la diferite târguri, peste hotare la diferite târguri”, spune Irina Agafiţa, fondatoare a întreprinderii.

Cel mai recent grant obţinut de către cei doi parteneri de afaceri vizează construcţia din temelie a unui atelier modern, supraetajat, care le va permite să producă mai multe jucării şi să angajeze mai multe persoane din localitate. Este un vis realizat după 11 ani, spune Maxim.

„Datorită acestui proiect vom avea hala de producere a visurilor mele. Am visat la ea mult timp, dar cu forţele proprii nu aş fi reuşit”, spune fericit Maxim.

„Noi am câştigat un grant în valoare de 37 mii 500 euro. Acest grant este finanţat de Uniunea Europeană şi Suedia, şi este implementat de Fundaţia Est Europeană. În cadrul acestui proiect construim hala de producere, unde o să avem o sală unde să primim copiii, pentru a face ateliere. Ne dorim să cumpărăm câteva utilaje care ne vor permite să avem o capacitate de producere mai mare şi să avem modele noi de jucării. Visul nostru şi direcţia noastră este de a începe colaborări cu magazine mari de peste hotare şi să facem export”, afirmă cu încredere Irina Agafiţa.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău