Șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mažeiks, despre aderarea Republicii Moldova la UE

22 Mart. 2022, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2022, 09:52 // Actual //  MD Bani

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a menționat că cererea de aderare depusă de Republica Moldova este în proces de examinare din partea instituțiilor europene. Diplomatul și-a exprimat convingerea că Uniunea Europeană va respecta cu strictețe regulile de aderare, iar Republica Moldova va traversa aceleași etape în procesul eurointegrării ca și statele comunitare, scrie IPN.

Janis Mažeiks spune că decizia Republicii Moldova de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană este examinată la Bruxelles deopotrivă cu cererile depuse de Ucraina și Georgia. Diplomatul spune că statele membre nu vor face abstracție de regulile stricte ale eurointegării în favoarea niciunui stat aspirant la aderare.

„Acesta este primul pas pe care orice țară, care dorește să devină membră a Uniunii Europene trebuie să-l facă. Printre primele etape a fost decizia Consiliului Uniunii Europene de a cere Comisiei o opinie în acest sens. Acum sarcina Comisiei este să pregătească această opinie cu referire la cererile Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Uniunea Europeană nu va ocoli, nu va ignora anumite reguli, procedurile se vor desfășura la fel ca în trecut”, a spus Janis Mažeiks în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

În cadrul emisiunii, oficialul a vorbit și despre regiunea transnistreană.

„Uniunea Europeană își construiește relația cu Republica Moldova recunoscând integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, având în vedere soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, care va asigura un statut special pentru regiunea transnistreană. Uniunea Europeană își construiește relația cu toată țara, ca un tot întreg. De exemplu, acordul de Asociere și cel de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană și această regiune beneficiază foarte mult de acordul de Comerț Liber ceea ce înseamnă că această regiune este implicată în relația cu Uniunea Europeană”, a mai spus ambasadorul Uniunii Europene.

În același context, oficialul european nu s-a arătat surprins de solicitarea recentă a pretinselor autorități de la Tiraspol privind recunoașterea independenței regiunii, menționând că această retorică este una veche.

„Nu este pentru prima dată când astfel de solicitări au fost făcute. Acest lucru nicidecum nu schimbă relația noastră cu Republica Moldova, noi vom construi această relație la fel cum am făcut-o până acum, în același format în care avem și măsuri de consolidare a încrederii cu implicarea regiunii transnistrene. Însă toate aceste proceduri au la bază integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a punctat diplomatul.

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău