Banca Națională și Ministerul Finanțelor au încheiat un acord de cooperare. Încurajează independența financiară

21 Mart. 2022, 18:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Mart. 2022, 18:06 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 21 martie 2022, Banca Națională a Moldovei (BNM) și Ministerul Finanțelor, în cadrul unui eveniment oficial, au încheiat un acord de cooperare bilateral. Acesta prevede încurajarea independenței financiare a populației și sensibilizarea cetățenilor față de conceptele de planificare, economisire și previziune financiară personală, precum și promovarea unui comportament financiar responsabil etc.

Acordul a fost semnat de Octavian Armașu, guvernator al BNM, și Dumitru Budianschi, ministru al finanțelor.

Potrivit celor doi oficiali, conjugarea eforturilor vine în sprijinul cetățenilor pentru a le oferi informații de care au nevoie zi cu zi în familiarizarea și interacțiunea  cu mediul financiar.

„Este un prilej în plus de a fi mai aproape de cetățeni pentru a-i ajuta să înțeleagă și mai bine conceptele financiar-bancare: să-și cultive interesul față de subiectul financiar, evoluțiile actuale ale medului și pieței serviciilor financiare și avantajele personale în acest sens. Sunt convins că această colaborare reciprocă pe dimensiuni tematice și de competență  mai largă  va aduce roade la nivelul întregii comunități… Împreună vom reuși să realizăm incluziunea financiară în Republica Moldova, care, în mare parte depinde de atitudinea financiară individuală și luarea deciziilor financiare personale bine gândite și fundamentate”, a menționat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

La rândul său, ministrul finanțelor al Republicii Moldova, Dumitru Budianschi , a spus: „Educația financiară este un atribut indispensabil al societății moderne. Aceasta contribuie la economisirea rezultatelor muncii, la evitarea erorilor atunci când intrăm în tranzacții comerciale și dezvoltăm aptitudini antreprenoriale, în special pentru tineri. Educația financiară este parte din viața noastră, parte din deciziile pe care le luăm zi de zi. Ministerul Finanțelor va susține acest proces pe toate căile disponibile, va oferi produse informative utile, actuale și ușor de înțeles, va fi parte activă în acest proiect și va susține toți actorii întru implementarea cu succes a acestuia.” 

Acordul a fost încheiat pe un termen de doi ani şi va putea fi prelungit cu acordul ambelor părţi.

Banca Națională are mai multe parteneriate cu instituții publice, de învățământ și organizații nonguvernamentale în domeniul educației financiare, primul fiind cu genericul „Dă sens banilor”, care a fost lansat în urmă cu trei ani.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău