Simbolul rezistenței ucrainene: Cum reușește președintele Volodimir Zelenski să-i înfrunte pe ruși

23 Mart. 2022, 05:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mart. 2022, 05:26 // Actual //  Lupu Eduard

Volodimir Zelenski este cel care a devenit fața rezistenței împotriva agresiunii Rusiei. Președintele ucrainean cu statura și purtarea unui luptător tenace a devenit un erou de proporții umane, iar darurile sale includ capacitatea de a proiecta aceste calități în întreaga lume. Căldura și empatia lui par să aibă același efect asupra neozeelandezilor ca și asupra germanilor, grecilor sau brazilienilor. Și Zelenski și-a desfășurat neobosit popularitatea pentru a încerca să genereze cât mai mult sprijin pentru țara sa din întreaga lume, indiferent de forma pe care o ia. Bani, arme, sancțiuni, mercenari, haine, pâine, solidaritate, cântece, dragoste: Toate acestea sunt binevenite și primite cu recunoștință.

Puterea aparițiilor sale derivă dintr-o serie de surse. Într-un flux constant de videoclipuri, lumea războiului și a pericolului real este combinată cu elemente familiare din serialele de televiziune actuale. Când pășește prin holurile reședinței sale oficiale din Kiev cu telefonul mobil pentru a-și dovedi rezistența necruțătoare, emană autenticitatea videoclipurilor de amatori de genul celor văzute în mod constant pe YouTube sau Instagram.

Mesajul lui către Occident este următorul: „Dacă Ucraina va cădea, toată Europa va cădea”. Sau, într-o întorsătură puțin mai pozitivă: „Dacă vom câștiga și sunt sigur că vom câștiga, aceasta va fi o victorie pentru întreaga lume democratică”. El este chipul acestor vremuri, poate nu tocmai Che Guevara, dar și el va deveni o icoană: Luptătorul pentru libertate.

Războiul abia începuse înainte ca transformarea lui Volodimir Zelenski într-un simbol al rezistenței naționale să aibă loc chiar sub ochii lor. În dimineața zilei de 24 februarie, Zelenski și-a anunțat poporul într-un videoclip că președintele rus Vladmir Putin și-a trimis trupele în Ucraina. Zelenski încă purta un costum și o cămașă albă pentru anunțul respectiv. În aceeași după-amiază, a apărut într-un tricou verde măsliniu. Mai mult decât orice, el a arătat că se afla la Kiev, la biroul lui. Putin plănuise un blitzkrieg, așteptându-se să cadă rapid Kievul. De aceea, președintele rus și-a staționat trupele în Belarus înainte de atac, granița fiind situată la doar 150 de kilometri de Kiev.

Simbolul rezistenței

În a doua zi de război, Zelenski s-a filmat împreună cu șeful statului major Andriy Yermak, prim-ministrul Denys Shmyhal, liderul partidului de guvernare Davyd Arakhamia și consilierul său Mykhailo Podolyak. Videoclipul a fost realizat după lăsarea întunericului, iar biroul lui de pe strada Bankova este vizibil în fundal. „Soldații noștri sunt aici”, spune Zelenski. „Cetățenii noștri şi societatea noastră sunt aici. Suntem cu toţii aici. Ne apărăm independența”. Pare bine dispus în clip.

Cel mai vizibil rol din echipa lui Zelenski i-a fost însă rezervat lui Mykhailo Podolyak. Consilierul președintelui a locuit mulți ani în Belarus, lucrând acolo ca jurnalist pentru un ziar de opoziție. La fel ca parlamentarul Arakhamia, el face parte din echipa de negocieri care conduce discuții directe cu reprezentanții Rusiei. Podolyak informează în mod regulat publicul ucrainean prin Twitter despre starea discuțiilor. Podolyak a fost cel care a oferit recent câteva informații despre activitățile de zi cu zi ale lui Zelenski: președintele, a scris el, doarme doar între trei și patru ore și este în contact cu personalul său non-stop.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău