Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0.5576%
 • USD
  17.8399
  0.3503%
 • RUB
  0.2391
  0.5019%
 • RON
  4.3609
  0.5572%
 • UAH
  0.6431
  0.2799%

Soarta podului de peste Nistru discutată la Vinnița. Au fost stabilite etapele construcției

11 Mart. 2021, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
11 Mart. 2021, 14:40 // Actual //  Fetco Veronica

În cadrul unei întâlniri internaționale cu reprezentanți din Ucraina, care a avut loc la Mogilev-Podolsk, a fost discutată problema construcției podului peste Nistru în zona așezărilor Yampol (Ucraina) – Cosăuți (Moldova).

Proiectul va avea două componente: construirea unui pod lung de 362 m peste Nistru și construcția de accese către autostrada T-02-02 Mogilev-Podolsky – Yampol – Kryzhopol – Bershad – Uman cu o lungime de 1,6 km și M2 Șoseaua Chișinău – Soroca pe teritoriul Republicii Moldova cu o lungime de 5 km, scrie Kyiv.ua.

„Datorită acestui proiect, vom conecta capitalele a două state – Ucraina și Moldova. În plus, vom reduce traficul în direcția București (România) – Tallinn (Estonia) cu 530 km, – spune șeful Administrației Regionale de Stat din Vinnița, Serghei Borzov. – Unul dintre proiecte se referă la dezvoltarea infrastructurii rutiere pe autostrada Chișinău – Soroca – Yampol – Kiev. Acesta va crea cea mai rapidă rută din regiunea centrală a Ucrainei către țările din Europa Centrală și de Sud-Est. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a numit acest plan „o idee ambițioasă”. Și toate acestea sunt reale: îmbunătățirea siguranței utilizării drumurilor, reducerea impactului negativ al complexului de transport rutier asupra mediului și îmbunătățirea imaginii internaționale. Iar pentru regiunea Vinnitsa, aceasta reprezintă dezvoltare economică și socială “.

Amintim că, la 12 ianuarie 2021, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy au semnat un Memorandum privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al Ucrainei și al Republicii Moldova. Unul dintre punctele sale prevede crearea unui coridor de transport auto care va face legătura între Kiev și Chișinău. Acum, proiectul prevede construirea unui pod peste râu. Nistrul și apropierea de acesta cu o lungime de 1,6 km de partea ucraineană. Și, de asemenea, reînnoirea a 137,5 km a traseului Kiev – Chișinău pe secțiuni separate ale drumurilor M-21 Vystupovichi – Zhitomir – Mogilev-Podolsky și R-08 Nemirov – Yampol.

Realitatea Live„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
07 Mai 2021, 06:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
07 Mai 2021, 06:10 // Actual //  Otilia Cotruța

Cercetătorii olandezi au ”instruit” albine, care au un simţ al mirosului neobişnuit de ascuţit, să identifice probe infectate cu COVID-19, o descoperire despre care ei afirmă că ar putea reduce timpii de aşteptare pentru rezultatele testelor la doar câteva secunde.

Pentru a instrui albinele, oamenii de ştiinţă de la laboratorul de cercetare bio-veterinară al Universităţii Wageningen le-a oferit apă îndulcită drept recompensă după ce le-a expus la probe infectate cu COVID-19. Ele nu au primit nici o recompensă după ce au fost expuse la probe neinfectate, scrie Wall-Street.

După ce s-au obişnuit cu acest sistem, albinele au reuşit să-şi întindă trompa în mod spontan pentru a primi o recompensă atunci când li s-a prezentat o probă infectată, a declarat Wim van der Poel, profesor de virologie care a participat la proiect.

“Adunăm albine normale de la un apicultor şi le punem în hamuri”, a spus el. “Imediat după ce le prezentăm o probă pozitivă le oferim apă cu zahăr, iar albinele îşi întind trompa pentru a lua apa cu zahăr”, a afirmat el.

Faptul că albinele îşi întind trompele, care se aseamănă cu un pai, pentru a bea este confirmarea unui rezultat pozitiv al testului de COVID-19, conform cercetătorilor.

Poate dura ore sau zile pentru a obţine rezultatul testului COVID-19, însă răspunsul albinelor este imediat. Metoda este de asemenea ieftină, ceea ce o face utilă pentru ţările în care testele sunt rare, au spus ei.

Cu toate acestea, Dirk de Graaf, un profesor care studiază albinele, insectele şi imunologia animală la Universitatea Ghent din Belgia, a declarat că nu vede această tehnică înlocuind formele mai convenţionale de testare COVID-19 în viitorul apropiat.

“Este o idee bună, însă aş prefera să fac teste folosind mai degrabă instrumente clasice de diagnostic decât albine. Sunt un mare iubitor de albine, însă aş folosi albinele în alte scopuri decât detectarea COVID-19”, a mai spus el.

Tehnica “adulmecării de către insecte” a fost testată de Departamentul de Apărare al SUA pentru a detecta explozivi şi toxine în anii 1990.


 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă