Urmare a trendului descrescător a prețului la gaz există premise pentru reducerea tarifului la gaz și în Republica Moldova. Acest ar putea avea loc iarna aceasta a declarat Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban la emisiune „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
Potrivit lui Ceban, deși prețul de achiziție a gazului este unul în scădere, tarifele pentru consumatori vor rămâne ridicate întrucât compania a acumulat datorii pe care trebuie să le acopere. Vadim Ceban spune că dacă tariful se va menține ridicat, iar prețul de achiziție va fi în scădere, există premise ca datoriile anului 2022 să fie acoperite în câteva luni, iar ulterior ANRE ar putea decide o ajustare în scădere a tarifelor.
„Noi ne dorim să avem tarife adecvate. Nu ne ținem de tariful actual, dacă vor fi motive să existe ajustări la tarif, este regulatorul care decide – ANRE. Noi vom prezenta toate calculele, cu luarea în considerare a intereselor companiei și intereselor populației. Noi înțelegem foarte bine ce înseamnă un tarif de 29 de lei. Acolo este o componentă importantă care include devierile tarifare acumulate pe parcursul acestui an. Noi trebuie să le recuperăm, din acest motiv tarifele sunt mari”, a punctat Ceban.
Referindu-se la volumul de gaz livrat în luna decembrie, președintele Moldovagaz spune că „cel mai probabil volumul va rămâne neschimbat – 5,7 mil. metri cubi/zi”.
În prezent, tariful la gaz pentru consumatorii casnici este de 29,27 lei metrul cub.
La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, cu 30%, volum pe care l-a menținut și în luna noiembrie. Concernul rus spunea ca nu a putut rezerva volumul necesar țării noastre, pentru că Ucraina ar refuza să transporte mai mult gaz prin conductă, informație negată de autoritățile de la Kiev care au anunțat că nu există nicio problemă tehnică în acest sens.
Autoritățile de la Chișinău susțin că există pericolul sistării definitive a livrărilor de către Gazprom, de aceea compania de stat Energocom a depozitat în Ucraina și România puțin peste 200 mil. metri cubi de gaz, care ar ajunge pentru aproape 2 luni de iarnă.