Stare de urgență în Republica Moldova. Rușii au închis robinetul. Sunt căutate surse alternitive de gaz.

22 Oct. 2021, 08:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2021, 08:46 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-un briefing de presă că din moment ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu concernul rus Gazprom cu privire la livrarea gazelor în Republica Moldova și pe fundalul reducerii presiunii în conductele de gaz a fost luată decizia de a institui Starea de Urgență.

În urma negocierilor de ieri de la Moscova situația s-a mișcat din loc dar nu avem o înțelegere și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final”, a declarat Gavrilița.

Potrivit ei, în luna octombrie s-a atestat un deficit de gaze de 16 mil. metri cubi de gaze, fiind acoperită cererea în proporție de 67%. Astfel, presiunea din conducte e la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Or, Moldovagaz nu se se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze suuntem impuși să ne mișcăm mai repede pe planul de alternativă.

În pofida utilizării soluțiilor excepționale de către Guvern, acestea sunt doar o soluție tehnică ce va permite să achiziționăm gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative”, a punctat Gavrilița.

Pentru a face achiziția de gaz din surse alternative de gaz vom întreprinde cinci măsuri.

-imediat după briefing intrăm în ședința Comisiei Situații Excepționale va fi audita raportul pe sector și va lua anumite decizii. Una din decizii va fi solicitare de la Guvern a instituirii Stării de Urgență. Acest lucru este necesar, pentru a face derogare de la anumite proceduri și legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom fără a trece procedura de o lună. Or, instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente din sectorul energetic, iar competențele comisiei nu oferă competențe și instrumente necesare.

-După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern cu solicitare către Parlament de instituire a stării de urgență

-Vom convoca o nouă ședință a Comisiei Situați Excepționale și vom pune la dispoziția Energocom bani după care vor fi solicitate oferte de la traideri pentru volumul de gaze naturale. Oferta a fost deja publicată în această dimineață așteptăm să vină răspunsul de la traideri și vom institui o procedură transparentă de achiziție.

-Energocom va achiziționa gaz pentru a normaliza presiunea în sistem, ca să asigurăm țara cu gaz.

Am ajuns în situația aceasta că în pofida prelungirii contractului cu Gazprom până la sfârșitul acestei luni, compania Moldovagaz nu a reușit să mențină o presiune normală în rețeaua națională de gaze.

Președindele Parlamentului, Mihai Popușoi, prezent la briefing, a dat de înțeles că fracțiunea din care face parte și care deține majoritatea parlamentară va susține Guvernul în cei cinci pași ai săi întru soluționarea crizei de gaze naturale.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău