Stare de urgență în Republica Moldova. Rușii au închis robinetul. Sunt căutate surse alternitive de gaz.

22 Oct. 2021, 08:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2021, 08:46 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-un briefing de presă că din moment ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu concernul rus Gazprom cu privire la livrarea gazelor în Republica Moldova și pe fundalul reducerii presiunii în conductele de gaz a fost luată decizia de a institui Starea de Urgență.

În urma negocierilor de ieri de la Moscova situația s-a mișcat din loc dar nu avem o înțelegere și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final”, a declarat Gavrilița.

Potrivit ei, în luna octombrie s-a atestat un deficit de gaze de 16 mil. metri cubi de gaze, fiind acoperită cererea în proporție de 67%. Astfel, presiunea din conducte e la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Or, Moldovagaz nu se se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze suuntem impuși să ne mișcăm mai repede pe planul de alternativă.

În pofida utilizării soluțiilor excepționale de către Guvern, acestea sunt doar o soluție tehnică ce va permite să achiziționăm gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative”, a punctat Gavrilița.

Pentru a face achiziția de gaz din surse alternative de gaz vom întreprinde cinci măsuri.

-imediat după briefing intrăm în ședința Comisiei Situații Excepționale va fi audita raportul pe sector și va lua anumite decizii. Una din decizii va fi solicitare de la Guvern a instituirii Stării de Urgență. Acest lucru este necesar, pentru a face derogare de la anumite proceduri și legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom fără a trece procedura de o lună. Or, instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente din sectorul energetic, iar competențele comisiei nu oferă competențe și instrumente necesare.

-După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern cu solicitare către Parlament de instituire a stării de urgență

-Vom convoca o nouă ședință a Comisiei Situați Excepționale și vom pune la dispoziția Energocom bani după care vor fi solicitate oferte de la traideri pentru volumul de gaze naturale. Oferta a fost deja publicată în această dimineață așteptăm să vină răspunsul de la traideri și vom institui o procedură transparentă de achiziție.

-Energocom va achiziționa gaz pentru a normaliza presiunea în sistem, ca să asigurăm țara cu gaz.

Am ajuns în situația aceasta că în pofida prelungirii contractului cu Gazprom până la sfârșitul acestei luni, compania Moldovagaz nu a reușit să mențină o presiune normală în rețeaua națională de gaze.

Președindele Parlamentului, Mihai Popușoi, prezent la briefing, a dat de înțeles că fracțiunea din care face parte și care deține majoritatea parlamentară va susține Guvernul în cei cinci pași ai săi întru soluționarea crizei de gaze naturale.

Realitatea Live

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei