Stare de urgență în Republica Moldova. Rușii au închis robinetul. Sunt căutate surse alternitive de gaz.

22 Oct. 2021, 08:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2021, 08:46 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-un briefing de presă că din moment ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu concernul rus Gazprom cu privire la livrarea gazelor în Republica Moldova și pe fundalul reducerii presiunii în conductele de gaz a fost luată decizia de a institui Starea de Urgență.

În urma negocierilor de ieri de la Moscova situația s-a mișcat din loc dar nu avem o înțelegere și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final”, a declarat Gavrilița.

Potrivit ei, în luna octombrie s-a atestat un deficit de gaze de 16 mil. metri cubi de gaze, fiind acoperită cererea în proporție de 67%. Astfel, presiunea din conducte e la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Or, Moldovagaz nu se se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze suuntem impuși să ne mișcăm mai repede pe planul de alternativă.

În pofida utilizării soluțiilor excepționale de către Guvern, acestea sunt doar o soluție tehnică ce va permite să achiziționăm gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative”, a punctat Gavrilița.

Pentru a face achiziția de gaz din surse alternative de gaz vom întreprinde cinci măsuri.

-imediat după briefing intrăm în ședința Comisiei Situații Excepționale va fi audita raportul pe sector și va lua anumite decizii. Una din decizii va fi solicitare de la Guvern a instituirii Stării de Urgență. Acest lucru este necesar, pentru a face derogare de la anumite proceduri și legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom fără a trece procedura de o lună. Or, instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente din sectorul energetic, iar competențele comisiei nu oferă competențe și instrumente necesare.

-După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern cu solicitare către Parlament de instituire a stării de urgență

-Vom convoca o nouă ședință a Comisiei Situați Excepționale și vom pune la dispoziția Energocom bani după care vor fi solicitate oferte de la traideri pentru volumul de gaze naturale. Oferta a fost deja publicată în această dimineață așteptăm să vină răspunsul de la traideri și vom institui o procedură transparentă de achiziție.

-Energocom va achiziționa gaz pentru a normaliza presiunea în sistem, ca să asigurăm țara cu gaz.

Am ajuns în situația aceasta că în pofida prelungirii contractului cu Gazprom până la sfârșitul acestei luni, compania Moldovagaz nu a reușit să mențină o presiune normală în rețeaua națională de gaze.

Președindele Parlamentului, Mihai Popușoi, prezent la briefing, a dat de înțeles că fracțiunea din care face parte și care deține majoritatea parlamentară va susține Guvernul în cei cinci pași ai săi întru soluționarea crizei de gaze naturale.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău