Startup-ul norvegian Gelato este acum „unicorn”. În continuare își propune să adopte și imprimarea 3D

17 Aug. 2021, 09:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Aug. 2021, 09:52 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Platforma de imprimare la cerere din Norvegia, Gelato, a obținut o finanțare de 240 de milioane de dolari, evaluându-se astfel la 1.05 miliarde de dolari. Runda de finanțare a fost condusă de capitalul privat global și de firma VC Insight Partners, cu participarea SoftBank Vision Fund 2 și investitorul existent Dawn Capital.

Este una dintre cele mai mari runde de finanțare din Norvegia în acest an.

Gelato este o companie de software care produce produse tipărite personalizate – de la îmbrăcăminte și decor, până la cărți foto – în 32 de țări la nivel global. Baza sa de consumatori este formată din antreprenori, creatori și oameni din economia modei care doresc să înființeze afaceri – și s-a găsit un potențial tot mai mare de a intra în economia creatorilor.

Nu întotdeauna a fost ușor pentru creatorii de conținut să ajungă la o bază globală de clienți, dar Gelato își propune să umple acest gol oferind o piață globală pentru creatori.

Lucrează cu o rețea globală de companii locale pentru a imprima articole pentru clienții săi la cerere. Aceasta are avantajul de a face produsele mai personalizabile și mai durabile. Gelato (și clienții săi) nu produc articole în vrac, ci numai atunci când a fost plasată o comandă.

În timp ce industria comerțului electronic a cunoscut o creștere exponențială în timpul pandemiei, Müller-Hansen crede, de asemenea, că crește rapid, deoarece „oferă un mod mai personalizat de cumpărături”. Întreprinderile personalizate sunt considerate a fi viitorul comerțului cu amănuntul – se prevede că piața comerțului electronic va ajunge la 27,15 miliarde de dolari până în 2027.

„Lumea în care trăim este condusă de personalizare și de un mod durabil de producție”, spune Müller-Hansen.

Comerțul electronic durabil a fost, de asemenea, un motor pentru succesul Gelato. Este conștient că consumatorii adoptă obiceiuri de cumpărături mai durabile și a satisfăcut această cerere.

Acesta menține o rețea cu companii locale din întreaga lume pentru a reduce costurile inutile de transport și ambalare masivă, precum și emisiile de carbon.

Compania își propune să echilibreze condițiile de concurență pentru antreprenorii singuri, prin împuternicirea creatorilor și a partenerilor locali de producție. Acesta este un factor cheie în creșterea sa, potrivit lui Müller-Hansen; pe măsură ce mai mulți consumatori cumpără articole produse la nivel local, Gelato câștigă cererea de producție – și crește numărul țărilor în care operează.

Ce urmează?

În continuare, Gelato intră în imprimarea 3D.

„Ne îndreptăm spre producerea a ceea ce inițial era posibil doar în fabrici”, spune Müller-Hansen.

Textile, încălțăminte și articole sportive ar putea fi produse la nivel local în acest fel, spune el – și multe altele.

„Cred că este o chestiune de a respecta cererea clienților.”

Compania intenționează acum să își folosească capitalul pentru a-și extinde produsul, influența geografică și numărul de angajați.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 22:04 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018, scrie Agerpres.

“Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este “condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

“Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală