Statele est-europene – secătuite de forţă de muncă de mirajul Occidentului! Unde caută acum muncitori

20 Aug. 2021, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Aug. 2021, 16:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Statele est-europene precum Cehia, Polonia sau Ungaria se confruntă cu lipsa forței de muncă din cauza Occidentului. Acum, angajatorii sunt nevoiți să apeleze la muncitori din afara țărilor Uniunii Europene.

Piaţa muncii din Cehia are un deficit de 50.000 de specialişti în IT, aşa că firmele ceheşti au ajuns să caute personal tot mai adânc în fostul bloc comunist de est. Cei mai buni programatori, spune un angajator, se găsesc în Rusia, Belarus, Kazahstan şi Uzbekistan. Ungaria, unde din cauza lipsei de muncitori fermierii şi-au văzut distruse recolte de 200 de milioane de euro anul trecut, facilitează acum venirea forţei de muncă din afara Uniunii Europene. Poate nu degeaba guvernul de la Budapesta, care a făcut din antimigraţionism o politică de stat, se arată tot mai interesat de soarta Ucrainei. Iar în Polonia locuiesc şi muncesc circa 1,5 milioane de ucraineni, după cum spune ambasadorul ucrainean de acolo, scrie Ziarul Financiar.

În Cehia, cu nevoia de a creşte gradul de digitalizare, nu doar firmele specializate în produse de IT caută ingineri de software. De astfel de specialişti au nevoie şi lanţurile de supermarketuri, băncile şi producătorii industriali mari, scrie iDnes.cz. Prin urmare, concurenţa este mare. Unde mai pui că şi statele vecine au nevoi similare.

Doar pe piaţa muncii din Cehia până la 50.000 de specialişti IT şi-ar putea găsi loc de muncă fără niciun efort, a estimat Ladislav Hajek, reprezentant al Grafton Recruitment. Soluţia cehilor? Unele companii au ajuns să caute angajaţi dincolo de graniţele UE, deşi angajarea unor cetăţeni atât de străini presupune un proces birocratic îndelungat şi greoi. Politica joacă şi ea un rol.

În ultimele luni, s-a înteţit fluxul de belaruşi, vânaţi şi de Polonia. Acest lucru se datorează, bineînţeles, instabilităţii politice îndelungate din acea ţară, explică Mirek Mejtsk, specialist în relocarea muncitorilor străini la Petyovsk & Partners. Este o muncă unde este nevoie de multă răbdare, având în vedere că procesul de obţinere a unei vize de angajare durează şi jumătate de an, în funcţie de ţara de unde vine persoana sau dacă aceasta îşi aduce partenerul sau familia.

Procesul ar putea fi şi mai lung dacă anga­ja­torul este lipsit de experienţă. Com­paniile ce­heşti recrutează activ în afara UE, uneori prin turnee virtuale în fostele republici sovietice.

Cei mai capabili programatori sunt în Rusia, Belarus, Kazahstan şi Uzbekistan, spune Illya Pavlov, director la Acamar, furnizor de consultanţă şi echipe pentru proiecte de dezvoltare în Cehia. Ambasadorul Ucrainei la Praga a declarat recent că economia cehească ar înceta să mai funcţioneze fără muncitorii ucraineni, scrie Ukrinform. Cehia are programe speciale care urmăresc atragerea de personal medical, specialişti IT şi oameni de ştiinţă din Ucraina.

În iulie, ministrul de externe maghiar Peter Szijjártó a decrarat că ţara sa are vaste interese într-o Ucraină stabilă şi înconjurată de pace. El a amintit cum Ungaria ajută Ucraina să lupte cu pandemia de COVID şi cum a acceptat să lase cetăţenii ucraineni să treacă pe teritoriul său pe şosele sau pe calea ferată în drumul lor către Europa de Vest.

Szijjarto a amintit, de asemenea, că el este primul oficial dintr-o ţară care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Europei care vizitează zona de război a Ucrainei.

Această ţară are câteva regiuni din est sub ocu­paţia unor forţe separatiste susţinute de Rusia, o ţară cu care Ungaria, deşi membru al NATO, are relaţii calde.

În plus, Ungaria şi Ucraina au convenit să-şi recunoască reciproc do­cu­mentele de studii şi diplomele ştiinţifice. Această cooperare pare ciudată după ce Budapesta a criticat Kievul pentru adoptarea unei legi care protejează limba ucraineană, dar care ar discrimina minorităţile, inclusiv pe cea maghiară.

Însă Ungaria are şi alte interese în Ucraina. Are tot interesul să fie considerată o ţară prietenoasă de către ucraineni. În 2019, anul de dinainte de pandemie, când se vorbea de penuria de forţă de muncă ca de o problemă nouă, cei mai mulţi străini care munceau în Ungaria erau ucraineni. Această naţiune este preferată de un guvern maghiar cu o doctrină antimusulmană. Tot în iulie, ministrul de externe Szijjarto a anunţat că Ungaria va permite venirea pe perioade limitate a muncitorilor  din afara UE pentru a reduce deficitul de forţă de muncă şi pentru a ajuta economia să-şi revină din pandemie. Este vorba de mână de lucru calificată din state din afara UE care nu sunt vecine ţării. Aceşti oameni vor munci în condiţii stricte.

Condiţiile de muncă şi şedere pentru ucraineni şi sârbi au fost relaxate în 2017. Unul dintre cele mai surprinzătoare locuri unde se simte serios penuria de forţă de muncă este comerţul online. Multe firme s-au văzut nevoite să-şi suspende reclamele pentru că nu mai fac faţă cererii. Polonia îşi peticeşte de mult timp piaţa muncii cu forţă de lucru din Ucraina.

Un sondaj publicat în august arată că 28% din companiile poloneze au angajat ucraineni, iar 25% intenţionează să-i angajeze pe cetăţenii ţării vecine în următoarele 12 luni. Cei mai mulţi ucraineni lucrează pentru companiile mari, scrie The First News. În august, ambasadorul Ucrainei la Varşovia a declarat că aproape 1,5 milioane de ucraineni locuiesc şi muncesc în Polonia.

 

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 22:04 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018, scrie Agerpres.

“Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este “condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

“Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală