Tinerii în agricultură! Cum a reușit Cristina Fencovschi să lanseze o afacere în domeniul pomiculturii

20 Aug. 2021, 15:28
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Aug. 2021, 15:28 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Cristina Fencovschi este o tânără pasionată de agricultură care, de mult timp, își dorea propria afacere în pomicultură, iar acum visul ei a devenit realitate. Cu suportul AIPA (Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură), tânăra a reușit să planteze o livadă de vișin cu suprafața de 2,67 ha.

Ideea de afacere a venit din dorința de a-și spori veniturile. Astfel, a apărut Gospodăria Țărănească G.Ț „K&D Agro”. Deși are studii în fiscalitate și administrare fiscală, domeniul agricol l-a învățat din mers.

”Eu sunt pasionată de ceea ce fac, iar munca din pasiune generează satisfacții deosebite, dar și rezultate pe potrivă”, a explicat Cristina Fencovschi.

Pentru a-și realiza dorința Cristina a obținut suport financiar în valoare de 389,2 mii de lei din partea AIPA.

Din banii primiți de la AIPA antreprenoarea și-a înființat livada de vișin (2,67 ha) și și-a procurat tehnică agricolă pentru întreținerea/prelucrarea acesteia.

”Subvențiile le-am accesat chiar de la înființarea companiei. Mecanismul pentru start-up-uri este simplu. Întradevăr eforturile pentru întocmirea business-planului, căutarea ofertelor, semnarea contractelor, deschiderea contului escrow – au luat mult timp, dar așteptările sunt pe merit. Unicul sfat care aș putea să-l ofer este că doritorii întradevăr să aibă o abordare corectă în raport cu afacerea, pentru că AIPA oferă finanțare”, a punctat antreprenoarea.

Potrivit Cristinei, la înființarea livezii s-a confruntat cu lipsa materialului săditor or, acest lucru a tergiversat plantarea pomilor pentru toamna acestui an.

Lipsa forței de muncă reprezintă o barieră pentru Cristina, care susține că e foarte greu de găsit.

Cu toate aceste provocări, tânăra  antreprenoare planifică să extindă suprafața livezii și să planteze prun de soiuri omologate și destinate
exportului în UE.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 23:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 23:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală