CFM vrea să scoată la vânzare aproximativ 100 de locomotive: Ne-ar plăcea dacă metalurgienii ucraineni ar arăta interes

20 Aug. 2021, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Aug. 2021, 16:12 // Actual //  MD Bani

Noua conducere a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” planifică să scoată la vânzare circa 100 de locomotive vechi. Despre aceasta a anunțat șeful instituției, Oleg Tofilat, într-un interviu oferit pentru portalul Rail.insider.

Tofilat susține că s-a ajuns la această idee, pe motiv că starea locomotivelor lasă de dorit, mai cu seamă că acestea nu au fost puse în circulație de mai bine de 25 de ani.

„Planurile noastre includ o vânzare la scară largă de fier vechi. În prezent pregătim spre vânzare primul lot de 1,4 mii tone. În plus, avem aproximativ 100 de locomotive care nu funcționează de peste 25 de ani. Probabil că le vom scoate și pe ele la vânzare, sub formă de material rulant cu o durată de viaţă expirată. Ne-ar plăcea dacă metalurgienii ucraineni ar arăta interes pentru această ofertă”, a precizat Tofilat.

Realitatea.md l-a contactat telefonic pe șeful CFM, Oleg Tofilat, însă acesta nu a răspuns la apeluri.

Locomotivele vechi și nefuncționale nu este singura problemă a întreprinderii de stat. Anterior Comisia parlamentară care a investigat situația de la CFM a constatat că în ultimii zece ani întreprinderea a fost prejudiciată de circa un miliard de lei. Cifra datoriilor întreprinderii este de 837 de milioane de lei, dintre care 164 de milioane sunt restanțele la salarii.

În cele din urmă, CFM a anunțat că a găsit „soluția perfectă” pentru a achita angajaților instituției restanțele salariale. Mai exact, aceștia propun moldovenilor să ia credite bancare în loc de salariu, iar întreprinderea să achite doar dobânda în locul lor.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 13:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 13:32 // Actual //  Lupu Eduard

Locuitorii de la Hîncești și Cahul vor achita tarife mai mici la apă și canalizare, potrivit deciziei ANRE.

La Hîncești, tariful aprobat pentru apă este de 27,16 lei/m³, cu 1,7% mai puțin față de tariful precedent, iar tariful pentru serviciul de canalizare va fi redus cu 16,8%, ajungând la 10,07 lei/m³. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 50,28 lei/m³ și respectiv 23,51 lei/m³.

La Cahul, locuitorii vor achita un tarif pentru apă de 21,02 lei/m³, cu 3,8% mai puțin față de tariful anterior, iar pentru canalizare, tariful va fi de 21,02 lei/m³, cu o reducere de 3,8%. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 22,45 lei/m³ și respectiv 15,30 lei/m³.

În contrast, ANRE a aprobat tarife mai mari la apă pentru locuitorii din Strășeni, de 20,73 lei/m³, comparativ cu 20,74 lei/m³ anterior, dar tarife mai mici pentru canalizare, de 12,93 lei/m³ față de 14,54 lei/m³.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău