Talibanii își caută aliați: China este o țară mare, cred că poate juca un rol important în reconstrucția Afganistanului

20 Aug. 2021, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Aug. 2021, 17:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

După ce au preluat puterea în Afganistan, talibanii își caută aliați. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al regimului taliban, Suhail Shaheen, China a jucat un rol constructiv în ceea ce privește menținerea păcii și a reconcilierii în Afganistan și este încurajată să participe la procesul de reconstrucție a țării.

Weekendul trecut, insurgenții talibani au preluat puterea și controlul Afganistanului, forțând mii de civili și aliați militari afgani să fugă pentru a-și salva viața. Afganii se tem de o eventuală revenire la interpretarea severă a legii islamice instituite în timpul guvernării talibane, care a durat 20 de ani.

În relațiile cu talibanii, China aflată acum în plină ascensiune ar putea beneficia de posibilitatea de a profita de faptul că, spre deosebire de Rusia și SUA, nu a luptat niciodată în Afganistan, scrie Aleph News.

„China este o țară mare, cu o economie și o capacitate uriașă – cred că poate juca un rol foarte important în reconstrucția și reabilitarea Afganistanului”, a spus Shaheen într-un interviu pentru postul de televiziune CGTN, joi seara.

Luna trecută, în timpul unei întrevederi cu o facțiune de talibani în orașul portuar Tianjin din nordul Chinei, actualul ministru chinez de externe Wang Yi și-a împărtășit convingerea că Afganistanul ar putea urma o poziție islamistă temperată.

China se teme de mult timp că teritoriile controlate de talibani ar putea fi utilizate pentru a le oferi adăpost militanților separatiști din provincia sa vestică Xinjiang, evocând astfel fanatismul islamic drept o forță destabilizatoare.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău