Țara care a depășit China la numărul de locuitori. Numai anul trecut s-au născut 22 de milioane de copii

19 Apr. 2023, 16:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Apr. 2023, 16:48 // Actual //  bani.md

China, cu o populație de peste 1,4 miliarde de locuitori, pierde supremația în fața unei alte țări.

Este vorba despre India, a cărei populație a depășit-o pe cea a Chinei.

Astfel, potrivit datelor comunicate de ONU și citate de Bloomberg, India a ajuns la 1,4286 miliarde de locuitori, după ce anul trecut s-au născut aproximativ 23 de milioane de copii. China care are 1,4257 miliarde de persoane. Totuși, datele arată că cifrele Chinei nu includ Hong Kong și Macao.

Populația în creștere va impune presiuni asupra guvernului premierului indian Narendra Modi de a crea locuri de muncă pentru milioanele de oameni care intră pe piața muncii, în condițiile în care populația pleacă din zonele agricole, scrie Digi24.ro.

India devine cea mai numeroasă naţiune din lume, una tânără, întrucât jumătate din populație are sub 30 de ani, iar acest lucru înseamnă putere, mai ales când cea mai preţioasă resursă economică este omul. Țara se pregătește să devină economia majoră cu cea mai rapidă creștere din lume în următorii ani.

A treia economie ca mărime a Asiei și a cincea a lumii susține acum aproape o cincime din populația globală. Populația Indiei e de așteptat să crească în continuare și să atingă 1,668 miliarde până în 2050, an când se estimează că populația Chinei se va reduce la aproximativ 1,317 miliarde.

În octombrie 2022, Apple a anunţat că va produce telefoanele iPhone 14 în India, ceea ce a fost interpretat ca un semnal clar că gigantul american de tehnologie se îndepărtează cu producţia de China şi îşi transferă operaţiunile în ţara vecină. Apple asamblează telefoane în India din 2017, dar până acum a fost vorba doar de modele mai vechi. iPhone 14 este cel mai nou model. O astfel de mutare ar putea da un impuls masiv pieţei indiene de smartphone-uri, deja a doua ca mărime din lume după cea chineză, dar arată şi importanţa în creştere a Indiei ca piaţă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ