Țara care adoptă săptămâna de lucru de 4 zile. Angajații pot uita de șef după încheierea programului de muncă

15 Feb. 2022, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Feb. 2022, 15:39 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În scurt timp, angajații din Belgia vor putea beneficia de o săptămână de lucru de patru zile. Schimbările au loc în cadrul unei serii de reforme pe piața muncii din Belgia anunțate marți.

Pachetul de reforme agreat de guvernul de coaliție va acorda, de asemenea, angajaților dreptul de a opri dispozitivele de lucru și de a ignora mesajele legate de muncă după încheierea programului de lucru, fără teama de a fi sancționați, scrie Euronews.

„Am trecut prin doi ani grei. Cu acest acord, am stabilit un nou început pentru o economie mai inovatoare, mai durabilă și mai digitală. Scopul este de a putea face oamenii și afacerile mai puternice”, a declarat premierul belgian Alexander de Croo în cadrul unei conferințe de presă unde a anunțat pachetul de reforme.

Lucrătorii din economia gig vor primi, de asemenea, protecții legale mai puternice în temeiul noilor reguli, în timp ce angajații cu normă întreagă vor putea lucra cu program flexibil la cerere.

Echilibru între viață personală și viață profesională

O parte semnificativă a noilor reforme din Belgia au impact asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților atât din sectorul public, cât și din cel privat.

Săptămâna de lucru de patru zile convenită de guvernul federal al țării le va oferi angajaților posibilitatea de a solicita o săptămână de patru zile.

„Acest lucru trebuie făcut la cererea angajatului, angajatorul oferind motive temeinice pentru orice refuz”, a declarat ministrul belgian al muncii Pierre-Yves Dermagne în conferința de presă.

În cadrul sistemului belgian, angajații ar putea să condenseze actuala săptămână de cinci zile în patru zile. În practică, aceasta înseamnă menținerea unei săptămâni de lucru de 38 de ore, cu o zi liberă suplimentară care compensează zilele de lucru mai lungi.

Ministrul Muncii, Pierre-Yves Dermagne, a spus că reformele îi vor ajuta pe cei care sunt co-parentali.
De asemenea, lucrătorii vor putea solicita programe de lucru variabile, reînnoibile la fiecare șase luni. Perioada minimă de preaviz pentru ture se schimbă și ea, companiile fiind acum obligate să furnizeze programe cu cel puțin șapte zile înainte.

„Acest lucru ar fi de folos celor care doresc să petreacă mai mult timp cu copiii lor”, a spus Dermagne într-un comunicat, adăugând că propunerile ar fi de ajutor în special pentru părinții divorțați sau separați care au custodia copiilor lor.

Uită de telefon după ce s-a încheiat ziua de muncă

În ianuarie, funcționarilor publici care lucrează pentru guvernul federal al Belgiei li s-a dat dreptul de a se deconecta, permițându-le să închidă dispozitivele de lucru și să ignore mesajele după ore fără sancțiuni din partea șefilor.

Acum, toți lucrătorii belgieni, inclusiv cei din sectorul privat, vor primi același drept, a spus Dermagne marți.

În practică, noua lege se va aplica tuturor angajatorilor cu peste 20 de angajați. Se va aștepta ca angajatorii să negocieze cu sindicatele pentru a include dreptul la deconectare în contractele colective.

Munca pe platformă este reglementată

Pachetul de reformă vizează, de asemenea, economia gig, lucrătorii pentru platforme precum Uber, Deliveroo și Just Eat Takeaway primind asigurare împotriva accidentelor de muncă și reguli mai clare care definesc cine este – și nu – lucrător pe cont propriu.

Noile reforme ale muncii din Belgia se adaugă unei propuneri de directivă a Uniunii Europene care stabilește cinci criterii pentru a judeca dacă un muncitor de gig ar trebui sau nu considerat angajat.

În Belgia, lucrătorii platformei care îndeplinesc trei din opt criterii posibile – inclusiv cei a căror performanță în muncă este monitorizată, care nu pot refuza locurile de muncă sau a căror plată este decisă de companie – vor fi acum considerați angajați cu drept de concediu medical și concediu plătit. .

Regulile nu împiedică pe nimeni să lucreze ca freelancer sau antreprenor, a spus ministrul afacerilor sociale, Frank Vandenbroucke.

„Dacă cineva dorește să lucreze ca liber profesionist, o poate face și va avea mai multă autonomie”, a spus el.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău