Țara care pentru aş protejea bolnavii de cancer introduce „dreptul de a fi uitat oncologic”

16 Mai 2023, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2023, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Măsura ar urma să intre în vigoare în iunie şi să îi apere de discriminare în privinţa contractării diverselor servicii pe cei care au depăşit cancerul de 5 ani.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat angajamentul guvernului de a implementa „dreptul de a fi uitat la oncologie” printr-o iniţiativă care va permite celor care au supravieţuit cancerului timp de cinci ani să nu mai fie discriminaţi sau să sufere condiţii mai drastice atunci când contractează produse sau servicii precum credit, asigurări şi ipoteci.

Măsura, care ar trebui să intre în vigoare până în iunie, va declara nevalide toate clauzele bazate pe antecedente de cancer care exclud sau discriminează persoanele în contractarea de produse sau servicii şi va stabili pentru prima dată dreptul de a nu declara că cineva are cancer la încheierea unei asigurări legate de un credit ipotecar.
De acest nou drept vor beneficia toate persoanelor care au terminat tratamentul pentru cancer cu 5 ani înainte de data contractului, fără recidivă ulterioară. „Nu are sens ca, după ce a suferit o boală gravă, să fie penalizat cu afecţiuni mai oneroase”, a explicat premierul într-o întâlnire cu asociaţiile bolnavilor de cancer.

„Acest anunţ va deveni realitate în iunie”, a declarat Sánchez sâmbătă, în cadrul unuia dintre mitingurile electorale la care participă în prezent, în vederea alegerilor locale şi municipale programate pentru 28 mai.
„Oamenii care au depăşit cancerul nu ar trebui să fie discriminaţi atunci când îşi caută un loc de muncă, o asigurare sau o locuinţă”, a adăugat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău