Ieșirea Republicii Moldova din CSI! Agenda falsă impusă de politicieni. Interesul cetățeanului este prioritar

16 Mai 2023, 14:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2023, 14:45 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile Republicii Moldova au anunțat oficial că au demarat procedura de ieșire din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

Fondatorul Grupului de presă REALITATEA și fost diplomat de carieră, Dumitru Țîra susține că: „Denunțarea Acordului Adunării Parlamentare a CSI este, în primul rând, o chestie care va economisi bani la bugetul de stat (anual se cheltuie 3,8 milioane de lei n.r), pentru că va elimina turismul parlamentar pe dimensiunea CSI. Mai ales că mare valoare în beneficiul cetățenilor nu există. Sunt multe acorduri CSI care ar trebui denunțată la această etapă istorică a Moldovei. Moldova trebuie să aibă grijă de cetățenii și să urmeze prioritar interesul țării.

Ce ține de ieșirea propriu zisă din CSI sunt două dimensiuni importante, care ar însemna să acționăm emoțional, în loc să fim raționali și să ne gândim la interesele noastre de țară. Este vorba de comerțul liber și libertatea de circulație cu 10 state. Acest cadru juridic ne oferă multe oportunități astăzi, la care nu cred că ar trebui să renunțăm pe nepregătite.

Pentru a denunța acordurile comunitare multilaterale ce țin de aspectele comerciale, Guvernul ar trebui să asigure semnarea cât de rapidă a acordurilor bilaterale cu statele cu care vrem să avem comerț liber. Dacă nu va fi făcut acest lucru, relațiile comerciale nu vor mai fi facilitare și vor deveni imposibile. Asta va duce la pierderea de piețe comerciale, oportunități pentru noi ca țară și desigur pentru oamenii de afaceri, care aduc banii externi acasă.

CSI a fost creat urmare destrămării URSS și la acea perioadă era unica modalitate de a evita cât mai mult haosul și războaiele. Desigur că până la ziua de azi, Rusia a transformat CSI într-un instrument de promovare a intereselor sale. De altă parte, Moldova, noi trebuie să ne urmăm interesele noastre. Comerțul liber și circulația liberă în raport cu aceste 10 state sunt importante. În condițiile în care nu ne place această formă de colaborare, trebuie să o pregătim pe următoarea. Renunțarea la un beneficiu, fără a avea o alternativă în raport cu aceste state – va fi pierdere”.

Fondatorul REALITATEA susține că denunțarea acordului cu CSI ar însemna regim de vize pentru moldovenii care merg în comunitate și că CSI a apărut ca un instrument după destrămarea URSS, ca ieșire din starea URSS.

La ora actuală, autoritățile de la Chișinău examinează acordurile pe care Moldova le-a semnat ca parte a CSI. În cadrul organizației au fost semnate acorduri (sute de acorduri – n.r) care nu se referă doar la relația Moldovei cu Rusia. Există anumite acorduri, în special economice, de care beneficiază agenții economici. Or, de exemplu, Federația Rusă nu a respectat acordul de liber schimb pentru anumite produse din Moldova (au fost aplicate embargouri n.r), dar există aceste schimburi comerciale cu alte țări.

De partea cealaltă, opoziția pro rusă de la Chișinău se chinuie să mențină percepția că Moldova nu poate supraviețui economic fără CSI și Rusia.

„Este o absurditate politică. În anul 2022 exporturile Republicii Moldova spre toate statele CSI au constituit aproximativ un miliard de dolari. În Kazahstan exportul anul trecut a crescut de 2 ori, în Armenia – de 3 ori. E clar că în ultima perioadă, din cauza situației regionale, este mai dificil din punct de vedere logistic de a exporta mărfurile noastre în Federația Rusă. Anii trecuți doar remitențele cetățenilor noștri care muncesc în aceste state erau de 1,5 miliarde de dolari. Producția agricolă, tradițional, o exportăm spre state CSI. E bine să acaparăm și piața Uniunii Europene, dar noi deocamdată nu suntem competitivi pe această piață”, a spus deputatul Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Dominată de Rusia, CSI a fost înființată în 1991, când liderii de atunci ai Federației Ruse, Ucrainei și Republicii Belarus au denunțat în acorduri semnate în Pădurea Belaveja Tratatul Uniunii Sovietică, organizația fiind văzută inițial ca o formulă de păstrare a relațiilor tradiționale în fostul spațiu sovietic după destrămarea URSS. CSI este format din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și 2 țări care au părăsit organizația: Georgia (2009) și Ucraina (2018). Turkmenistanul are statut de membru asociat începând cu anul 2005.

În concluzie, Dumitru Țîra spune că: „Trebuie sa fim destepti, să mergem în UE și să facem uz de oportunitățile piețelor țărilor CSI. Asta ne face atractivi”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău