Ieșirea Republicii Moldova din CSI! Agenda falsă impusă de politicieni. Interesul cetățeanului este prioritar

16 Mai 2023, 14:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2023, 14:45 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile Republicii Moldova au anunțat oficial că au demarat procedura de ieșire din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

Fondatorul Grupului de presă REALITATEA și fost diplomat de carieră, Dumitru Țîra susține că: „Denunțarea Acordului Adunării Parlamentare a CSI este, în primul rând, o chestie care va economisi bani la bugetul de stat (anual se cheltuie 3,8 milioane de lei n.r), pentru că va elimina turismul parlamentar pe dimensiunea CSI. Mai ales că mare valoare în beneficiul cetățenilor nu există. Sunt multe acorduri CSI care ar trebui denunțată la această etapă istorică a Moldovei. Moldova trebuie să aibă grijă de cetățenii și să urmeze prioritar interesul țării.

Ce ține de ieșirea propriu zisă din CSI sunt două dimensiuni importante, care ar însemna să acționăm emoțional, în loc să fim raționali și să ne gândim la interesele noastre de țară. Este vorba de comerțul liber și libertatea de circulație cu 10 state. Acest cadru juridic ne oferă multe oportunități astăzi, la care nu cred că ar trebui să renunțăm pe nepregătite.

Pentru a denunța acordurile comunitare multilaterale ce țin de aspectele comerciale, Guvernul ar trebui să asigure semnarea cât de rapidă a acordurilor bilaterale cu statele cu care vrem să avem comerț liber. Dacă nu va fi făcut acest lucru, relațiile comerciale nu vor mai fi facilitare și vor deveni imposibile. Asta va duce la pierderea de piețe comerciale, oportunități pentru noi ca țară și desigur pentru oamenii de afaceri, care aduc banii externi acasă.

CSI a fost creat urmare destrămării URSS și la acea perioadă era unica modalitate de a evita cât mai mult haosul și războaiele. Desigur că până la ziua de azi, Rusia a transformat CSI într-un instrument de promovare a intereselor sale. De altă parte, Moldova, noi trebuie să ne urmăm interesele noastre. Comerțul liber și circulația liberă în raport cu aceste 10 state sunt importante. În condițiile în care nu ne place această formă de colaborare, trebuie să o pregătim pe următoarea. Renunțarea la un beneficiu, fără a avea o alternativă în raport cu aceste state – va fi pierdere”.

Fondatorul REALITATEA susține că denunțarea acordului cu CSI ar însemna regim de vize pentru moldovenii care merg în comunitate și că CSI a apărut ca un instrument după destrămarea URSS, ca ieșire din starea URSS.

La ora actuală, autoritățile de la Chișinău examinează acordurile pe care Moldova le-a semnat ca parte a CSI. În cadrul organizației au fost semnate acorduri (sute de acorduri – n.r) care nu se referă doar la relația Moldovei cu Rusia. Există anumite acorduri, în special economice, de care beneficiază agenții economici. Or, de exemplu, Federația Rusă nu a respectat acordul de liber schimb pentru anumite produse din Moldova (au fost aplicate embargouri n.r), dar există aceste schimburi comerciale cu alte țări.

De partea cealaltă, opoziția pro rusă de la Chișinău se chinuie să mențină percepția că Moldova nu poate supraviețui economic fără CSI și Rusia.

„Este o absurditate politică. În anul 2022 exporturile Republicii Moldova spre toate statele CSI au constituit aproximativ un miliard de dolari. În Kazahstan exportul anul trecut a crescut de 2 ori, în Armenia – de 3 ori. E clar că în ultima perioadă, din cauza situației regionale, este mai dificil din punct de vedere logistic de a exporta mărfurile noastre în Federația Rusă. Anii trecuți doar remitențele cetățenilor noștri care muncesc în aceste state erau de 1,5 miliarde de dolari. Producția agricolă, tradițional, o exportăm spre state CSI. E bine să acaparăm și piața Uniunii Europene, dar noi deocamdată nu suntem competitivi pe această piață”, a spus deputatul Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Dominată de Rusia, CSI a fost înființată în 1991, când liderii de atunci ai Federației Ruse, Ucrainei și Republicii Belarus au denunțat în acorduri semnate în Pădurea Belaveja Tratatul Uniunii Sovietică, organizația fiind văzută inițial ca o formulă de păstrare a relațiilor tradiționale în fostul spațiu sovietic după destrămarea URSS. CSI este format din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și 2 țări care au părăsit organizația: Georgia (2009) și Ucraina (2018). Turkmenistanul are statut de membru asociat începând cu anul 2005.

În concluzie, Dumitru Țîra spune că: „Trebuie sa fim destepti, să mergem în UE și să facem uz de oportunitățile piețelor țărilor CSI. Asta ne face atractivi”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău