Taxe mai mari în Chișinău. Cu cât vor crește și care sunt domeniile vizate

24 Nov. 2021, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Nov. 2021, 09:43 // Actual //  bani.md

Primăria Chișinăul intenționează să majoreze majoritatea taxelor locale, dar și să introducă o serie de noi plăți pentru anul, arată proiectul de hotărâre a Consiliului Municipal Chișinău privind aprobarea impozitelor locale pentru anul 2022, prezentat consultărilor publice.

Astfel, potrivit documentului, în conformitate cu recomandările experților străini, se propune majorarea unor taxe locale în concordanță cu creșterea inflației în 2020 (+ 3,8%). Printre acestea sunt: taxa pentru amenajarea teritoriilor ar urma să fie majorată de la 160 la 165 de lei pe an pentru un angajat, taxa pentru plasarea de publicitate – de la 5% la 5,2% din venitul din vânzarea serviciilor pentru plasarea si/sau distribuția de publicitate, taxa pentru utilizarea simbolurilor locale și taxa pentru organizarea licitațiilor și loteriei – de la 0,25% la 0,26% din veniturile din vânzarea produselor fabricate cu simboluri locale/venituri din vânzarea bunurilor anunțate la licitație sau suma emiterii biletelor de loterie; taxa de parcare – de la 30 la 31 lei pe an pentru 1 mp, taxa pentru instalații publicitare – de la 750 la 775 lei pe an pentru 1 mp.

Totodată, s-a propus menținerea la nivelul actual a impozitului de la proprietarii de câini – 120 de lei pe animal și a impozitului de ședere temporară – 3% din veniturile din vânzările de servicii prestate de structurile de cazare.

În 2022, este planificată creșterea mărimii taxei de piață: pentru piețele alimentare, agricole, nealimentare și mixte, aceasta va crește de la 48 la 50 de lei pe an pentru 1 mp; pentru piețele auto deschise la periferia orașului cu regim de activitate de 1-3 zile pe săptămână – de la 14 la 15 lei pe 1 mp; pentru piețele auto care funcționează la periferia orașului 6-7 zile pe săptămână – de la 36 la 38 lei pe 1 mp, pentru piețele auto care funcționează în interiorul orașului, 1-3 zile pe săptămână – de la 70 la 72 lei pe 1 mp, pentru piețele auto care funcționează în oraș 6-7 zile pe săptămână – de la 84 la 87 lei pe 1 mp.

Taxa de piață pentru piețele de flori care activează non-stop, care sunt situate de-a lungul perimetrului parcurilor de cultură și recreere, poate crește de la 840 la 870 lei pe 1 mp, pentru restul piețelor de flori, taxele de colectare pot creste de la 70 la 73 lei pe 1 mp. Pentru piețele second-hand se propune majorarea taxei locale de la 18 la 19 lei pe 1 mp. Taxa pentru entitățile care prestează servicii de transport de persoane în regim de taxi va fi de 325 de lei pe lună pentru un vehicul, iar pentru cele care deservesc rute regulate – de la 325 la 700 de lei pe lună, în funcție de traseu.

Consultările proiectului de hotărâre a consiliului municipal de aprobare a taxelor locale pentru anul 2022 vor dura până pe 29 noiembrie.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA