Țigările electronice – pericol tot mai mare! Autoritățile caută încă pârghii, deși comerțul online a fost interzis

19 Mart. 2025, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mart. 2025, 11:43 // Actual //  bani.md

Piața țigărilor electronice, denumite și vape-uri, continuă să fie inundată de produse nesigure, iar statistica devine tot mai alarmantă. În timp ce fumatul țigărilor tradiționale rămâne cam la aceleași cote, în cazul țigărilor electronice numărul consumatorilor crește tot mai mult, în special în rândul adolescenților și tinerilor. Deși statul a inițiat noi campanii antifumat, finanțate prin proiecte externe, și a înăsprit, recent, controlul produselor de tutun, combaterea fenomenului bate pasul pe loc, scrie ziua.md.

În spațiul online, în special pe canalele de Telegram și Tik Tok , aceste dispozitive, care folosesc lichide ce sunt vaporizate, sunt vândute nestingherit, ținta principală fiind minorii de 13, 14 și 15 ani. Acest lucru este confirmat și de studiile naționale. O cercetare, realizată în 2023 de Societatea Pediatrică din R. Moldova, arată că 36% dintre 530 de minori intervievați, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, folosesc țigări electronice de unică folosință, numite și vape-uri.

Vânzarea online a vape-urilor, interzisă doar pe hârtie

Ministerul Sănătății susține că, în prezent, deși comerțul online al țigărilor electronice este interzis, autoritățile nu prea dispun de pârghii pentru a restricționa acest proces. Ministerul subliniază că își propune să consolideze aceste măsuri printr-o cooperare cu specialiști din Belgia.

„Tendința de achiziționare a acestor produse prin intermediul rețelelor sociale și al platformelor online reprezintă o provocare semnificativă pentru autorități, având în vedere dificultatea de monitorizare și aplicare a restricțiilor în mediul digital. În acest sens, este prioritar dezvoltarea mecanismelor de control din partea instituțiilor responsabile, în special a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Aceasta urmează să ajusteze instrumentele de aplicare a controlului pentru a răspunde mai eficient noilor modalități de comercializare a produselor din tutun în spațiul online. Astfel, a fost inițiată inclusiv o cooperare cu Serviciul Public Federal de Sănătate Publică din Belgia, vizând schimbul de bune practici și consolidarea capacităților de supraveghere a comerțului electronic de produse din tutun”, a precizat Ministerul Sănătății pentru ZIUA.

În timp ce „piața online” a vape-urilor ia amploare, statul luptă împotriva fumatului în spațiul public

Parlamentul a aprobat în 13 martie un proiect privind controlul tutunului, document ce prevede extinderea listei locurilor în care fumatul este interzis și majorarea amenzilor.

Astfel, se interzice fumatul în spațiile publice deschise ale instituțiilor publice, medicale, de învățământ, culturale și sportive, precum și la o distanță de 10 metri de intrările în spațiile publice închise. Fumatul va fi interzis și în scările blocurilor și în stațiile de transport public.

Amenzile pentru încălcarea acestor reguli vor ajunge până la 2.250 de lei, iar în cazul persoanelor juridice amenzile vor fi de până la 15 mii de de lei și suspendarea activității pe un termen de până la un an.

Într-un răspuns pentru ZIUA, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a precizat că până la adoptarea acestui proiect de lege în lectura a doua, instituția va propune noi mecanisme de control în mediul online.

„ANSP planifică să elaboreze mecanismele necesare de punere în aplicare a acestor prevederi – elaborarea listelor de verificare, monitorizarea și evidența portalurilor web prin intermediul cărora se comercializează online produse din tutun și produse conexe, instruirea inspectorilor care vor asigura controlul aplicării legii, precum și informarea agenților economici și a publicului referitor la conținutul prevederilor legale”, se arată în răspunsul ANSP.

Tupeul „comercianților online”: oferă reduceri, fac promoții, inclusiv cashback

Din lipsa unei supravegheri în mediul online, comercianții își „înfloresc” micile afaceri pe diferite platforme specializate în vânzări online, dar și pe rețeaua Tik Tok și pe canalele de Telegram.

Pe aceste platforme, prețul acestor dispozitive variază de la 100 și până la 700 de lei, în funcție de volumul cartușelor ce oferă un număr limitat de „pufuri”. Mai mult, așa-zișii vânzători online, pentru a atrage cât mai mulți minori, oferă un șir de promoții, o gamă largă de arome, reduceri și chiar cashbackuri, în timp ce aceste produse nu conțin nici timbru de acciz, nici avertismente de sănătate și nici informații despre concentrația de nicotină și volum.

„Nu te lăsa aburit!”, o campanie în școli și în mediul online susținută de partenerii externi

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătății, cel al Educației și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au lansat campania „Nu te lăsa aburit!” prin care tinerii, în special adolescenții, sunt informați despre riscurile fumatului și ale țigărilor electronice. Acțiunile, sprijinite financiar de UE și Organizația Mondială a Sănătății în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, va dura până în luna noiembrie a acestui an.

Pentru ZIUA, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că, în cadrul campaniei, sunt realizate un șir de conținuturi informaționale în mediul online și pe rețelele sociale, iar lecții vor fi organizate în 74 de școli.

„Scopul campaniei este informarea elevilor despre componența țigaretelor electronice și efectele nocive ale acestora și ale altor produse de tutun și nicotină și promovarea alegerilor sănătoase pentru viitorul tinerilor. Totodată, campania urmărește și  combaterea percepțiilor false conform cărora țigaretele electronice sunt mai sănătoase decât cele tradiționale, demontând mituri răspândite despre aceste produse”, a precizat Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor oficiale, în 2021, aproximativ 30% dintre cetățeni s-au declarat fumători activi. De asemenea, în 2022 aproape fiecare al patrulea elev de 15 ani fumau țigări electronice, de aproape două ori mai mult decât în 2019, când această pondere era de 13%.

Realitatea Live

14 Iun. 2025, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Iun. 2025, 09:30 // Actual //  Ursu Victor

Dominanţa Chinei asupra pământurilor rare nu se va reduce prea uşor, în ciuda speranţelor că ţara va acorda mai multe licenţe de export pentru SUA şi Europa, notează FT, citat de Ziarul Financiar.

Trei companii chineze listate la bursa din Shenzhen au anunţat în această lună că Beijingul le-a aprobat exporturile de magneţi, materiale esenţiale pentru industria auto, apărare, semiconductori şi alte produse industriale.

În Europa, asociaţiile din industria auto au afirmat că, în cazul magneţilor şi al pământurilor rare, licenţele de export din China sunt valabile cel mult şase luni.

Diversificarea surselor de resurse naturale rare în afara Chinei este probabil „extrem de dificilă” şi, în cel mai bun caz, o soluţie pe termen lung, potrivit unei note publicate marţi de Rico Luman, economist principal pentru sectorul de transport şi logistică la banca olandeză ING.

China este liderul incontestabil al lanţului de aprovizionare cu minerale critice, producând aproximativ 60% din oferta mondială de pământuri rare şi procesând aproape 90% din aceasta, ceea ce înseamnă că importă aceste materiale din alte ţări şi le rafinează.

„Europa nu produce deloc astfel de resurse, iar SUA abia au început recent o producţie la scară mică de neodim şi praseodim. Cu toate acestea, ambele regiuni deţin doar o fracţiune din rezervele globale, ceea ce le limitează capacitatea de extindere” a spus Luman.

Deja, producători auto europeni şi companii americane de tehnologie prezente în China au avertizat cu privire la o posibilă penurie în această vară.

China a anunţat controale la export pentru şapte materiale rare la începutul lunii aprilie, după o serie de restricţii mai dure aplicate în ultimii doi ani.

Washingtonul se aştepta la o relaxare a controalelor din aprilie după ce SUA şi China au convenit asupra unei suspendări de 90 de zile a tarifelor la jumătatea lunii mai. După discuţiile comerciale de la Londra din această săptămână, oficialii americani au indicat că Beijingul va permite în curând mai multe exporturi de pământuri rare.

China a aprobat „un anumit număr” de permise de export pentru pământuri rare şi produse aferente, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului comerţului, adăugând că ţara va continua să intensifice aprobarea cererilor de licenţe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO