Tofilat spune ce s-a întâmplat cu concursul de la Moldovagaz

26 Nov. 2024, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 09:33 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz a declarat în cadrul emisiunii „Novaia Nedelea” de la TV8 că premierul a fost „necinstit” și a încercat să împiedice desfășurarea unui concurs transparent pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz.

„Domnul Recean a declarat săptămâna trecută că ar fi fost de acord cu propunerea mea de a organiza un concurs. Dar, să fim sinceri, nu a fost deloc așa. Mai mult, a indus în eroare opinia publică”, a afirmat Tofilat.

Potrivit acestuia, încă din aprilie 2024, trei organizații, inclusiv el, au solicitat organizarea concursului, astfel încât până la 25 iunie să fie desemnați candidații selectați. Însă, Tofilat susține că premierul s-a opus în mod constant acestui demers.

„Pe 18 iunie am discutat cu domnul Recean. Am avut martori. Timp de o oră a încercat să mă convingă să renunțăm la concurs. Noi i-am explicat clar: PAS a promis concursuri transparente în campania electorală, iar strategia de guvernare a întreprinderilor de stat, aprobată acum doi ani, include aceste proceduri. Tot ce am cerut a fost respectarea angajamentelor luate”, a explicat Tofilat.

El a mai subliniat că presiunile asupra organizării concursului au continuat și după ce s-a ajuns la un rezultat. Concursul a fost câștigat de Dorin Junghietu, dar premierul ar fi insistat ca în fruntea compeniei să rămână Vadim Ceban.

„După refuzul ministrului Victor Parlicov de a ignora rezultatele concursului, presiunile s-au intensificat. Bugetul pentru anul viitor al ministerului a fost redus, iar funcționarii au fost amenințați. Mai mult, au fost cazuri în care oficiali din ministere erau criticați doar pentru că apreciau postările mele pe Facebook”, a adăugat Tofilat.

Pe 25 septembrie, urma să fie stabilit un nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz, dar Ceban a rămas interimar, în lipsa unei decizii a Consiliului de Observatori. Acest consiliu are șase membri: patru din partea Gazprom și doi din partea Republicii Moldova, iar deciziile se iau cu cel puțin cinci voturi, ceea ce complică luarea unei hotărâri clare.

Moldovagaz este controlată majoritar de Gazprom (50%), urmată de Agenția Proprietății Publice (35,3%) și Tiraspoltransgaz (13,14%). Conform datelor financiare, compania a înregistrat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, comparativ cu pierderile de 323 milioane de lei în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 13:49 // Actual //  Ursu Victor

În urma ultimelor sancțiuni impuse de Statele Unite, Gazprom a fost privat de posibilitatea de a încasă plăți pentru gazul livrat clienților săi. În acest context, Turcia a cerut Washingtonului să permită efectuarea plăților către Gazprombank, banca care primește plățile pentru combustibilul trimis în străinătate.

Fără o astfel de relaxare a sancțiunilor, „nu vom putea plăti Rusia, iar dacă nu vom putea plăti, nu vom putea cumpăra bunuri”, a declarat ministrul turc al energiei, Alparslan Bayraktar, pentru jurnaliști, conform Bloomberg.

Gazprombank a reușit până acum să evite parțial sancțiunile datorită rolului său esențial în facilitarea plăților pentru livrările de energie. Cu toate acestea, în săptămâna trecută, Statele Unite au extins restricțiile, incluzând banca pe lista SDN. Înainte, Gazprombank nu putea efectua operațiuni de corespondență și tranzacții cu obligațiuni și acțiuni, dar noile măsuri exclud efectiv banca din sistemul financiar american și îngheață activele acesteia.

„Dacă sancțiunile nu vor fi ridicate, acest lucru ar putea avea consecințe grave pentru Turcia”, a avertizat Bayraktar. Ca exemplu, acesta a menționat excepțiile anterioare în cazul sancțiunilor legate de Iran.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaz pentru Turcia, asigurând aproximativ 42% din importurile acesteia anul trecut.

Un alt client major al Gazpromului, Ungaria, a criticat noile sancțiuni americane, afirmând că acestea pun în pericol securitatea energetică. După discuțiile din săptămâna trecută cu miniștrii regionali ai energiei, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că statele din regiune „vor găsi o modalitate” de a continua livrările. Gazul rusesc ajunge în unele țări europene prin conducta „Turkish Stream”.

În schimb, Austria a evitat problemele legate de plăți, întrucât a rupt relațiile cu Gazprom înainte de extinderea sancțiunilor împotriva Gazprombank. Compania austriacă OMV a decis să nu plătească Gazprom pentru gazul livrat în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie, pentru a compensa cel puțin parțial suma de peste 230 milioane de euro atribuită printr-o decizie de arbitraj legată de oprirea livrărilor către filiala germană a Gazpromului în 2022. Ca urmare, Gazprom a întrerupt furnizările de gaz către Austria prin tranzit prin Ucraina începând cu 16 noiembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală