Toţi banii din lume nu sunt suficienţi să îi salveaze: Miliardarii chinezi şi-au pierdut ruta preferată către Europa

04 Aug. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Aug. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru super-bogaţii Chinei care doreau să fugă de blocajele cauzate de pandemie şi de tensiunile politice ale guvernului, Portugalia era destinaţia perfectă, cunoscută pentru stilul de viaţă accesibil şi mai ales pentru celebrele „vize de aur”, care dau acces investitorilor chinezi la cetăţenie europeană pentru doar 350.000 de euro, scrie Bloomberg.

Această combinaţie de facilităţi oferită de Portugalia a atras în ultimii ani ca un magnet mii de miliardari chinezi, care au adus nu mai puţin de un miliard de dolari pe an ţării, vârful investiţiilor fiind atins în 2014.

Opt ani mai târziu valul de miliardari chinezi care luau cu asalt ţara pare că s-a blocat.

Problema nu are legătură cu cererea, pentru că potrivit datelor din ce în ce mai mulţi super-bogaţi vor să părăsească China sau au un plan pregătit în acest scop. Numai în 2021 10.000 de super-bogaţi căutau să iasă din China şi odată cu ei cel puţin 48 de miliarde de dolari. În trecut, aceştia puteau folosi ca portiţă de scăpare vizele de aur, dar oportunitatea s-a evaporat.

În prezent, chinezii care vor să plece cu miliardele de dolari din China se lovesc de restricţii create atât de guvernul chinez cât şi de restricţiile europene. UE s-a pronunţat din ce în ce mai agresiv împotriva programelor de rezidenţă şi cetăţenie oferite prin intermediul investiţiilor. Momentan 10 state membre oferă astfel de facilităţi, iar ţări precum Cipru sau Malta au renunţat la proiectele lor privind vizele de aur, după ce au fost examinate de oficialii europeni.

În cazul Portugaliei, procesul presupune un interviu în persoană pentru obţinerea vizei, însă restricţiile de călătorie impuse de China pe fondul pandemiei au făcut acest proces aproape imposibil de realizat pentru oricine vrea să părăsească ţara.

Pentru miliardarii chinezi asta înseamnă că opţiunile lor de refugiu din calea propriului guvern sunt din ce în ce mai puţine, iar pe liderii de afaceri şi brokerii imobiliari din Portugalia blocajul îi lasă fără o sursă importantă de investiţii străine.

„Foarte mulţi investitori chinezi au venit cu bani aici după ce am lansat programul vizelor şi au început să lucreze alături de noi”, a declarat Bernardo Mendia, secretar general al Camerei de Comerţ şi Industrie pentru Portugalia şi China.

Magnaţii chinezi au băgat bani grei în ţară, ajungând să investească în companii energetice, medicale, de construcţie şi aviaţie. Cifrele oficiale arată că Portugalia a acordat aproape 10.000 de paşapoarte de aur începând din 2012, iar majoritatea au ajuns la cetăţeni chinezi.

În prezent, doar 16% din solicitanţii acceptaţi provin din China, în scădere cu 81% faţă de vârful din 2014.

„Vizele de aur sunt extrem de importante, pentru că au ajutat foarte mult economia. Este un instrument fantastic pentru că oferă acces la o investiţie sigură cu un randament ridicat”, a declarat  Alexandra Victoria-Bonte, co-fondator al One Stop Properties din Lisabona.

Noile restricţii şi întârzierile în materie de vize se traduc pentru Portugalia în pierderea unei surse importantă de bani, care au transformat radical ţara şi au contribuit semnificativ la dezvoltarea economică.

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2022, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu susține că Agenția Proprietății Publice a constituit o comisiei externă de expertiză în vederea elucidării cauzelor opririi avariate a blocului energetic nr.3 (CET Sursa 1) de la Termoelectrica

Constantin Borosan, secretar de stat în domeniul energeticii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Președintele Comisiei;

Victor Parlicov, expert în domeniul energetic, societatea civilă;

Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic, societatea civilă;

Chicu Sergiu, șef adjunct Direcția contencios și control al legalității, Agenția Proprietății Publice;

Balan Victor, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova;

Braga Dumitru, doctor, lector, șef Departament Energetică, Universitatea Tehnică din Moldova;

Cernei Mihail, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova, ex-director S.A.”Termocom”;

Guțu Aurel, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova;

Dobrea Ina, lector universitar, Universitatea Tehnică din Moldova;

Golovanov Nicolae, profesor, Facultatea Energetică, Universitatea Politehnică București;

Vasile Nemțan, șef adjunct automatică și verificări, S.A.” CET Nord”;

Oboznîi Denis, șef adjunct serviciu în alte ramuri, Serviciul juridic S.A.”Termoelectrica”, secretarul Comisiei.

La data de 11 noiembrie, ora 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului.

Astfel, a fost micșorată presiunea hidrogenului din corpul generatorului până la 0,8 kgf/cm2. Ulterior, comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău