Moldova Business Week revine! Țara noastră – hub economic important în noua realitate regională

03 Aug. 2022, 16:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Aug. 2022, 16:06 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cel mai important eveniment economic de promovare a țării noastre – Moldova Business Week – revine cu o nouă ediție, care urmează să se desfășoare în perioada 15-16 septembrie, la Chișinău.

Ediția anului 2022 a MBW are genericul „Moldova – destinație de relocare a afacerilor și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”. În cadrul forumului vor fi identificate oportunitățile și soluțiile pentru repoziționarea strategico-economică a țării noastre. În contextul în care Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, la eveniment vor participa și parlamentari europeni, reconfirmând astfel capacitatea țării noastre de a deveni o alternativă viabilă pentru relocarea afacerilor și soluție pentru lanțurile de aprovizionare.

 „Contextul social și politic regional a accentuat la nivel global nevoile statelor de a fi mai agile și mai adaptabile, în special în ultimii ani. Astfel, Republica Moldova a răspuns prompt la necesitățile lansate de circumstanțe în continuă schimbare, prin implementarea unor politici receptive, bazate pe informații noi, identificând soluții flexibile, dinamice, progresive, favorabile climatului investițional și celui de afaceri. În acest an, la Moldova Business Week ne propunem să identificăm strategiile potrivite pentru a crește vizibilitatea Republicii Moldova, astfel încât să devină o destinație atractivă pentru a investi și a dezvolta afaceri, creând noi conexiuni și oportunități de internaționalizare a companiilor locale.” menționează Stelian Manic, Directorul General al Agenției de Investiții, RM.

În clasamentele internaționale în domeniu, țara noastră ocupă poziții avantajoase, datorită numeroaselor acorduri internaționale de liber schimb, sistemului fiscal favorabil, ghișeului unic, costurilor operaționale eficiente, platformelor de investiții etc.

Agenda evenimentelor poate fi accesată AICI.

Moldova Business Week 2022 va avea loc în perioada 15-16 septembrie, cu începere de la ora 11: 00, la Palatul Republicii (str. Maria Cebotari, 16).

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 18:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2022, 18:04 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Centrală Europeană va continua să majoreze costul împrumuturilor, chiar dacă activitatea economică este aşteptată să încetinească semnificativ, a declarat luni preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

„Ne aşteptăm să majorăm în continuare dobânzile, pe parcursul mai multor şedinţe care vor urma, pentru a calma cererea şi a ne proteja împotriva riscului unei modificări persistente în sus a estimărilor inflaţioniste”, a spus Christine Lagarde cu prilejul unei audieri în comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Preşedintele BCE a mai spus că sprijinul bugetar oferit de guvernele europene, pentru a proteja cetăţenii de preţurile mari la alimente şi energie, este mult prea larg şi ar trebui să fie limitat şi temporar pentru a reduce presiunile asupra inflaţiei.

„Este esenţial ca sprijinul fiscal utilizat pentru a proteja acele gospodării de impactul preţurilor mari să fie temporar şi ţintit. Asta limitează riscul alimentării presiunilor inflaţioniste şi astfel facilitează sarcina politicii monetare”, a spus Christine Lagarde.

Presiunile inflaţioniste declanşate de războiul Rusiei în Ucraina şi criza energetică au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu, cu o majorare istorică de 75 de puncte de bază decisă luna aceasta. Întrebarea este cum va proceda BCE de acum încolo deoarece creşterea accelerată a preţurilor este însoţită de previziuni referitoare la o recesiune în zona euro.

Pieţele financiare se aşteaptă ca gardienii euro să adopte o nouă majorare de dobândă, tot de 75 de puncte de bază, la reuniunea de politică monetară din octombrie, iar până la finele anului dobânda la depozite, care este în prezent la 0,75%, să treacă dincolo de 2%. Însă, următoarea mutare a BCE va depinde în mare parte de datele privind inflaţia în zona euro în luna septembrie, care vor fi publicate vineri. Economiştii se aşteaptă ca Eurostat să anunţe că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 9,7% în luna septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat de la crearea zonei euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău