Totul despre investițiile în criptomonede. Ce rol joacă Bitcoin?

13 Aug. 2021, 10:44
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Aug. 2021, 10:44 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Nu este suficient să fii interesat de ceva pentru a-ți risca banii într-o investiție în care ai putea să pierzi tot ce ai băgat, și asta fără să știi măcar ce ți s-a întâmplat sau ce ai făcut. Așa că îți prezentăm câteva aspecte la care să fii atent atunci când ești hotărât să îți pui economiile la bătaie pentru a scoate profit.

Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când ți-ai pus în cap să îți scoți banii din depozit sau de la ciorap este că tranzacțiile de genul acesta, precum și toate tranzacțiile de active financiare, cum ar fi schimburile pe Forex, opțiunile binare și CFD-urile vin cu riscuri care, dacă se materializează, pot să te lase fără toți banii investiți. Așa că cel mai sigur sfat pe care îl poți primi este să vii la „masa de joc” a criptomonedelor doar cu banii de care te poți lipsi. În niciun caz să nu recurgi la împrumuturi sau la vânzarea unui bun important pentru tine, precum mașina sau device-uri achiziționate cu greu ca să poți tranzacționa criptomonede.

Nu investi fără să cunoști temeinic ce sunt tranzacțiile cu criptomonede

Nu investi fără să cunoști bine ceea ce faci și ceea ce trebuie să faci ca să tranzacționezi. Informează-te bine cu privire la orice pas ce trebuie parcurs și nu îți băga banii până nu înțelegi toate operațiunile necesare deschiderii de tranzacții. Nu îți închipui că tranzacționarea eficientă de criptomonede presupune doar o privire aruncată pe un grafic colorat în roșu și verde și câteva click-uri, urmând să fii bombardat de câștiguri masive ori constante, așa cum prezintă brokerii în reclamele. Tranzacționarea de criptoactive este riscantă și are o complexitate cât se poate de palpabilă, și trebuie să investești și timp ca să poți să înțelegi ce se petrece în spatele acelui grafic.

Înainte de toate, ar trebui să știi ce sunt criptomonedele

Ce sunt criptomonedele: numite uneori „tokeni de plată” sau „tokeni de schimb”, criptomonedele sunt valute digitale destinate să se folosească drept mijloc de schimb. Ele sunt, în anumite aspecte, similare valutelor tradiționale. Însă ceea ce diferențiază criptovalutele de monedele tradiționale este faptul că acestea din urmă sunt emise de state, și deci și garantate și susținute de autorități prin băncile centrale. Asta înseamnă că deși nu pot fi controlate de stat, criptomonedele nu au nici parte de sprijinul statului, fiind astfel vulnerabile mai multor forme de manipulare a valorii. De ce? Monedele emise de stat – cum ar fi euro, dolarul, lira sterlină etc., numite monede fiduciare, sunt garantate printr-un etalon acceptat prin acorduri internaționale, unde criptomonedele nu au avut acces, cel puțin până acum. Chiar dacă nu mai suntem în era funcționării standardului aur, rezervele de aur ale băncilor centrale rămân și în prezent garanții pentru monedele fiduciare. Atunci în funcție de ce fluctuează prețul criptomonedelor? Fluctuația de preț în cazul criptomonedelor, similar cu cazul celorlalte active tranzacționabile, este produsă de factori precum numărul celor care tranzacționează și volumul total de bani rulați în tranzacții. De impact asupra prețului sunt noutățile și zvonurile negative despre criptomoneda respectivă sau despre criptomonede în general, care îi pot determina pe mulți investitori să iasă brusc de pe piață pentru a-și pune banii la adăpost, cum a fost cazul când Elon Musk a anunțat că Tesla nu va mai accepta plăți în Bitcoin, ceea ce a dus la deprecierea puternică a acestei criptovalute. În opoziție, știrile și opiniile pozitive despre o criptomonedă anume pot convinge traderii sau pe cei interesați să investească bani în ea. Iar toate acestea provoacă mișcări în prețul respectivului criptoactiv, pe sistemul cerere-ofertă.

Care e mecanismul prin care poți să câștigi bani din tranzacționarea de criptomonede

Câștigul făcut din tranzacțiile cu criptomonede provine din diferența speculativă de preț din momentul cumpărării și momentul vânzării criptovalutei pe care ai achiziționat-o anterior. Adică, pentru a câștiga din criptomonede, trebuie și să cumperi, și să vinzi. Sau invers. Deci poți să începi o tranzacție și prin vânzarea criptovalutei, printr-un artificiu oferit de brokerul care are platforma pe care ai ales să faci investiția, în cazul în care consideri că prețul respectivei criptomonede o va lua în jos. Brokerul îți va împrumuta cantitatea de criptomonedă pe care dorești să o vinzi, pe care o vei vinde, așteptând ca prețul acesteia să scadă. Când prețul respectivei criptomonede a ajuns suficient de jos încât să obții profit, vei cumpăra criptomoneda – la un preț mai avantajos decât era atunci când ai vândut-o, o vei înapoia brokerului și vei rămâne cu câștigul din diferența de preț. Acesta este mecanismul prin care obții profit din criptomonede, și toată procedura se face automat, ție revenindu-ți să deschizi și să închizi tranzacția (cumpărare-vânzare sau vânzare-cumpărare).

Nu tranzacționa orice monedă care a produs furori

Înainte să deschizi o tranzacție, uite-te cu mare atenție la criptomoneda în care vrei să investești, pentru că este un aspect extrem de important. Putem face o paralelă între investițiile pe bursă: ce acțiuni ai alege să cumperi, dacă ai vrea să tranzacționezi pe piața de capital? Acțiunile unei companii bine fundamentate și care raportează creșteri, acțiunile unei companii care se află înaintea falimentului sau acțiunile unei firme abia înființate (și listate)? Cea mai sigură investiție ar fi evident să cumperi acțiunile primei variante. Așa funcționează și în cazul criptomonedelor. Tocmai de aceea, înainte de a investi într-o criptomonedă trebuie să o cunoști, să îi știi istoriculproveniențacine a lansat-o și ce firmă se află în spatele ei, dacă prezintă încredere sau nu. Ar mai trebui să te interesezi și cu privire la cine a investit în respectiva criptomonedă și care a fost parcursul prețului acelui criptoactiv de-a lungul timpului. Dacă vezi variații foarte mari ale prețului într-un interval scurt de timp pe graficele în care este prezentat istoricul acelei criptomonede ar trebui să îți dai seama că respectiva valută digitală este riscantă, chiar dacă ar putea și să-ți aducă câștiguri mari.

Ce este Bitcoin

Bitcoin este cea mai scumpă criptomonedă dintre miile de opțiuni existente pe piață, care se tranzacționează în prezent pentru aproximativ 46.600 de dolari, potrivit coindesk.com. Dintre toate variantele de criptoactive, Bitcoin este cea mai sigură, pentru că are în spate susținerea unei companii de talia Tesla. Principiul funcționează și în cazul celorlalte criptoactive care primesc sprijinul unei instituții de anvergură, pentru că asta le oferă capital de încredere și este o formă de garanție, desigur neangajată legal în vreun fel. Însă și în cazul acestor criptomonede poate fi de efect catastrofal retragerea sprijinului companiei respective, sau fie și un zvon în această privință, așa cum am menționat mai sus că a pățit Bitcoin.

Nu începe tradingul la primul broker despre care ai văzut o reclamă

În acest moment sunt o mulțime de firme de brokeraj care îți oferă posibilitatea să tranzacționezi criptomonede pe platformele lor. Nu te grăbi să accepți ofertele primului care îți răsare în cale, ci compară serviciile pe care le pun la dispoziție, comisioanele pe care le percep, ce acces îți dau la informații, la analize, la webinarii și la alte forme de educație pe acest segment. Cele mai de încredere companii de brokeraj sunt interesate de skill-urile de tranzacționare ale clienților lor și le pun la dispoziție resurse prin care să își poată îmbunătăți nivelul de cunoștințe și aptitudini necesare. De asemenea, ar trebui să te interesezi și cu privire la cât de ușor de folosit sunt platformele de tranzacționare pe care le au acești furnizori, fiind și ele variate, și la funcționalitatea lor.

Sursa: WallStreet.ro

 

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală