VIDEO din 2014! Momentul în care Platon și oamenii lui Plahotniuc planifică furtul miliardului

13 Aug. 2021, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Aug. 2021, 10:49 // Actual //  bani.md

Vladimir Andronachi, omul de încredere al fugarului Vladimir Plahotniuc, ar putea fi implicat în furtul miliardului. Cel puțin asta reiese dintr-un material video trimis pe un suport electronic pe adresa redacției NordNews.MD. Cei care au expediat plicul cu informații susțin că proba video a fost ridicată din calculatorul personal al lui Veaceslav Platon, din oficiul secret al acestuia, și anume din imobilul cu trei nivele de pe strada P. Boțu din cartierul Malina Mică din Chișinău, acolo unde recent SIS-ul a deconspirat „ferma” de trolli utilizați în campania electorală.

Această înregistrare video, care a mai fost publicată anterior, în iulie 2017 pe portalul dailymotion.com, prezintă negocierile între Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi, din anul 2014, care ar fi avut loc la Kiev. Acum patru ani, aceste probe video au fost trecute cu vederea de mass-media națională, dar și de procurori.

Din video reiese că Vladimir Andronachi ar fi fost implicat în tranzacția de vânzare-cumpărare, de la sfârșitul anului 2014, a acțiunilor BC „Victoriabank”, dar și alte companii. Acest important a fost unul important în schema fraudei bancare de la Banca de Economii, Banca Socială, dar și Unibank, care în prezent este examinată de procurori.

Potrivit datelor, cumpăratorul de facto al acestor active a fost nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, iar mijloacele bănești achitate de circa 70 de milioane de dolari americani, au fost sustrase de la „Banca de Economii” prin contractarea unor credite neperformante cu implicarea unui grup de companii controlate de Ilan Șor: SRL „Provolirom”, SRL „Caritas Group”, „SRl Dracard” și SRL „Voximar”.

În cadrul discuțiilor purtate de Andronachi și Platon observăm că cel din urmă stabilește detaliile de vânzare a acțiunilor BC „Victoriabank”, CIA „ASITO”, SA „Alliance Insurance Grup” (fosta „Victoria Asigurări”), SRL „Alfa-Engineering”, SRL „Hotelul Național” către Vladimir Plahotniuc, acesta fiind reprezentat de la discuții de omul său de încredere, Vladimir Andronachi.

Din secvența video aflăm că la discuții a participat și cipriotul Christos Konstantinou, cunoscut deja opiniei publice ca persoana care a administrat mai multe companii off-shore ale lui Plahotniuc și Andronachi. Cetățeanul cipriot asigura incorporarea companiilor off-shore, definitivarea în interesul acestora a mai multor tranzacții de spălări de bani, camuflarea calității de beneficiari efectivi ai mijloacelor bănești sustrase din sistemul bancal al R. Moldova, întreprinderii „Metalferos”, întreprinderi din sectorul energetic, companii de asigurări, etc.

Din înregistrarea video devine clar faptul implementării de către Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi a unui mecanism dubios de vânzare a activelor menționate mai sus, elaborat în scopul evaziunii fiscale prin fixarea unui preț oficial de vânzare semnificativ redus, restul sumei urmând să fie achitate eventual în bani cash sau prin transferuri în jurisdicții off-shore, cu camuflarea beneficiarilor de facto ai banilor.

Platon și Andronachi mai menționează că activele respective, inclusiv cele 28% din acțiunile BC „Victoriabank”, care au fost procurate la pachet în 2011 de către raiderul nr. 1 din spațiul CSI (Platon) sunt„ toxice” și că inițial au fost furate prin atac raider de la Victor și Viorel Țopa. Aceștia discută și despre compania Sisteme Informaționale Integrate (fost acționar al Băncii de Economii), companie era controlată de către Plahotniuc, vândută la fel lui Platon, care la rândul său a vândut-o lui Ilan Șor.

Mai mult, cei doi discută detaliile tranzacției, iar cipriotul Christos Konstantinou le înregistrează într-un laptop, fiind îndrumat de Andronachi.

Înregistrarea video expediată pe adresa redacției NordNews aduce noi probe precum că Platon, Andronachi, Plahotniuc și Șor tranzacționau și decideau soarta unor instituții bancare și de asigurări de importanță sistemică pentru R. Moldova.

Contactat telefonic, Veaceslav Platon a negat acuzațiile aduse și a declarat pentru jurnaliștii NordNews că în spatele acestor falsuri ar sta fostul șef al Procuraturii Anticorupție înalți demnitari.

„Acest video nu putea fi sustras din careva calculatoare, pentru că în general calculatoarele de la așa zisa “fermă” n-au fost sustrase. Un alt moment, eu n-am văzut nici o “fermă” de trolli, iarăși un fals. Dacă a fost, vă rog să mi-o arătați. Unde ați văzut-o? Eu personal am văzut niște lucrători și gata. […] Referitor la Adronachi vă pot spune doar că acesta acționa în interesul și la comanda lui Plahotniuc”, a declarat Veaceslav Platon.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:01 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Rene Benko este omul care a stat în spatele Signal Holding, una dintre cele mai mari companii private din Austria care a activat în domeniul imobiliar şi care a fost cap de afiş în ceea ce avea să devină cel mai grav caz de faliment al unei companii imobiliare de la criza din 2008 şi până în prezent, notează businessmagazin.ro.

Drumul lui Benko către vârf n-a fost unul uşor. Magnatul cu o avere cândva estimată la aproape şase miliarde de dolari, a abandonat liceul la doar 17 ani şi a fost condamnat pentru dare de mită în 2012.

Atunci, Benko a cooperat cu Ivo Sander, fost prim-ministru croat pentru a-l convinge pe controversatul politician italian Silvio Berlusconi să scape Signal Holding de taxele pe care compania trebuia să le plătească pentru proiectele sale din Milano, scrie Wall Street Journal.

Benko, în vârstă de 46 de ani, a fost crescut într-o familie modestă din Innsbruck, un oraş austriac pitoresc situat în Alpi. După abandonarea liceului fostul magnat imobiliar s-a ocupat de transformarea mansardelor unor clădiri rezidenţiale în apartamente de lux, convingându-i pe rezidenţii reticenţi de la etajele inferioare să accepte planurile sale, oferindu-se să instaleze lifturi pe cheltuiala sa. În final, businessul său a devenit avantajos pentru tot cei implicaţi.

Pentru face pasul către imobiliare şi a deschide un business în toată regula austriacul a avut nevoie de bani serioşi. El a rezolvat problema finanţării după ce a convins un moştenitor al unei benzinării să vină cu cash pentru ideile sale de business. Odată ce problema banilor a fost rezolvată, Benko a dat undă verde proiectelor sale, iar imperiul său de business începea să capete contur la începutul anilor 2000. Două decenii mai târziu, mai exact în 2019, Signa Holding,se putea lăuda că deţine clădirea Chrysler din New York, una dintre cele mai emblematice asseturi imobiliare din lume.

Valoarea proprietăţilor raportate de principalele sale două companii imobiliare – Signa Prime şi Signa Holding – a crescut la 3,6 miliarde de euro în 2014, a depăşit 10 miliarde de euro în 2017 şi a sărit de 18 miliarde de euro până în 2020 – o creştere extraordinară într-un sector cu evoluţie lentă precum cel imobiliar.

Cu toate acestea, în ciuda succesului şi a rezultatelor raportate, Benko s-a lovit de o problemă care în doar doi ani a ajuns să-i scufunde imperiul: profitabilitatea companiei arăta fantastic, însă doar pe hârtie. În realitate, compania încasa pierdere după pierdere, creditorii şi investitorii băteau la uşa lui Benko după banii împrumutaţi, iar Signal Holding începea să se prăbuşească încet.

Între 2017 şi 2021, companiile lui Rene Banko raportau un profit de 3,4 miliarde de euro. Signa Holding a majorat din pix cifrele privind profitul, pentru că în caz contrar ar fi fost forţată să recunoască că se confruntă cu pierderi semnificative.

Tot în aceeaşi perioadă, Signa a făcut autorităţile austriece să ridice din sprâncene după ce a plătit dividende de 1,9 miliarde de euro, în ciuda faptului că încasase doar 1,6 miliarde de euro venituri din chiriile generate de clădirile sale, o situaţie cel puţin neobişnuită pentru un jucător imobiliar de mare anvergură.

Până în 2023, compania a fost forţată să renunţe la mai mult proiecte imobiliare, să lichideze o serie de business-uri mai mici şi să facă paşi în spate în timp ce continua să se confrunte cu scandaluri pe bandă rulantă şi să „sângereze” cash.

Lovitura finală pentru Signa Holding şi Rene Benko a venit în noiembrie 2023 când compania n-a reuşit să plătească o obligaţiune de 200 de milioane de dolari. Eşecul a declanşat o serie de falimente în lanţ care au culminat cu prăbuşirea totală a imperiului imobiliar construit de omul de afaceri austriac pe parcursul ultimilor 20 de ani.

După faliment, austriacul a ieşit din rândurile miliardarilor şi a dispărut în anonimitate. De numele lui  Benko, care cândva făcea parte din clasamentul Forbes ai celor mai bogaţi oameni de pe planetă, nu se mai leagă decât un grafic al averii realizat de celebra publicaţie şi un faliment ale cărui repercusiuni asupra lumii imobiliarelor nu sunt cunoscute nici astăzi în totalitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău