VIDEO din 2014! Momentul în care Platon și oamenii lui Plahotniuc planifică furtul miliardului

13 Aug. 2021, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Aug. 2021, 10:49 // Actual //  bani.md

Vladimir Andronachi, omul de încredere al fugarului Vladimir Plahotniuc, ar putea fi implicat în furtul miliardului. Cel puțin asta reiese dintr-un material video trimis pe un suport electronic pe adresa redacției NordNews.MD. Cei care au expediat plicul cu informații susțin că proba video a fost ridicată din calculatorul personal al lui Veaceslav Platon, din oficiul secret al acestuia, și anume din imobilul cu trei nivele de pe strada P. Boțu din cartierul Malina Mică din Chișinău, acolo unde recent SIS-ul a deconspirat „ferma” de trolli utilizați în campania electorală.

Această înregistrare video, care a mai fost publicată anterior, în iulie 2017 pe portalul dailymotion.com, prezintă negocierile între Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi, din anul 2014, care ar fi avut loc la Kiev. Acum patru ani, aceste probe video au fost trecute cu vederea de mass-media națională, dar și de procurori.

Din video reiese că Vladimir Andronachi ar fi fost implicat în tranzacția de vânzare-cumpărare, de la sfârșitul anului 2014, a acțiunilor BC „Victoriabank”, dar și alte companii. Acest important a fost unul important în schema fraudei bancare de la Banca de Economii, Banca Socială, dar și Unibank, care în prezent este examinată de procurori.

Potrivit datelor, cumpăratorul de facto al acestor active a fost nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, iar mijloacele bănești achitate de circa 70 de milioane de dolari americani, au fost sustrase de la „Banca de Economii” prin contractarea unor credite neperformante cu implicarea unui grup de companii controlate de Ilan Șor: SRL „Provolirom”, SRL „Caritas Group”, „SRl Dracard” și SRL „Voximar”.

În cadrul discuțiilor purtate de Andronachi și Platon observăm că cel din urmă stabilește detaliile de vânzare a acțiunilor BC „Victoriabank”, CIA „ASITO”, SA „Alliance Insurance Grup” (fosta „Victoria Asigurări”), SRL „Alfa-Engineering”, SRL „Hotelul Național” către Vladimir Plahotniuc, acesta fiind reprezentat de la discuții de omul său de încredere, Vladimir Andronachi.

Din secvența video aflăm că la discuții a participat și cipriotul Christos Konstantinou, cunoscut deja opiniei publice ca persoana care a administrat mai multe companii off-shore ale lui Plahotniuc și Andronachi. Cetățeanul cipriot asigura incorporarea companiilor off-shore, definitivarea în interesul acestora a mai multor tranzacții de spălări de bani, camuflarea calității de beneficiari efectivi ai mijloacelor bănești sustrase din sistemul bancal al R. Moldova, întreprinderii „Metalferos”, întreprinderi din sectorul energetic, companii de asigurări, etc.

Din înregistrarea video devine clar faptul implementării de către Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi a unui mecanism dubios de vânzare a activelor menționate mai sus, elaborat în scopul evaziunii fiscale prin fixarea unui preț oficial de vânzare semnificativ redus, restul sumei urmând să fie achitate eventual în bani cash sau prin transferuri în jurisdicții off-shore, cu camuflarea beneficiarilor de facto ai banilor.

Platon și Andronachi mai menționează că activele respective, inclusiv cele 28% din acțiunile BC „Victoriabank”, care au fost procurate la pachet în 2011 de către raiderul nr. 1 din spațiul CSI (Platon) sunt„ toxice” și că inițial au fost furate prin atac raider de la Victor și Viorel Țopa. Aceștia discută și despre compania Sisteme Informaționale Integrate (fost acționar al Băncii de Economii), companie era controlată de către Plahotniuc, vândută la fel lui Platon, care la rândul său a vândut-o lui Ilan Șor.

Mai mult, cei doi discută detaliile tranzacției, iar cipriotul Christos Konstantinou le înregistrează într-un laptop, fiind îndrumat de Andronachi.

Înregistrarea video expediată pe adresa redacției NordNews aduce noi probe precum că Platon, Andronachi, Plahotniuc și Șor tranzacționau și decideau soarta unor instituții bancare și de asigurări de importanță sistemică pentru R. Moldova.

Contactat telefonic, Veaceslav Platon a negat acuzațiile aduse și a declarat pentru jurnaliștii NordNews că în spatele acestor falsuri ar sta fostul șef al Procuraturii Anticorupție înalți demnitari.

„Acest video nu putea fi sustras din careva calculatoare, pentru că în general calculatoarele de la așa zisa “fermă” n-au fost sustrase. Un alt moment, eu n-am văzut nici o “fermă” de trolli, iarăși un fals. Dacă a fost, vă rog să mi-o arătați. Unde ați văzut-o? Eu personal am văzut niște lucrători și gata. […] Referitor la Adronachi vă pot spune doar că acesta acționa în interesul și la comanda lui Plahotniuc”, a declarat Veaceslav Platon.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 23:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 23:31 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cehia a început luni vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19, această doză de consolidare fiind disponibilă pentru oricine a primit ultima doză de vaccin cu cel puţin opt luni în urmă.

Ministerul Sănătăţii ceh a recomandat a treia doză persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, celor din categoriile de risc şi lucrătorilor din sectorul sanitar sau cel al îngrijirilor. ”Pentru oricine altcineva, decizia revine fiecăruia”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech.

Toţi cei eligibili pentru a treia doză au primit un mesaj de notificare, luni fiind transmise circa 8.000 de astfel de mesaje. Autorităţile cehe estimează că până la sfârşitul anului un milion de persoane vor fi vaccinate cu a treia doză. Înregistrarea prealabilă nu este necesară în niciunul dintre centrele de vaccinare.

În această campanie de consolidare a imunităţii împotriva COVID-19 în Republica Cehă vor fi folosite vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Până în prezent în această ţară au fost vaccinate cu schema completă circa 5,9 milioane de persoane, mai mult de jumătate din populaţia sa de 10,7 milioane de locuitori, scrie Agerpres.

Italia a început de asemenea luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) examinează în prezent posibilitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Dar în contextul răspândirii variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, mai multe state membre ale UE au decis administrarea acestei doze pentru categoriile vulnerabile fără a mai aştepta concluziile EMA.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală