Totul despre starea drumurilor! Ce reprezintă Sistemul informațional geografic rutier discutat de ASD și Royal Map

12 Nov. 2021, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 10:30 // Actual //  MD Bani

În cadrul unei întrevederi, conducerea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD)  a discutat cu reprezentantul companiei Royal Map, Eugeniu Cepoi despre sistemul informațional geografic rutier dezvoltat pentru evidența activelor rutiere de pe drumurile naționale din Republica Moldova.

Sistemul informațional geografic rutier reprezintă o hartă interactivă, în care au fost introduse date despre categoria, starea drumurilor, geometria, îmbrăcămintea rutieră, indicele de planietate și altele. De asemenea, harta conține un motor de căutare unde pot fi vizualizate sectoarele de drum în funcție de poziția kilometrică și coordonatele geografice.

Pe durata ședinței au fost discutate subiecte importante, printre care dezvoltarea bazei de date geospațiale rutiere a ASD, facilitarea comunicării cu alte organizații și instituții pentru schimbul de date dintre acestea privind infrastructura rutieră.

„E important să dispunem de o bază de date performantă, care să includă toate activele rutiere. Datele prezentate pe harta interactivă vor contribui la planificarea lucrărilor necesare de a fi efectuate pe drumurilor naționale, vor spori transparența, cât și vor contribui la analiza siguranței rutiere pentru evitarea situațiilor de accident. Este necesar să extindem hărțile pentru coridoarele internaționale cu scopul de a dezvolta în continuare rețele rutiere”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

Potrivit informațiilor, în prezent, se lucrează la menținerea, actualizarea și dezvoltarea sistemului cu structuri și aplicații noi, pentru că informația este în permanentă schimbare și trebuie transpusă pe hartă, pentru a fi ușor accesată.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău