Traian Băsescu denunţă tactica lui Vladimir Putin! Adevăratul plan al liderului de la Kremlin. Cum vrea să se extindă

22 Feb. 2022, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Feb. 2022, 15:00 // Actual //  bani.md

Fostul președinte al României, Traian Băsescu spune că situația din Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței provinciilor Donețk și Lugansk și că Rusia vizează o extindere mult mai mare. Traian Băsescu crede că Moscova trebuie izolată atât politic, cât și economic.

Traian Băsescu reacționează după ce Rusia a recunoscut independența proviciilor separatiste din Ucraina și spune că acțiunea Moscovei era una previzibilă. Eurodeputatul susține că trebuie impuse sancțiuni Rusiei, dar că acestea trebuie clar să fie îndreptate împotriva Moscovei.

„Era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două așa-zise republici autonome, Donețk și Lugansk.

Sancțiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puțin în Europa. V-aș aduce aminte că s-au mai impus sancțiuni, după ocuparea Crimeii și sancțiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei.

N-aș vrea să asistăm și acum la o decizie europeană de a se impune sancțiuni împotriva Donețkului și Luganskului, ci împotriva Rusiei”, a declarat Traian Băsescu, la Rfi.ro.

Rusia vrea să se extindă

Fostul președinte al României susține că Rusia ar vrea să se extindă până la gurile Dunării. „Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței celor două republici separatiste.

Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya. Acesta vizează extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării“, a mai spus Traian Băsescu.

Izolare politică și economică

Traian Băsescu spune că Occidentul exclude o acțiunile militară împotriva Rusiei și că singura alternativă sunt sancțiunile economice care trebuie să fie extrem de dure. De asemenea, eurodeputatul mai spune și că Moscova trebuie izolată din punct de vedere politic.

„Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancțiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă și atunci rămâne izolarea politică și izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusianu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic.

Ar trebui cel puțin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia și să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esențiale. Practic, Vladimir Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”, a mai declarat Traian Băsescu.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ